понедељак, 22. октобар 2007.

NEDELJA KNJIGE

Danas se otvara Sajam knjiga. Kakav-takav naš je, bolji nemamo. Video sam nekoliko Sajmova u regionu i jedino je onaj u Bukureštu ostavio jak utisak na mene, deluje ozbiljno i organizovano, delimično jer je to poveliko tržište sa zavidnom književnom produkcijom. Dakle, jeste da je ovo više ogromna knjižara i mesto na koje đaci odlaze da ne budu u školi i da pokupe što više besplatnih brošura.. ali je i mesto na kome se može na jednom mestu videti celokupno ovdašnje izdavaštvo, ima i gostiju iz inostranstva, mogu se sresti neki fini pisci (u petak od 5 do 7 Jergović gostuje na štandu Rendea!), cene su povoljne pa se može kupiti i koja knjiga više nego inače... ne znam da li je Anđelko konačno sredio klimatizaciju (obećao još pre 2 godine)...bilo bi lepo ne prokuvati u onoj gužvi...al ajde sad...

Ko može nek ode u razgledanje sutra ili prekosutra, u četvrtak je "školski dan", a u petak, subotu i nedelju će biti strašna gužva.

Jedna zanimljiva vest jutros me je malo oraspoložila. U Poljskoj je partija Građanske platforme osvojila 44% glasova, a stranka dosadašnjeg premijera ultradesničarska Stranka zakona i pravde (Vučić bi tako voleo da se on ovoga setio) svega 31%. Pokazalo se, kao i obično da su velike patriote i nacionalisti u stvari jako skloni korupciji pa im je narod uskratio poverenje. Bravo za Poljake. Kod Slovenaca je situacija malo mutnija. Vodi desničar, a dvojica levičara se bore za drugi krug. Ako poraženi podrži jačeg imaće lepu šansu za pobedu u drugom krugu...videćemo koliko je Slovenija odmakla od Balkana.

10 коментара:

Анониман је рекао...

Pocela sinoc Midlsex.
I nisam se pokajala! :)

Fala za preporuku!

popkitchen је рекао...

To sa Balkanom je super zanimljivo. Sinoch sam na YouTubu nashla intervju Slavoja Zizeka kod Stankovicha na HRTu "Nedeljom u 2". Zizek tu kaze o granicama, koje su nam granice kad se odvajamo od drugih. Za Srbe to je Kosovo posto je orjentalno i primitivno, za Hrvate Srbija, za Slovence cela bivsha Jugoslavija, jer je Balkan, za Austrijance, sve to plus Slovenija, za Nemce Austrija jer su seljaci, za Francuze Nemacka jer su varvari, a za Engleze ceo kontinent.

Ivan Bevc је рекао...

Eh draga moja, uvek želimo da se udaljimo od onoga što nas podseća ko smo u stvari.

btw, zamisli da neko uradi intervju sa Žižekom na RTS! Tek tada bi većina odbila da plaća pretplatu.

Анониман је рекао...

Beogradski sajam je za ostale na prostoru exyu otprilike kao Frankfurtski u odnosu na ostatak sveta. Ono u Sarajevu, Zagrebu i Ljubljani je SMESHNO u najmanju ruku.
Sto se tice Poljaka, oni su do sada IMALI na vlasti ultra desnicu. Srbija to nije imala posle demokratskih promena, a tih 31% je kanda jos vise nego sto Radikali imaju. O desnicarima u Francuskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Austriji i ostalim zemljama bolje da ni ne govorimo. Demokratski potencijal Srbije je i dalje na visem nivou.
Naravno, nama su nasi seljaci najgori, a trava kod komsije uvek zelenija, ali treba objektivno sagledavati stvari.

Анониман је рекао...

Sto se tice Zizeka, koga zanimaju njegovi stavovi neka kupi najnoviji broj NIN-a pa neka cita. Zar Zizek u NIN-u? Kako se to uklapa u okostalo poimanje stvarnosti od strane fanova pescanika?

popkitchen је рекао...

Pa sasvim lepo, Zizek kritikuje kapitalizam, rat u Iraku, Sorosha ... Sa druge strane, ako slushash Peshchanik (ja ga slusham povremeno, priznajem ne redovno) ne mogu da se slozim sa 100% stavova tamo iznetih. Mislim ponekad da su ostrashcheni, ne dovoljno konstruktivni, ne dovoljno pragmaticni (jer kad se zavrshi Peschanik ujutru ja treba da nastavim da zivim i radim, ne mogu da se ubijem ili da izadjem na trg sa zenama u crnom). Mislim da je procenat slaganja negde oko 70%. Sto se tiche NINa, iako je procenat slaganja sa tom novinom daleko manji, ne znachi da tamo nema nista zanimljivo da se prochita. U krajnjoj liniji, ja cu da koristim oba izvora da bi se informisala, mozda preispitala svoj stav, a ne da bi stavila ruku u vatru za bilo koga, bile to Svetlana & Svetlana, ili Ljiljana Smajlovic, Reljic ili ko god da je sad tamo u NINu. Priznajem malo se lozim na Bujoshevicha, moguche zbog toga sto chovek slusha Calexico. Ja sam mislila da je to urbani mit, a onda u jednoj emisiji na Enteru, lepo Bujke pokazivao svoju kolekciju.

Ivan Bevc је рекао...

Lepo receno Popkitchen, možeš se sa nekim ne slagati u 9 od 10 slučajeva ali ako je taj jedan put u pravu treba to priznati.
Pa ja sam rekao da na drugom programu RTS-a ima i nešto kvalitetno da se vidi, daleko je to od onoga što nacionalni servis treba da radi (vidi pod HRT) ali treba priznati kad nešto valja.
Mada, uvek je smešno to posezanje ovdašnjih desničarskih medija za levičarski nastrojenim filozofima/misliocima sa kojima im se poklopilo mišljenje o američkom imperijalizmu...i retko čemu još.

Stefan је рекао...

Desnica je sada uglavnom na vlasti svuda u svijetu (SAD, Francuska, Njemacka, Rusija...) zato ne razumijem ovaj konacni zakljucak da se Slovenija trgne od Balkana? Stavise bice u skladu sa evropskim tokovima ako pobjedi Peterle.

Ivan Bevc је рекао...

Verovatno nisam bio dovoljno jasan. Mislio sam na to da li ce dvojica gotovo izjednacenih levicara uspeti da se dogovore oko podrske bolje plasiranom...a znamo kako se na Balkanu tesko daje podrska onom drugom.

vookashin је рекао...

Kada kazes desnica, naglasi da je u pitanju desni centar-politika modernog konzervativizma, sto nema veze sa radikalima i slicnim bolesnicima.