петак, 14. септембар 2007.

ČEMU SLUŽI ONO ŠTO VAM JE NA RAMENIMA?

Transkript prošlonedeljnog Peščanika:

http://www.b92.net/info/emisije/
pescanik.php?yyyy=2007&mm=09&nav_id=263314

Upravo počinje novi, uključite radio.

Ne morate se složiti sa nečim, ne morate se složiti sa bilo čime što se ovde govori ali poslušajte i naterajte sebe da razumno i argumentovano promislite i kritično se odnosite prema onome što vas okružuje i što ima i te kakav uticaj na vaše živote.

Inače, uticaj Koštunice na Tadića je ravan teškoj kontaminaciji koja se može fasovati samo u srcu nekakve nuklearne elektrane. Onaj hrabri Tadić koji je jedini imao hrabrost da prošli put kosovske Srbe pozove na izbore i tako se suprotstavi makabrističnom horu koji su činili članovi prošle vlade i visoki dužnosnici crkve.
Ali sada je okrenuo ćurak, utanjio glasić toliko da bi prošao na audiciji za hor bečkih dečaka i poručio Srbima sa Kosova da im tamo, u stvari, nema života. Šta mu se to dogodilo, šta je čoveka koji je pokazivao izvesnu dozu smisla za realnost i hrabrosti kada je čak uspeo da izusti da postoji šansa da ostanemo bez Kosova transformisalo u sopstvenu senku sa konstantnim grčom na licu?

Uvek nam se kao bumerang vraća ono što radimo i što govorimo, zemlja bez suvereniteta proziva druge da su kvazidržave, kunemo se nad ustavom, a onda ga kršimo kad god nam odgovara, borimo se za Kosovo, a čim ga izgubimo pravićemo se da nikada nije ni postojalo. A onaj Srbin koji živi dole jer nema gde drugde će morati da ode kod lokalnog predsednika opštine, skupštine ili bilo čega, a pošto nije učestvovao na izborima nigde neće imati svoje ljude. A kada bi izašli sa jednom listom bili bi druga sila u parlamentu Kosova. Pametni uče iz tuđih grešaka, a kako nazvati one koji ne uče čak ni iz svojih? Seća li se neko kolone izbeglica iz so called Srpske krajine?

p.s. Ovo sam upravo video na blogu Biljane Srbljanovic:

"Dragi prijatelji Peščanika,

Bilo bi nam zadovoljstvo da nam se prudružite
u petak, 14. septembra 2007. u 19 sati,
u Jugoslovenskom dramskom pozorištu,
na promociji
devete knjige Peščanik FM,
novog izdanja našeg DVD-ja i
novog websajta www.pescanik.net

Dođite da se gledamo!
Svetlana Lukić i Svetlana Vuković"

10 коментара:

Aleksandar Maćašev је рекао...

Tadic je pre pet godina bio rezervni igrac za tribine u Beceju. Kad ih neko ispali, oni pozovu Tadica, posto taj uvek ima vremena. Odjedared, covek postade predsednik.
Poenta: Prvi redovi poubijani, mediokriteti probali svoje. E, sad je red na zadnje redove.

A Voja K je najpametniji politicar u Srbiji, 'teli mi to ili ne.

Анониман је рекао...

Kada se pogleda region i sve one kromanjonske face ili preziveli iz republickih CK, i Voja i Tadic i citava politicka garnitura u Srbiji odskace za dva koplja u odnosu na pandane bivsih republika. Stoga, apsolutno je pogresna teza da je politicka elita u Srbiji slaba. Naprotiv, fazon je samo sto je primorana da igra sa losim kartama.

Aleksandar Maćašev је рекао...

Joj,
daj neke argumente za to!

Анониман је рекао...

U svim republikama osim Srbije na vlasti i u vrhu stranaka su jos uvek visoki funkcioneri iz komunistickog vremena, odnosno tek ce prirodna selekcija da ih skloni, tek posto oni odrede svoje naslednike. Ni u jednoj republici nije doslo do poraza tih snaga i odbacivanja istih na deponiju istorije.
Sto se tice kriminalizovanih struktura - i Tadic i Kostunica su vanredno posteni pojedinci, ciji je obraz prema finansijskim prilikama gradjana Srbije cist. Sto se tice ponasanja, nastupa, kulture, komunikacije, znanja jezika, etikecije i svega drugog, Tadic i Kostunica su savrseno kompatibilni sa najugladjenijim politicarima Zapadne Evrope. Dobar deo vodecih politicara u regionu su pandani Velje Ilica. Prema tome, zamerati nesto bilo Tadicu bilo Kostunici na ovim osnovama savrseno je neozbiljno. Dovoljno je pogledati jednog Busa ili Sarkozija pa da covek dodje do netacnog zakljucka da je Srbija na civilizacijskom nivou nekoliko decenija ispred SAD i Francuske. Ponavljam, politicka elita u Srbiji danas je na visokom nivou, problem je sto imaju okove oko nogu od ranije. No, sve to ide ka razresenju.

