четвртак, 31. јануар 2008.

O ZIMSKIM RADOSTIMA, KURVAMA I REVOLUCIJI

Reč dve o Poiani Brašov: da postoje bolje veze sa Rumunijom (saobraćajne, naravno) mogao bih mirne duše da preporučim ovo mesto ljubiteljima zimskih čarolija. Prelepa priroda, transilvanijske šumovite planine, sređene ski staze, čist vazduh, puno snega...a na 25 minuta lokalnim busom je i grad Brašov, star i simpatičan sa nekoliko turističkih atrakcija, Bran zamkom (koji lažno predstavljaju kao Drakulin) udaljenim nekoliko kilometara i Crnom crkvom iz XIV veka. Šofer nam je tvrdio da kolima može da se stigne od Beograda za 8 sati ali putevi su povremeno prilično loši, Rumunija više nije nesigurna zemlja kao nekada, ali signalizacija bi mogla biti bolja pa je lako zalutati. Nešto kao avantura kolima kroz Srbiju, samo što je ovo mnogo veća zemlja.

O izborima eksplicitno još samo danas: nisam gledao TV duel, takve stvari me samo podsete na svu bedu naroda koji može da da 1.600.000 glasova osobi koju podržavaju Luka Karadžić, Toholj i Crnčević. Ali sam imao to "zadovoljstvo" da posmatram komemorativni skup sivih lica Koštunice, Ilića i Samardžića. Naš premijer nam je tom prilikom, ne skidajući izraz lica osobe koja pati od konstantne opstipacije, objasnio da ne može nikoga da podrži. Znate onu o kurvi i poštenju? E pa ako je politika kurvarluk onda je poštenjačina V.K. verovatno najveća kurva koja se ovim zanatom bavila. Zaboravio se čuveni šesti princip koji je izgleda važio samo u jednom pravcu, ovim neizjašnjavanjem narodnjaci su sebi otvorili mogućnost da opušteno čestitaju pobedniku ko god on bio a najtužnije je što DS na ovo ne može da odgovori ničim. Ako izađu iz vlade DSS će dobiti alibi da napravi novu sa SRS. Naravno, sporazum sa EU neće proći na skupštini i na kraju će Tadićeva pobeda biti krajnje simbolična.

Suštinski, u nedelju možemo da dobijemo malo i da izgubimo mnogo.

A svega ovog ne bi bilo da je Tadić odbio ucene sa kraja 2006. i isterao DSS na čistinu ponovljenih izbora gde bi u referendumskoj amtosferi i sa dve kolone (DS, G17, LDP, manjine vs. DSS, SRS, SPS, NS) Srbija stvarno izabrala put. Ovako, silna energija će se u nedelju preliti Tadiću koji sa tim neće moći bog zna šta da učini.

Kada bi došlo do stvarne parlamentarne krize i novih izbora možda bi i imali šanse sa ovakvim scenarijem, ali za to nam treba energična DS spremna da se, makar za jedno vreme, odrekne upravnih odbora, rasprodaje državne imovine i raznih talova sa koalicionim partnerima. DS spremna da izađe iz vlade, izvede narod na ulicu i istera svoje/naše. Predsednik sa potvrđenom podrškom na izborima koji vodi demonstracije protiv mlitavog i anemičnog premijera, e to bi bio spektakl. Pa neka sve i stane na par nedelja. Da vidim tu policiju koja će da udari na ovakvu masu.

Btw, najnadrealniji momenat sa te komemoracije je bio Koštuničin odgovor na pitanje hoće li izaći na izbore u nedelju i za koga će glasati. Prvo onaj legendarni iskrivljeni osmeh na ivici šloga, a onda polušaljivim glasom sledi odgovor: "Ne znam, zaista, zatekli ste me tim pitanjem, nisam o tome razmišljao..."
Da sam na mestu novinara ne znam da li bih odoleo da ga ne pitam: "Pa čoveče, nisam te pitao koliki ti je penis pa da budeš zatečen, o čemu razmišljaš ako ne o ovome"?

26 коментара:

etotako је рекао...

Ja bi za takve izjave hapsila. Opusteno.

popkitchen је рекао...

