четвртак, 13. децембар 2007.

...JA NE ZATVARAM OČI (ALI NOS MORAM)

Fotka sa leve strane (hvala Dejane!) nije načinjena u opskurnom delu Dušanovca (mada bi i to bilo skandalozno) već u prolazu koji povezuje Knez Mihailovu sa Obilićevim vencem. Ekipa iz lokalnih kafića (Zu-zus, OkNo i ostali) procenila je da sada, kada bašte više ne rade, ne moraju da "potežu" do kontejnera udaljenih celih 20 metara i nakon što "se prvi bacio đubretom" i ostali bezgrešni nastaviše... Voleo bih da znam šta se nalazi u glavama tih osoba, izneti đubre iz svoje kuće i ostaviti ga na metar odatle da trune i praviti se lud...pa to je težak oblik primitivizma sa lakom notom šizofrenije.

Baveći se velikim temama poslednjih par decenija zaboravili smo da život (uglavnom) čine male stvari, od kućnog vaspitanja, preko tolerancije do ovakvih, naizgled banalnih stvari. Busajući se u grudi nebeske želeli smo nove i nove kilometre teritorija, a ni ovo malo bede nismo u stanju da održavamo. Brinući o "srcu" Srbije zaboravili smo da postoje i ostali delovi tela...Beograd je valjda mozak i lice te iste zemlje, izgleda da nam je mozak toliko otupeo i da nas je baš briga imamo li krmelje, smrdi li nam iz usta, vise li nam rezanci sa brkova...

2 коментара:

Анониман је рекао...

Zasto se jedna slika djubreta koristi za nekakve potpuno sumanute generalizacije uz svu patetiku koja se gajila u NOB knjizevnosti?
Kada je prosta cinjenica da je Beograd danas cistiji i umiveniji nego ikada u svojoj istoriji?

Ivan Bevc је рекао...

Ovo je slika ogromne hrpe djubreta gde mu mesto nije...u najstrozem centru Beograda...

Ne znam na osnovu cega dajes takve sumanute ocene? Koliko imas godina da mozes da potezes "nego ikada u svojoj istoriji"... ja se recimo secam da je Beograd bio daleko cistiji 80tih, keva kaze da je 70tih i 80tih bilo mnogo bolje...deda imas svoje misljenje zasnovano na 80 godina zivota u Beogradu... ne moze vecito porediti ovo sada sa 90tim i tvrditi kako je sada savrseno.

Da ne pricam da slicnu hrpu djubreta ekipe iz spomenutih kafica ostavljaju i na cosku kod grafickog kolektiva.

Tako nesto je nezamislivo u centru, ali i predgradju bilo kog grada u civilizovanim zemljama. To je nasa slika i prilika....