Анониман је рекао...

nekada rezervni igrac je doveo svoju ekipu do najveceg rejtinga u istoriji stranke.

svi pocinju sa klupe.

vrlo dobra analiza anonimuse.

Aleksandar Maćašev је рекао...

Hmmm, slazem se da su se pojedini domaci politicari upristojili (mislim na izgled) jos od kako su oprali, osisali i ocesljali Vuka Draskovica za jednu od kampanja.

"Dovoljno je pogledati jednog Busa ili Sarkozija pa da covek dodje do netacnog zakljucka da je Srbija na civilizacijskom nivou nekoliko decenija ispred SAD i Francuske."
... Sledeci tvoj stav verovatno si mislio "iza" ili bar "tacnog"?

Ja nisam bas siguran o cemu mi ovde pricamo. To sto neko nema komunisticki background (Tadic previse mlad da bi imao kom. karijeru, a Kostunica je svaka cast bar po mom znanju oduvek bio pristojno anti-protivan) ne znaci da je dobar/koristan politicar. A i politicari se cene po tome sta su uspeli da urade (Slovenija, Hrvatska), a ne koliko jezika pricaju i da li su uspeli da savladaju "Bon-ton for dummies".

Kostunica je na nesrecu bio jedina zamena za Slobu koju je narod uspeo da proguta. Umereni demokratski nacionalista (oksimoron?) koji se izrodio (o, gle cuda) u oportunog nacionalistu. Odlican politicar, ali samo za svoje d_pe i koji naravno vrlo dobro zna da igra sa dobijenim adutima (Kosovo, novo-otkrivena religioznost et al). Good work over there. S_ebana bablja faca sa crkvenom svitom koja onako fino odrazava sliku Srbije danas: ne micemo se nigde, a i zasto bi.

O Tadicu bas nema sta puno da se prica. Vec sam rekao sta mislim. Dosao na to mesto posto DS vise nema sta da ponudi. Nema moc, bogobojazljivo se klanja Voji K, uredno klima glavom na sve crkveno-politicke odluke, dok mu Jeremic po svetu shoppinguje za prazna obecanja koja ovaj ne moze (sve i da 'oce) da ispuni.

Politicka elita? Ne znam samo u kom to univerzumu.

A koji su to okovi? Nemoj samo, molim te, prezvakanu masonsko-templarsku zaveru protiv nebeske Srbije. Ili "svi nas mrze jer smo tako super".

Анониман је рекао...

Meni stvarno nije jasno kako neko ko religiozno slusa Pescanik moze za sebe da tvrdi da "misli svojom glavom" i da je "inteligentan, normalan, kulturan, fin, pristojan...itd"
Sta se sve moze pomisliti o coveku koji trazi dokaz i sertifikat svoje normalnosti i zdrave pameti u bilo kakvoj radio emisiji, pa makar je vodile presvete i premudre "Cece"?
Iz nedelje u nedelju slusate iste ljude koji ponavljaju iste price, pljuju iste ljude i hvale sebe, a sve to bez ikakvog suprotstavljenog stava ili kriticke svesti. Nakon sto se zavrsi emisija u euforiji samozadovoljstva otvorite stranice Danasa ili Vremena gde ponovo citate iste ljude sa istim stavovima. A ako to sve nije dovoljno, tu je uvek blog b92 gde se usvojena znanja i stavovi uvek mogu potvrditi i utvrditi.
Ne znam kako to sve vama izgleda, ali mene sve to neodoljivo podseca na ono sto sam slusao o kultovima i sektama.
moj predlog: iskljucite radio, zatvorite novine i blog, zaboravite na trenutak Peru, Teofila i kompaniju, vec zaista pokusajte da mislite svojom glavom.

Анониман је рекао...

Upravo tako, Nebojsa. Oni koji se najvise kunu u oslobodjeni mozak, toleranciju, kulturu i progresivnost, kada covek malo zagrebe, pokazuju najnize porive, netoleranciju i mozak ispran kao farmerice Bane Bumbara.
Da se smrznes.

Ivan Bevc је рекао...

Slogan Peščanika je najbolji odgovor: Ako vam je dobro, onda ništa.

Dakle, iskreno ne razumem one koji se bune protiv onih koji se bune -a to činimo na prilično miroljubiv način. Pa valjda vam je sve potaman, što ne uživate u srpskoj svakodnevici, što vredno ne radite i živite svoje ispravne i normalne živote, šta se uopšte trošite na nas sektaše i kultaše? Vidite valjda da nam nema pomoći, nije nam valjao Sloba, ne valja nam Koštunica...ko će nama ugoditi?

Анониман је рекао...

Dok je miroljubivo, nema problema. Mi radimo i zivimo svoje normalne zivote, samo ponekad zasmeta primitivizam, netolerancija i vredjanje, posebno kada stize od struktura kojima su upravo ove vrednosti nominalno veoma bitne.
A meni je uvek najzabavnije kada vidim ekipu kako na sred ulice skuplja neke potpise, prave peticije, deli letke, ja malo zastanem, popricam sa njima, pitam ih za sta se skupljaju potpisi - a oni bas i ne znaju da mi kazu. "Tako, eto, treba..."