Bila sam u Rumuniji 94, kad sam ishla u Moskvu po prvi put. Aerodrom u Temishvaru izgledao je gore nego autobuska stanica u Valjevu. Otac mi je prichao o nochnoj mori putovanja od Beograda do Bukureshta - tipa brzina je ogranichena na 60 kilometara na autoputu ili tako nestho.
Kako god se tumachila chinjenica njihovog ulaska u EU (sigurna sam da Hrvatska zasluzuje vishe) oni su sad tamo (bez obzira sto ih stanovnici stare Evrope gledaju kao na gradjane drugog reda) i stvari che dochi na svoje, sad su u toj mashineriji morache da se prilagode.

Dobra ti je rachunica sta se dobija Tadichevom pobedom na duzi rok. Iako se slazem da Tadich se nije suprotstavio Kostunici kad je mogao (kad to beshe?) prilazem drugachije, dosta zdravorazumskom mishljenje Zarkovicha u danashnjem editorijalu Vremena.

Šta je trebalo Tadić da uradi? Da se naljuti što nije osvojio dovoljno glasova da sam formira vladu? Da se odrekne gotovo milion glasova na parlamentarnim izborima u korist Nikolićevih radikala? Da ode u manastir? Da se učlani u LDP? Da prepusti stvar stihiji u trenutku kada su stihijske sile u Srbiji dovoljno jake i bez kočionog faktora Demokratske stranke?

Анониман је рекао...

A i ljutnja mu se ne bi isplatila, jer onda neki njegovi magovi ne bi postali ministri ili clanovi UO tako
brzo. Meni je Zarkovic nekada bio autoritet, ali odavno vise nije, diskreditovao je samog sebe veoma uspesno, u vise navrata

Анониман је рекао...

odlično ti je ovo na kraju. ulica ponovo zvuči kao sf samo zato što amebe iz ds ne žele da se odreknu privilegija koje vlast nosi sa sobom.
a dobar je i onaj momenat sa gomilom energije koja će se utrošiti praktično ni na šta. kako god, valja sprečiti primitivce u pokušaju da nam sjebu još desetak godina života.
neće biti bolje, ali ne mora biti gore.

Ivan Bevc је рекао...

Rumunija je i dalje puna kontrasta, ali ti kontrasti blede i idu u pravcu stvaranja srednje klase koju prakticno nikada nisu imali. Aerodrom u Temisvaru je sada potpuno renoviran, mali je ali sredjen, cist i organizovan.

I ja se slazem da Hrvatska vise zasluzuje EU, ali su zbog Gotovine izgubili 5 godina...naravoucenije nije tesko izvuci.

Zarkovic je bleda senka onog od pre...no, treba ga razumeti, on je svoje odradio 90tih i hvala mu na tome..sada treba naplatiti godine borbe.

Biljana Srbljanovic ima lep komentar na blogu B92.

Анониман је рекао...

apropo Rumunije, malopre sam imala priliku da drzim njihovu novcanicu u ruci - ne moze ni da se zguzva ni da se iscepa. U odnosu na dinar, to je potpuno revolucionarno. Ali mi uvek nipodastavamo Rumune, prosto nam je komotnija ta opcija da pricamo kako su oni sanjali o farmerkama dok smo mi isli u Trst. Medjutim, ono sto mi a zaboravljamo, a Zarkovic namerno izostavlja, je da je od tada proso dve decenije, a da smo se od lepeze mogucnosti uvek opredeljivali za najkatastrofalniju za nas. Ili mozda Zarkovic misli da je izmedju toga da V.K. bude premijer i da se DS odrekne milion glasova brisan prostor u kome se ama bas nista ne moze preduzeti. Kako me samo nervira taj imaginarni drzavni karakter kojim DS odnedavno tezi da sebe okarakterise.

Анониман је рекао...

