петак, 1. фебруар 2008.

SCIENTOLOGY AND FICTION

U novom broju magazina Evropa čitajte zanimljiv tekst o organizaciji koja se bori protiv Sajentologa: http://www.evropanedeljnik.co.yu./sh/199/moderno_doba/1846/?tpid=10

Mnogo bure je izazvao i video na You tube-u na kome se Tom Kruz upoređuje sa Gebelsom: http://www.youtube.com/watch?v=EWIPh2WDJec&feature=related

Priznajem da ne znam mnogo o ovoj organizaciji, mada me Tomovi nastupi i plaše i uveseljavaju. Nedostatak informacija često dovodi do brojnih poluistina koje vremenom postanu uvrežene, a kod nas je to naročito problem jer se javljaju brojni "stručnjaci" za Masone, sekte, kultove i sl.

Šta vi mislite? Imate li neka saznanja? Znate li nekog člana ili simpatizera?

Samo bez neproverenih glasina o satanističkim obredima, molim :-)

8 коментара:

Aleksandar Maćašev је рекао...

Svaki dan sam prolazio pored kuce u kojoj je ziveo Ron Hubbard u Washingtonu (19th street, blizu Dupont Circle-a). Par blokova odatle je i Sajentoloski hram. Upozoren sam na vreme da poseta iz radoznalosti nije bas preporucljiva, posto vam uvek izmame kontakt, a onda nikako da ih skinete sa vrata (kao Jehovini svedoci koji imaju strategiju "noga u vrata").
Glavna fora je koliko sam cuo su testovi inteligencije i razni drugi testovi (koliko ste pod stresom itd...). Vidjao sam ih redovno na ulici, sa postavljenim standovima, ponudama za testiranje i literaturom o Dijanetici, Habardu... Nikako ih ne mesati sa Church of the Christ, Scientist, posto je ovo drugo hriscanska varijacija.
Ljudi mi uglavnom govore da je u pitanju klub bogatih koji zele da postanu jos bogatiji i da iza kvazi-teoloske muljavine stoji (o velikog li iznenadjenja) samo volja za moc. Sto ih bas i ne razlikuje od ostalih religija. (Ok, neke religije imaju duzu tradiciju i neosporni uticaj na razvoj drustva.)
Sto bi rekao osnivac i sci-fi pisac, Ron Hubbard: "Y'know, we're all wasting our time writing this hack science fiction! You wanta make real money, you gotta start a religion!"
Nisam citao Hubbarda, ali spomenuh jedared da je Philip K Dick osnovao crkvu, odmah bi se uclanio.
Toliko o "neposrednom" iskustvu.

Kruzov video jeste scary sa sve "final solution" konotacijom. Usporedba sa Gebelsom stoji, ali se Gebels moze nakaciti na vecinu agresivnih mas-medijskih poruka.
Kruzovo osudjivanje skeptika u jednom razgovoru lici na slicno osudjivanje od strane Al Gore-a u "An Inconvenient Truth".
http://www.youtube.com/watch?v=N8azrnSSZLA&feature=related.
Fora je samo na koju stranu usmeriti bes/strah javnosti.

Jel' se javila SPC sa nekom svojom na ovu temu?

POWDERFINGER је рекао...

Za sve mrzitelje Cruise-a preporucujem snimak na youtubeu kada ga imitira Dane Cook (Jimmy Kivel Live). Nije slucajno da je za sebe uzeo ulogu pozitivca u filmu o atentatu na Hitlera, sve u cilju peglanja imidza, jadno. A bio je ubedljiv i zabavan u par filmova u karijeri, da nije ne bi ga najveci despot i mucitelj glumaca Kubrick angazovao. A sve o sajentologiji receno je vise nego efektno u South park-u. Kao i o svemu na planeti (i sire). Mala digresija, da li ima neke logike da se ova genjalna serija emituje na B92 u pola 2 ujutru a nema reprize!? Ko im je "ciljna grupa" u to vreme

Анониман је рекао...

Freaky stuff u vezi sajentologije:

http://www.youtube.com/watch?v=qLZJBdvqAv8

http://www.youtube.com/watch?v=pPol_m8wm8Y&feature=related

Анониман је рекао...

Bolesnici. Da se smrznes.

svracak је рекао...

ono što ja znam potiče iz vremena dok sajentologija nije bila svetska religija-sekta-kult-štagod...
habard je, što je verovatno manje poznato, bio blizak prijatelj džeka parsonsa, čuvenog nuklearnog fizičara, sa kojim je jedno vreme delio i ženu (koja je bila, visoka, mlečno bele puti i crvene kovrdžave kose...ime joj zaboravih...ali sličnost mi je zabavna) koju je na kraju sasvim prisvojio, a parsons je, zna se poginuo u neobičnom incidentu koji mu je razneo kuću...
obojica su pretendovali na vladajuće mesto kalifornijskog ogranka OTO-a i tvrdili da su najbolji kroulijevi prijatelji koje ima u americi ;). zajedno su postavili temelje sajentologije i dijanetike, koja je mešavina okultizma i nauke i nije mi bila baš razumljiva....pogotovu onaj naučni deo.

svracak је рекао...

moram da se ispravim,
parsons je bio raketni inženjer, zaslužan za posebnu vrstu čvrstog goriva. vikipedija je majka ;)
ima i ime one žene....

Milena је рекао...

