недеља, 8. јул 2007.

UMRI MUŠKI NA MOJ ZNAK

Neobično filmsko iskustvo je gledanje 4. dela serijala o Džonu Meklejnu. Pedesetak ljudi u velikoj sali Doma sindikata, prazan grad pri ulasku i izlasku iz bioskopa, a sam film... Hm, ima tu svega i svačega, odluka da se radi četvorka ima svoje utemeljenje u konstantnoj potrebi za "sigurnim" hitom, a ova franšiza je do sada postizala samo uspehe. Treba biti iskren pa reći da su samo prva dva dela "pravi" Die Hard flckovi, u prvom je Mektirnan stvorio ultimativni klaustrofobični triler iskoristivši Regan-bušovsku paranoju od ekonomskog vladaoca 80tih Japana i Evrope čije jedinstvo se pomalja na horizontu. U dvojci Reni Harlin demonstrira visok stepen majstorstva dajući filmu više na prostoru i praveći ultimativnu akciju...ono što je Aliens za Alien to je drugi bio za prvi deo. U trećem, problematičnom, sada već poraženi Kameronov takmac Mektirnan pokušao je da odigra na popularnost dvojca iz Petparačkih priča (Vilis-Semjuel Džekson) ispoštovao je ideju o obaveznom jakom negativcu (Ajrons) i mada je povremeno ponižavao svog glavnoj junaka ipak je uhvatio duh 90tih i ostao u okvirima zadate teme gde se glavni junak bori sa serijom prepreka.

Iako smo mislili da je novi nastavak dobra šansa za rehabilitaciju posrnulog Harlina producenti nisu delili naše mišljenje te su uzde poverili Lenu Vajsmanu, "autoru" notornog serijala Underworld, suštinski ispodprosečnom režiseru izniklom na nesigurnoj tradiciji gledanja filmova stvorenih posle 1980te. Vajsman svestan sopstvene nekompetencije ovde poseže za dobrim trikom te svojom režijom podražava Tonija Skota što na kraju i ne ispada tako loše, čak i loša kopija Skota bolja je od "originalnog" Vajsmana. Naš heroj je ovde vrlo umoran, ciničan i razočaran. Od porodice vidimo samo njegovu ćerku, a suštinski glavni posao obavlja klinac haker koji je u digitalnom svetu mnogo značajniji igrač od analognog Meklejna koji mu tokom celog filma služi više kao šofer i telohranitelj. Mada pokušavaju da održe sirovi duh tvrdog buddy filma iz 80ih autori povremeno plaćaju danak želji da budu i moderni i aktuelni (sajber akrobate), dok scenario vrvi od smešnih propusta (kolaps na ulicama je prisutan samo dok je tako neophodno za radnju, čim našim junacima zatreba čista ulica dobiće je, mesto skrivanja negativaca je neotkriveno jer su agenti glupi...), loša gluma nekoliko aktera, a još koja duhovita dosetka više ne bi škodila. Sa druge strane treba istaći nadahnutog Vilisa kome ova uloga leži isto kao i ona iz Slučajnih partnera, efektnu samoparodičnu epizodu Kevina Smita, kao i to da film suštinski nema dosadne delove. Više pravih ograničenja i problema kao i jači negativac (Timoti Olifant podseća na aktuelne Bond bezlične villane) uz manje želje da se publika zabavi po svaku cenu zabavi moćnim specijalnim efektima za rezultat bi imali ostvarenje koje bi više prijalo pravovernim Meklejnovcima ali, na kraju, kako smo se nadali dobro smo se udali.

Ocena: 3+

5 коментара:

Анониман је рекао...

Slazem se sa tobom Ivane.
Ovaj film uopste ne lici na ostatak Umri Muski sage. Len Vajzman je nekompetentan i nemastovit reditelj, a ni Brus Vilis nije vise ono sto je nekad bio. Mozda je ipak u pitanju kosa, tj. nedostatak iste :)
Originalni Die Hard filmovi, narocito prva dva, imali su taj duh prljavih pandurskih filmova osamdesetih (Black Rain, 48 hours, Leathal Weapon, Year of the Dragon), dok je ovaj poslednji uradjen u PG friendly politicki korektnom, dzemsbondovskom fazonu. Usput se negde zagubio i humor. Danas je nemoguce zamisliti Dzona Meklejna kako dolazi u Harlem sa "Ja mrzim crnchuge" natpisom na sebi. Nadam se samo da Mel Gibson i Danny Glover nece sebi dozvoliti slicnu blamazu.

Ivan Bevc је рекао...

Ma meni je Brus ok, ali steta je sto film nije jace odigrao na subverzivnu notu, ima onaj momenat kada haker krene da mu objasnjava kako sistem zaista funkcionise...i nista ne bude od toga. Film je zabavan i tecan, ali fali mu istinske napetosti i paranoje.

doba_nevinosti је рекао...

U vreme kada su Willis i Jackson bili angažovani za PULP FICTION nije se znalo da će taj film biti veliki uspeh. Drugo, u tom filmu Willis i Jackson nisu bili tandem već Travolta i Jackson. I njih McTiernan spaja u filmu BASIC.

doba_nevinosti је рекао...

Hteodh reći za DIE HARD WITH A VENGEANCE, nije se znalo da će PULP biti veliki hit.

Ivan Bevc је рекао...

Znam da nisu bili direktni tandem ali su igrali zajedno tamo, lose sam se izrazio. Za tajming sam mozda pogresio...valjda mi je maglovito secanje iz vremena mutnih piratskih kopija koje su stizale u cudnim periodima pomuceno vremenskom distancom :)