Svaki put kada bacim pogled na ovaj blog zaprepastim se koliko sociologa amatera i angazovanih mislilaca u pokusaju ima. Nije mi jasno kako zivite sa sobom dok tolika pamet, pronicljivost i evropejsko iskustvo prosto kipte iz vas... a mozda ste samo suvise dokoni i prepotentni bez pokrica...
Za Bevca:
Brana Crncevic i Toholj su intelektualne gromade za tebe, a vrednost njihovog dela, bez obzira na ideoloske afinitete, uveliko prevazilazi nekoliko bednih kritizerskih recenzija po prevodilacko/prepisivackim "urbanim" casopisima kao sto je Yellow Cab.
Treba ponekad biti svestan sebe, kada se drugi uzimaju u usta...

Анониман је рекао...

Nebojsi a. svaka cast na Brani Crncevicu, bas je izabrao veliku intelektualnu gromadu da mu bude ideoloska vodilja, nema sta. Ne znam cemu toliki revolt prema YC, i ne znam sta ti znaci ono "prevodilacko-prepisivacki".To je firma za koju i ja radim a ni ne znam engleski, pa eto nemam sanse ni da prevedim ni da prepisujem od anglo-americke imperijalisticke brace.

Moram da prokomentarisem i trio lakocemo, trio fantastiko: Voja Kospica, Velja i Samardzic. Kad sam ih video sve troje na jednom mestu smrklo mi se. Narocito ovaj poslednji, univerzitetski profesor, samoproklamovani strucnjak za Kosovo, premijerov savetnik, gnjida, zmija iz prikrajka koja je glavni ideloski jastreb "narodnjacke" koalicije. Toliko antipatije u jednom coveku davno ne videh.Tog Samardzica bi tukao kao vola, samo da mogu...

Анониман је рекао...

vladimire... ne znam cemu toliki revolt prema samardzicu? sve sto si napisao veze nema sa zivotom.

jel glasas bevc?

Milena је рекао...

U jeku izbora Kostunica se nasao zatecen pitanjem o izborima, a kao politicar koji vodi ovu zemlju on dakle tvrdi da nema pojima koje je njegovo politicko opredeljenje, pa samim tim ni sudbina zemlje? Covek bez cilja... kada ne bi znali bolje. Covek koji se eto tu kao zatekao na nekoj funkciji. To ne da je samo nadnaravno nego je apsolutno imbecilno. Ja uopste ne mogu da se dozovem... Krajnje sadisticki pratim situaciju i usput jedem samu sebe od muke.

Анониман је рекао...

Da su Crncevic i Toholj gromade, slazem se - ali DB-a. Bevcu podrska, a Kostunica nema pishu, samo mu to jos niko nije rekao.

Анониман је рекао...

Maare, ne znam kako bih ti objasnio revolt prema Samardzicu. Cim coveka vidim hvata me muka, a tek kad pocne da srbuje i odradjuje sta to Srbija, to jest on, treba da cini po pitanju Kosova, meni se i kosa na glavi digne. Priznajem, moja mrznja prema tom coveku je iracionalna, nema opravdanja, ali jednostavno, tako se osecam i od toga ne mogu da pobegnem.

Ne poznajem nikog licno ko o tom coveku ima lepo misljenje. Ti si Maare prvi. Pogodilo me sto on, kao samoproklamovani strucnjak vaze sta je to ispravno Srbiji ciniti da se odbrani od licemernih evropskih igrarija oko Kosova. Da ni ne spominjem da je on najveci jezicak na Kospicinoj vazi koji nas udaljuje od Evropske Unije.Pretpostavljam da se covek, kao univerzitetski profesor, naputovao i nagledao sveta, i kad meni, koji sam odrastao u izolaciji to isto uskracuje, izvinices ali hvata me jeza. Ja nisam video ni delic onoga sto je on u svetu video i zaista bih bio spreman da ga tucem kao vola, ako i dalje nastavi da nas umeta u tome

Анониман је рекао...

svaka cast Ivane.
potpisujem.
ovo i ja pricam vec dva dana.
DB

Ivan Bevc је рекао...

Ne znam kako da valjano odgovorim na komentare koji veličaju barabe...tu se prosto radi o civilizacijskim razlikama, neko misli da je kolhoz super, nekome su, opet, bliži Šanzelize i Avenija Dijagonal...o B.C. ne bih mnogo tupio, znam mnogo nasih ljudi koji su tokom sankcija slali humanitarnu pomoc preko spomenute gromade. I danas se pitaju kako taj nikada nije odgovarao za silne kradje koje je pocinio uzimajuci od onih kojima je ta pomoc bila neophodna. I kako ima obraza da zivi.
M.T. je znameniti izdavac cuvenog pesnika R.K. - nije li dovoljno.

