субота, 3. новембар 2007.

MESEC FILMA

Juče nisam bio sa vama zbog puta u Suboticu. Dakle, stvarno je frustrirajuće to što put od Subotice do Batajnice traje 1:45h, a put od Batanice do centra grada još toliko. Često previđam koliko sam srećan što živim u delu grada od koga se do centra stiže za 15 do 20 minuta. Svako prebacivanje koje uključuje mostove ili deo kod Sajma, a bogami i Autokomandu polako postaje pakao. U određenim momentima juče sam imao nagon da ugasim kola, izađem iz njih i jednostavno peške odem kući.

Ajmo o lepim stvarima. Novembar je mesec filma, definitivno. Krenula je Cinemanija, ne preterano atraktivna ove godine ali ipak nekoliko filmova zavređuje pažnju. Danas ću gledati Across the Universe, mjuzikl koji neće igrati u bioskopima, a cenim da na velikom platnu vredi dvostruko više nego na videu. Probaću da odgledam i Gone Baby Gone, režiserski debi Bena Afleka, manje zbog njega, više zbog toga što je predložak delo Denisa Lihejna, odličnog pisca tvrdih trilera, a gledao bih i Lions for Lambs, Majkla Klejtona i Superbad.
Odmah nakon Cinemanije u DKC-u startuje festival Slobodna zona, a krajem novembra i Novi festival autorskog filma. S obzirom na izbor filmova koji donosi Slobodna zona može se prigovoriti bespotrebno gomilanje programa u jednom mesecu dok tokom ostalih nezavisni film možemo da vidimo jedino na divixu. Na SZ obavezno pogledajte: Persepolis (adaptaciju grafičke novele Marijane Satrap izdate i kod nas), Sicko (novi film Majkla Mura koji se bavi zdravstvenim sistemu u USA - ovo je komotno moglo i na Cinemaniju, DKC će mu biti tesan), Isusove vojnici (dokumentarac o kampovima u kojima se šestogodišnjaci religiozno obučavaju kako da vrate Ameriku Hristu) i Smrt predsednika (lažni dokumentarac o ubistvu Džordža Buša).

Ovog meseca očekuju nas i neki lepi koncerti (Goribor, Autopark, Strašni haremski čuvari) ali više o tome neki drugi put.

BTW, ovo je prvi blog koji ispisujem na novom računaru, notebooku Toshiba A210-11C, ako je nešto veseliji nego obično to je zbog toga.

Carpe Diem

4 коментара:

Анониман је рекао...

nije los sicko ali... (bolje da cutim, jos sam na poslu) :)

Анониман је рекао...

Cuo sam da je "Jesus camp" crnjak o hriscanskom fundamentalizmu,i to one najgore vrste. Zloupotreba dece, ispiranje mozga, verski fanatizam jednak onom islamistickom. Jedna netolerantna zatucana Amerika, unutar one liberalne koju mi poznajemo

Stefan је рекао...

Cinemania je mnogo bolje unutra uredjena nego prosle godine, ima bas finih propratnih programa.
Ja pogledah Invasion prvog dana, dosta je dobar, sve preporuke (pa i ta da je propao u SAD bioskopa, veca preporuka od toga mu ne treba)
Takodje preporucujem Majkl Klejton i Hairspray :)
A vjerovatno nisu losi ni Elizabeta, Kukavicko ubistvo Dzesija Dzejmsa od strane Henrija Forda (koliki naslov) i Glinene Golubove :)

.rs је рекао...

Meni se Jesus Camp nije preterano dopao, činilo mi se da umetnicama koje su na njemu radile sama tema ne bi bila zanimljiva da Džordž V. Buš nije na neki način bio povezan s njom.

Na Sinemaniji ću gledati uglavnom one filmove koji neće posle ići u bioskope (akcenat na Across the Universe, Waitress i Gone Baby Gone), a radujem se i prilici da konačno vidim osavremenjenu mjuzikl verziju Laka za kosu, s obzirom na to da mi je Votersov original veoma drag.

Da sam u mogućnosti da posetim Slobodnu zonu (nadam se da će putujući festival doći i do Novog Sada sa neznatno okrnjenom selekcijom), pored pomenutih ostvarenja, pogledao bih i SherryBaby (zbog Megi Gilenhol, arthaus glumačke ikone u nastajanju) i francuske Dane slave.

Ne zaboravite i dva festivala italijanskog filma (jedan u Beogradu, jedan u Novom Sadu), a ni festival autorskog filma, na kojem će biti prikazano i novo ostvarenje Žili Delpi (mislim čak da je i njeno gostovanje najavljivano u jednom trenutku).

U svakom slučaju, na ovakav filmski novembar vredelo je čekati tokom cele godine. Srećan rad na novom računaru, btw, pozlatio Vam se. :)