Ne mogu puno da komentarisem zato sto nemam dovoljno informacija. Znam samo da se u vecini zemalja njihova religija zvanicno smatra kultom, pa je cak i U.S. State Department reagovao na ovo kao na diskriminaciju. Nemacka ih je recimo banovala. Kao religija su priznati u USA i Izraelu. Ne znam da li ih je jos neko priznao.

Povezuju se sa masonima zbog strukture svoje organizacije i clanstva. Pod strukturom podrazumevam da imaju odredjenju hijerarhiju kao i proces inicijacije u istu. Za clanstvo je jasno. U njihovim redovima se nalazi poveci broj uticajnih i bogatih ljudi. Kad covek pogleda, razlika izmedju njih i drugih religija je zaista diskutabilna. I ostale religije imaju svoje hijerarhije, inicijacije, bogate clanove i svoje sopstveno pojmanje Boga. Mogu eventualno dodati da inicijacije u vec prihvacenim religijama nemaju smrtonosni karakter (koliko mi je poznato) dok kod Scientologa tako nesto postoji. Recimo za primanje na neke od nivoa takozvane OT (Operating Theatan) titule, inicirani mora potpisati da u slucaju insomnije ili smrti nece kriviti organizaciju. Navodno je inicijacija opasna.

Meni se oni ni kao religija ni kao kult ni kao bilo koji drugi vid organizacije ne dopadaju. Prijatelji iz USA kazu da su prilicno agresivni, a ja ne mirisem religiozne fanatike ni agresivce. Neka svako veruje u ono sto hoce, ali nema prava da presuje svoju agendu, a kako cujem oni to upravo rade.

Nadam se da im svi clanovi nisu kao Tom Kruz za koga vec duze vremena verujem da je ozbiljno pomeren, da ne upotrebim neku vecu rec... Covek evidentno ima psiholoskih problema, ali cuj, ne razlikuje se puno od ostalih zvezda po tom pitanju. Uostalom, mene njegov privatni zivot ne zanima. Dopadaju mi se neki filmovi koje je odradio bez obzira na njegove licne stavove. Skoro ga je jedan francuski novinar ozbiljno ispreskakao po pitanju religije. Bilo mi je jako smesno da citam. Kruz je naravno u roku od odmah dobio napad agresivnosti i anksioznosti.

Анониман је рекао...

Bilo je pochetkom godine rechi o njima u “Danasu”…

Sajentologija propagira zamjenu demokratskog poretka "novom civilizacijom", obrazložio je njen osnivač L. Ron Habard u "svetim spisima". Riječ je o formiranju društva bez općih i jednakopravnih izbora, sa limitiranim pravima za sve, izuzev za sajentologe. Za drugačije vjerujuće i nevjerujuće Habard predviđa u njegovoj idealnoj državi potpunu suspenziju "značajnih temeljnih i ljudskih prava" - kažu eksperti njemačke Službe za zaštitu ustavnog poretka. Sajentolozi, također, smatraju da "kritičare i protivnike njihove ideologije i organizacije treba udaljiti prisilom ili ruinirati". Ove operacije se imaju, pak provesti pod paskom "direktora za specijalne poslove", a sve informacije o protivnicima uputiti u "religiozno-tehnološki centar" u SAD.

Osnivač kontroverzne i ambiciozne sekte zvane "Scientology" je, inače, američki autor naučnofantastičnih romana L. Ron Habard, kojeg je poslije smrti 1986. godine naslijedio pomenuti Dejvid Miskevidž. On nema Habardov format i oreol, nego mu je glavna briga da što bolje unovči gomilu Habardovih knjiga, video i tonskih zapisa, sve s naročitim psihotehnikama.
Na web stranicama sajentolozi govore o 5.000 Habardovih rukopisa i preko 3.000 tonskih predavanja. I ide ta roba ko alva. Pacijenti dolaze iz svih slojeva i iz cijelog svijeta, jer su se Sajentološka crkva i njene misije etablirale posvuda u svijetu.
Habardovo učenje u neutralno-formuliranim kritikama svrstava se u nove religijske pokrete. U osnovi sajentološkog učenja je Xenu-mit, tj. mit o vladaru konfederacije 21. sunca i 76 planeta. Xenu je nekoć davno poslao zbog prevelikog naseljenja svojeg carstva ljude na zemlju, a oni su - i ne znajući - od tada opsjednuti ovim bićem. Za širenje ovog maštovitog učenja predviđeni su seminari u formi terapija, a njihov je cilj "očišćenje od dosadašnjih lažnih predstava".
Kritičari, pak, govore o velikoj prevari, o "terapiji sa enormnim sporednim efektima"! Njemački eksperti za pitanja sekti kažu da su sajentolozi organizacija koja je i stvorena radi novca i moći, a tko jednom uđe u njene redove ima zadatak da se podvrgne bespogovorno njenim strukturama, koje imaju pravo da raspolažu njegovom psihom i svom njegovom imovinom. Zadatak novog člana je, pak, da pridobija nove članove, koji će, također, donijeti svoj novac i dalje misionirati. Iskustva i analize govore, pak, da onaj tko jednom uđe u pravilu ostaje čvrsto u raljama sajentologa i slijepo vjeruju u Habardove "svete spise". Povrh svega, riječ se o opasnoj psihoskupini, neprijateljski nastrojenoj prema demokraciji, koja želi slomiti volju svojih članova, zbog čega se i mora činiti nešto protivu.

Samo nam oni fale u Srbiji...