Yellow Cab je, što se tiče kritike i esejistike trenutno možda i najbolji popularni magazin na tržištu, ja ne prepisujem, za ostale ne znam, ali do sada bih valjda to primetio.

Maare, čitaj moje prethodne postove, lepo sam najavio šta ću u nedelju

Анониман је рекао...

Završni miting predsedničkog kandidata SRS Tomislava Nikolića počeo je tačno u 20.30 časova uz pesmu "Srpska se truba s Kosova čuje", a svoju pobedničku pesmu "Molitva" sa Evrovizije otpevala je i Marija Šerifović.

"Deco Srbije, ponosna, uspravna deco Srbije, najlepše zemlje na svetu - Hvala na pobedi u prvom i drugom krugu", započeo je govor na završnom mitingu Tomislav Nikolić.

"Danas ne bi trebalo da se bavim politikom, to sam juče radio. Tada sam u jednom danu razgovarao sa budućim predsednikom Rusije i bivšim predsednikom Srbije", nastavio je Nikolić i dodao da je Tadiću rekao da želi uspeh svakom gradjaninu Srbije, svakom radikalu, demokrati, narodnjaku, svakom muslimanu, Madjaru, Rusinu, svakoj ženi i muškarcu, "da krenemo zajedno od ponedeljhka, da vidite da možemo zajedno".

On je pozvao svoje pristalice da se uzdrže od sukoba sa neistomišljenicima i da im pruže ruku pomirenja, ali se i osvrnuo na poteze "protivničkog tabora"

"Rastrčali su se po Srbiji hoće da spasu mafijašku državu. Toga više nema, narod je tako odlučio. Plaše vas da će pasti dinar, berza ako pobedim. Pre će biti da će pasti guverner NBS. Kažu da će vaše akcije od 1.000 evra izgubiti vrednost, a ja vam kaže da će vredeti 2.000 evra", rekao je Nikolić.

On je demantovao da se protivi ulasku Srbije u EU: "Šta ja imam protiv EU? I ja želim njihov kapital i evropske vrednosti. Imam samo mali zahtev za EU - ne diraj nam Kosovo i Metohiju,"rekao je Nikolić i dodao da nam treba čestit partner na sve četiri strane sveta. "Ne biramo društvo, svako nam je drag. Ali taj neka kaže - ono što želim svom narodu to želim i gradjanima Srbije."

Nikolić: Pobeđujem, Srbija je uz mene


Kandidat jedan i dva

On je odbacio i optužbe da ima dvostruke aršine za gradjane Srbije
"Bavite se čime hoćete, idite u crkvu u koju hoćete, neće više vlast popreko da gleda narosd - to vam kaže domaćin Srbije, predsednik Srbije", rekao je Nikolić.

On je odbacio i mogućnost da će, kada postane predsednik, osloboditi iz zatvora kriminalce i ubice:
"Kažu da se meša Nikolić u presude. Pa naravno da ću pustiti onog što je osudjen na četiri meseca zatvora, a deca mu gladna kod kuće. Ali nemoj da su mi se obratile ubice, narko dileri i mafijaši", rekao je Nikolić.

On je dodao da je siguran u pobedu jer "kad si dobar ne bojiš se za glasove. Ja se ne bojim, siguran sam da imam poverenje Srbije."

On se osvrnuo i na često pominjanje Šešelja u kampanji DS-a.
"Misle uvrediće me kada me vezuju za mog prijatelja i učitelja Vojislava Šešelja. Malo im je što su ga vezali, smislili lažnu optužnicu, što je pet godina, u Hagu. Još ga se boje, misle vrati će se, da mu ni Hag ne može ništa", rekao je Nikolić.

Na kraju govora on je pozvao gradjane Srbije da glasaju po savesti, ali je dodao: "Ima samo dva kandidata. Jedan je prvi, jedan je drugi. Nemoj da Srbiju više vode drugi, nek je vode prvi", rekao je Nikolić aludirajući na mesta na izbornom listiću.

"Izadjite u nedelju na izbore, odlučimo olovkom koja piše srcem, a ja ću vas od ponedeljka pozvati da radimo, za našu decu, roditelje, prijatelje za budućnost. Živela Srbija, svim srcem Srbija!", zaključio je Nikolić u trenutku kada su se sa kupole Arene na prisutne spustile hiljade plavih, crvenih i belih balona, a Marija Šerifović zapevala "Mito bekrijo".

Nikolić: Pobeđujem, Srbija je uz mene


Šešljevo pismo

Na početku mitinga pročitano je pismo predsednika SRS Vojislava Šešelja, iz Haga koji je poručio da će pobeda Tomislava Nikolića na izborima značiti i pobedu Srbije.

"Pobeda Nikolića biće pobeda pravde, istine i poštenja, pobeda Srbije i njen opstanak kao države, ali i pobeda svih onih koji su se borili za otadžbinu", poručio je Šešelj.

Lider SRS naveo je da bi pobeda Nikolića "značila i očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije i brigu o našim sunarodnicima u Crnoj Gori i Republici Srpskoj".

Šešelj je, ističući da su građani Srbije u prvom krugu predsedničkih izbora ukazali veliko poverenje Nikoliću, pozvao građane Srbije da izađu na izbore u nedelju, 3. februara, i glasaju za promene.

"Nikolić jedini iskreno želi očuvanje teritorijalnog integriteta zemlje i borbu protiv korupcije", naveo je Šešelj u pismu koje je pročitao oficijelni voditelj završne konvencije kandidata SRS.

Nikolić: Pobeđujem, Srbija je uz mene


Ovacije Vučiću

Potom se prisutnima obratio pisac Brana Crnčević, koga je na bini smenio Borisav Pelević, nekadašnji predsednik Stranke srpskog jedinstva. Dobrivoje Budimirović Bidža je govor započeo rečima "došlo je vreme da operete svoju dušu", a onda je dodao "gotovi su!" On je ukazao da je Tomislav Nikolić iz Srbije, a da Tadić dolazi "iz bratske Bosne"

Za govornicom su smenjivali i funkcioneri SRS, a najveće ovacije izazvalo je pojavljivanje Aleksandra Vučića na bini. "Hvala vam što ste dali sve od sebe za drugačiju i novu Srbiju, što ste dali sve od sebe za pobedu Tomilslava Nikolića", rekao je Vučić često prekidan uzvicima "pobeda, pobeda!".
Pozdravite sve glasače NS, DSS, SPS koji će glasati za Tomislava Nikolića u nedelju", rekao je Vučić.

Posle Vučića na binu su izašli predstavnici manjina koji su na svoim jezicima pozvali da se glasa za kandidata SRS, a prisutnima su se obratili i Oliver Ivanović iz SNV Kosova i Metohije, Dragan Todorović, šef izbornog štaba i Gordana Pop-Lazić.

Pre početka završnog mitinga u direktnom prenosu na TV "Pink","Kopernikus" i "Art", nekoliko javnih ličnosti je u izjavama objasnilo zašto će glasati za Tomislava Nikolića. Medju njima su i frontment rok grupe "357" Nikola Hadži Nikolić, ekonomista i bivši ministar u Vladi iz vremena Slobodana Miloševića Zoran Bingulac, profesor Oliver Arsić, Marijan Rističević, i publicista Miroslav Toholj.

Završna konvescija SRS u novobeogradskoj "Areni" nastavljena je do ponoći, kada počinje predizborna tišina.

Анониман је рекао...

Na Trgu Republike u Beogradu je oko 18,30 časova završen predizborni skup predsedničkog kandidata DS Borisa Tadića. Skup su direktno prenosile TV Pink i TV B92.

Boris Tadić se na binu popeo uz bubnjare uz skandiranje okupljenih "Pobeda, pobeda", a miting je završen uz pesmu "Što ne može niko, možeš ti" koju su zajedno otpevali njen autor Momčilo Bajagić Bajaga i Boris Tadić.

"Jedan i jedan su dva" počeo je govor Boris Tadić pred više desetina hiljada ljudi na Trgu Republike i nastavio:

"Ljudi, hvala što dajete podršku sjajnoj ideji Srbije u EU, koja brine o ljudima i bori se za bolji život.
Nema mnogo rešenja već samo jedno. Ono koje nas vodi prema izvesnosti, boljem životu, pomirenju sa susedima, unutrašnjem pomirenju i jedinstvu", rekao je Tadić i zatražio da se sve teme koje su bile razlozi sukoba, sporova, ratova devedesetih pretvore u teme jedinstva i zajedništva.
"Kosovo mora biti mesto našeg jedinstva", rekao je Tadić i podsetio prisutne da je tokom dana bio na Kosovu, u Cernici, srpskoj enklavi.

"Srbija nikada više ne sme biti zemlja ratova, izolacije, mržnje iz devedesetih, kada su se ljudi lišavali života jer imaju drugačiju stav. Srbija je sjajna, ponosita zemlja, zemlja budućnosti, najbolja zemlja na Balkanu", rekao je Tadić.

Boris Tadić: Imam ideju - Srbija u Evropi




"Sa svešću o današnjici, i pogledom ka budućnosti možemo da izgradimao najbolje društvo na Balkanu i da dokažemo svima kako možemo svi zajedno. Rekao sam jednom prilikom da treba da uvežemo sve naše zastave, a ovde vidim zastavu Sandžačke demokratske partije, raznih manjina, ovde je, vidim po zastavama i Otpor, ali i DSS i NS su sa nama.

Ovde je i stranka naše zajedničke borbe, ovde je Srbija. Dobro došli braćo!" uzviknuo je Tadić, a potom se obratio onima koji još nisu odlučili da li će izaći na izbore i za koga će glasati.

"Ima onih koji se još nisu odlučili. Imaju pravo na strah i neizvesnost. Kažem im, kada budu odlučivali treba da razmišljaju kako vide sebe i svoj život nakon toga. To treba da imate na umu vi koji danas još ne znate. Vama posvećujemo ove reči, čujte ih. Želimo i za vas bolju budućnost," rekao je Tadić i zahvalio se svima koji su došli na Trg Republike da ga podrže, ali i onima koji su direktan prenos mitinga gledali na TV.

"Srpski narod ima cilj - život sa drugima u Evropi i rešavanje svog nacionalnog pitanja pod evropskim krovom. Narod ima cilj - bolji život za svakog čoveka. Ti ciljevi se ujedinjuju u narednih pet godina. Narednih meseci ćemo potpisati SSP sa EU.

Počeli smo pregovore o ukidanju viza i ukinućemo ih do kraja godine. U medjuvremenu moramo da obezbedimo svima da mogu da putuju. Za godinu dana ćemo ostvariti status zvaničnog kandidata za članstvo u EU. Na kraju ovog mandata verujem da ću ja biti taj koji će sve ovo sprovesti u delo, zajedno sa vama", ponovio je Tadić osnovne tačke svoje politike, a potom se osvrnuo na problem Kosova.

Boris Tadić: Imam ideju - Srbija u Evropi


Šetnja na srpski način

"Rekao sam danas u Cernici na Kosovu, samo kroz vas postoji Srbija, ne kroz političare i Vladu u Beogradu. Samo kroz vas koji čuvate naš identitet tu gde je najugroženiji. Nikada, kao pripadnik svog naroda neću odustati od Kosova. Ali Kosovo možemo sačuvati samo mirnim putem, misleći na svaki život, a ne samo na istoriju i imaginarno mesto u istoriji. Hoću da se borim za Kosovo kroz naše postojanje na Kosovu, kroz našu kulturu", rekao je Tadić.

"Srbija ne postoji samo kroz svoje insitiucije, kroz stav Vlade, premijera i predsednika. Srbija postoji kroz vreme, život, sudbinu svojih ljudi, kroz njihov bolji život, školovanje i posao. Nema dostojanstvene Srbije ako su ljudi poniženi kao devedetih, u vreme Šešeljeve politike.

Samo hrabra Srbija sa jasnim planom za put ka Evropi ima šanse i takvoj Srbiji tražim da date glas", rekao je Tadić na kraju svog govora i potom pozvao okupljene u "veliku, gradjansku, srpsku šetnju".

Šetnja je podsećala na one pre 2000. godine, uz stranačke zastave i uvek prisutne pištaljke. Tadić je sa saradnicima i ličnostima iz kulturnog, javnog i sportskog života Srbije predvodio kolonu koja se kretala centralnim ulicama prestonice - Kolarčevom, Kralja Milana, Kneza Miloša, Dečanskom.

Na početku kolone nalazio se ogroman transparent sa natpisom "Za Srbiju" koji su nosili mladi, a iza njih, visoko podignut plavi plakat na kojem je pisalo "Pobeda".

Boris Tadić: Imam ideju - Srbija u Evropi




Prvo pojavljivanje Tadića na bini, pred početak mitinga bilo je burno pozdravljeno uzvicima "Pobeda, pobeda" i "Borise, bori se". Tadić je pozdravio pristalice koje su palile prskalice i zatim sa bine sišao među njih.

Okupljene su pre početka skupa zabavljali bubnjar Dragoljub Đuričić i njegov bend, kao i bend Deca loših muzičara, a na video bimu su prikazivani predizborni spotovi. Program su vodili glumci Gorica Popović i Branislav Trifunović, a himnu Srbije na početku mitinga pevala je Aleksandra Janković

Tadiću su na skupu snažnu podršku pružale supruga Tatjana i ćerke Maša i Vanja.

Okupljenima su se pre Tadića obratili Rasim Ljajić, Mlađan Dinkić i Milorad Dodik koji je završavajući govor izjavio:"Želim da pobedi Boris Tadić. Ustvari, još više želim da izgubi Tomislav Nikolić."

Potom se okupljenima obratio košarkaš Saša Đorđević:
"U svakoj ekipi postoje razni igrači, ali samo u pobedničkim postoje lideri. Srbija ima svog lidera, to je Boris Tadić. Samo uz pravog lidera Srbija može da osvoji titulu. Stao sam uz čoveka koji ima iste vrednosti kao i ja i koji zna da igra u ekipi, da bude najbolji u ekipi. Živela Srbija!" rekao je Aleksandar Saša Đorđević, proslavljeni srpski košarkaš i ambasadori UNICEF-a.

Posle šetnje ulicama grada na Trgu Republike počeo je koncert na kome nastupaju Deca loših muzičara, Kanda, Kodža i Nebojša, Dejan Cukić i Dragojlub Đuričić sa svojim bendom bubnjara.
Koncert bi trebalo da se završi u ponoć, kada počinje predizborna ćutnja

Ivan Bevc је рекао...

Fin izvestaj, samo mislim da je napravljena greska, Milan Ivanovic podrzava Tomu (kao i nekada Slobu), a Oliver je podrzao Borisa.

Isto se prezivaju ali se vrlo razlikuju.

popkitchen је рекао...

Ne znam kako to da protumachim za Samardzicha. Nisam studirala FPN, ali sam slushala neka njegova predavanja na Beogradskoj Otvorenoj Skoli o .... Evropskoj Uniji. Ok, chovek je delovao DSSovski ushtogljen, ali mi se chinio pristojan, tipichan profesor. Prosto niko sem Chede nije nista rekao u vezi Kosova, a da ima veze sa realnoschu (podsetimo se Cheda nema trenutno nikakvu vlast), pa ne moze to da se ochekuje ni od Samardzicha, koji je deo tog tima, pa josh i ministar.

Ali ono sto je mene iznerviralo kod njega je sto od kada je postao ministar kod njega je proradila DSSovska bahatost ili bolje rechi osionost (evo josh jednog primera, univerzitetskog profesora, a choveka koji deluje relativno pristojno - Vladeta Jankovich). Ove poslednje izjave o sporazumu sa Evropskom Unijom samo to potvrdjuju.

Анониман је рекао...

najverovatnije da covek zna mnogo vise od tebe o tome, zar ne kujno?

dssovska bahatost se razlikuje od drugih bahatosti sto je najcesce za javni a ne privatni interes, kao sto smo imali prilike da vidimo tokom 2003. godine a i pre, od onih koji su tada drzali vlast.

upravo sa te tacke gledista, dakle javnog interesa: bolje i da nervira nego da krade. a toga smo se nagledali od onih koji danas predstavljaju "glas realnosti"

ne znam sta znaci "realan" stav o kosovu, ali znam da ceda nema veze s realnoscu, osim sto je neprestano izvrce.

vladimire, sticajem okolnosti coveka znam licno i uveren sam da u veoma suzenom prostoru postize mnogo. a srbija je verovatno jedina zemlja u kojoj je srbovanje nesto ruzno... naravno, to sto te on nervira je legitimno, pretnja batinanjem nije.

ivane, spremam nesto o toj "logici" za dane nakon drugog izbornog kruga, pa svrati...

Ivan Bevc је рекао...

Maare, DSSovska bahatost je manje-vise ista kao i svacija druga.

Potrudi se malo i ispitaj materijalno stanje Aligrudica, Mihajlova, Mladenovica i ostalih clanova silnih upravnih odbora koji sebi propisuju plate od par stotina hiljada po poziciji.

Dosta vise sa tom famom o postenom DSS-u i javnom dobru za koje se zalazu. To je najobicnija laz koja je prsla cim su se primakli parama....razlika izmedju DOS-ove vlasti i DSS-ove vlasti je u tome sto je za vreme DOS-a bilo brzeg kretanja unapred. A kradu svi.

Анониман је рекао...

Nisam pristalica DSS-a, ali Samardzic je retko kulturna i odmerena osoba na politickom nebu u Srbiji. Njegovi najzesci kriticari neretko gacaju duboko u blatu nekulture i netolerancije, a busaju se u grudi svojim sistemom vrednosti, civilizacijskim nivoom i tolerancijom. U sustini su susta suprotnost tome.

Анониман је рекао...

upravo to i ja mislim.

ivane, postoje ljudi koji se bave materijalnim stanjem politicara. zato i glasam za dss, zato i ne glasam za one za koje ti glasas. ako imas drukcija saznanja, podeli ih... poenta je da ne kradu svi. i naravno da se ne slazem da smo sa marijom rasetom isli bilo gde unapred, a kamoli brzo.

Ivan Bevc је рекао...

Maare, ti si izgleda veci idealista od mene. Marija Raseta je malo dete prema njemu:
http://www.blic.co.yu/politika.php?id=29057

Анониман је рекао...

super primer. covek je osudjen dok je bio na vlasti. da li je iko iz dosove vlasti osudjen u periodu 2000-2003, ili si ti ipak veci idealista od mene? :)

nigde u tekstu nema podataka da je ista ukrao. a marija, jel krala ona? ona je vladala u vreme koje ti ocenjujes kao "doba brzih promena". ja sam je licno gledao kako se u sarajevu danima baskari u hotelu de luks kategorije, i to dve godine nakon sto je bila primorana da podnese ostavku. da li je mogla to sebi da priusti pre ministrovanja?

tim fenomenom, iz nesto drugacijeg ugla, sam se i pozabavio u texticu koji sam ti obecao pre neki dan...

da se razumemo, meni se mihajlov ne svidja... ali nije da nesto mnogo strci u odnosu na kadrovike ostalih stranaka. osim ako na oci ne stavimo ideoloske naocari.

Ivan Bevc је рекао...

Covek je osudjen za najbanalniju stvar, a za ozbiljne niko ne sme ni da potegne pricu. Ja se secam da su neki DOS-ovci gubili mesta u vladi zbog skandala, kod Kostunice toga, recimo, nema... daleko od toga da sam ja fan Marije Rasete, ali mislim da njeno baskarenje i sve ostalo ne moze da se poredi sa stetom koju nam je ovaj debeli parazit naneo samo oko NIS-a...ali nije on to mogao sam, naravno....

cekam taj tvoj tekst, citacu ga sa zadovoljstvom.

Анониман је рекао...

pa vec ga imas... ;) klik on ma nejm i skroluj dole do poznatog znaka :)

i seti se colicke ;)