понедељак, 12. мај 2008.

POBEDA?

Volim kad sam pesimista, a ispadne da nisam bio u pravu. Mada deluju kao iznenađenje rezultati izbora su suštinski logični...samo što logika tek ponekad trijumfuje u Srbiji. DSSov kolaps jeste bio očekivana posledica promašene politike, ali radikalski pad je pokazao da je, izgleda, njihovo biračko telo po prvi put od ranih 2000tih postalo strašno razočarano nizom "pobeda" koje su se na kraju pokazale kao porazi.

LDP je dobio manje nego što je očekivano ali treba biti realan. Prošlogodišnji rezultat je bio ostvaren uz pomoć LSV-a čijih 80tak hiljada glasova je ovaj put otišlo Tadiću. Takođe, da su izbori održani pre par nedelja LDP bi imao 50tak hiljada glasova više koji su se na kraju prelili Tadiću zbog sporazuma sa EU i Fijatom - a verujem i jasne poruke da V.K. više nikada neće biti Premijer.

Na kraju smo prošli bolje nego što smo se nadali ali još uvek nam nad glavom visi opasnost koalicije SRS-DSS-SPS koja ima većinu u parlamentu. Sve oči su uprte u SPS koji ima dve mogućnosti. Da uđe u takvu koaliciju i time po drugi put za 10 godina sahrani Srbiju. To bi dovelo do ekonomskog i političkog kolapsa i iznuđenih vanrednih izbora za godinu-dve posle kojih bi SPS pao ispod cenzusa. A može i da iskoristi situaciju, uskoči u reformski voz, napravi koaliciju sa DS i Mađarima, vrati se u velikom stilu na glavnu scenu i nakon četiri uspešne godine praktično obriše svoju prljavu prošlost i pozicionira se kao ozbiljna partija levice.

A tako je malo nedostajalo da prebrinemo sve brige. 5 mandata za DS ili LDP više, isto toliko manje za neku od ove tri i imali bi magičnih proevropskih 126.

Ali onda bi sve bilo suviše lepo i jednostavno. Srbija je ovo.

15 коментара:

Sunca Sin је рекао...

koalicija SRS-DSS-SPS je realnost. ipak je ovo srbija. pitanje je i da li bi ldp usao u pricu sa SPS-om...

Ivan Bevc је рекао...

Videcemo...u tom slucaju bila bi ovo najpirovija pobeda ikada i DS bi osetio kako je to biti Radikal :)

LDP nece ici sa SPS-om...a ni ne mora: DS + SPS + Madjari = 127

U gradu ce biti jos veci sex...tu tek nema vlasti bez tri stranke/koalicije...mozda tu u pricu udje DSS...kao grad je drugo...

vladimir је рекао...

I ja sam tvrdo ubedjen da ce vladu formirati DS sa SPS-om i manjinanama, i to verovatno bez LDP-a. Mislim da nema razloga za bojazan od mrak koalicije (radikali, DSS, SPS). To je protureno u medijima da bi se malo podigla tenzija, ali mislim da se vec sve zna.

Jednostavno, vremena se menjaju, menjaju se ljudi, a pogotovo partije (DSS je najbolji primer). Politika bas i najcesce nije prirodan tok, vec sled onoga sto se najmanje ocekuje. Siguran sam da ce Gljivica Dacic imati sta da dobije od DS-a.

Voleo bih da tako i bude. radikali i DSS nekako tonu sve dublje u nemogucnosti soptvene transformacije i bilo kakvog evoluiranja, a to je za politiku pogubno. SPS ima sansu da krene drugim putem. Da prodju slicno kao HDZ u Hrvatskoj, dozive transformaciju, rese se pogubnog milosevicevskog balasta, i, sto da ne, ako budu pametni, da postanu jedina levicarska partija socijal-demokratske orijentacija, jer tako nesto treutno ne postoji u Srbiji a nuzno je potrebno.

Sunca Sin је рекао...

evo cuo sam da se prica da ce ds + ldp + manjine + palma (js) moci da formiraju vladu...

Ivan Bevc је рекао...

To bi tek bio show...Palma kao novi ministar za kapitalne investicije :)

Krkobabic ministar omladine i sporta.

Dana Draskovic sef BIA.

Ivan Bevc ministar ruda i gubljenja vremena.

Sunca Sin је рекао...

pa taman jedan seljak da zameni drugog... nekako mi se cini da je to mesto namenjeno za takav profil. i frizuru. :)

Igor је рекао...

Sad kad ZES i SPS naprave koaliciju toga treba da se stide samo oni koji nisu izasli da glasaju jer "ih to ne interesuje" i zato sto "nemaju za koga da glasaju". Da je jos malo lenjih demokrata/liberala izaslo.... Eh, u Srbiji nista nije jednostavno. U Srbiji kad jedna (skoro) demokratska koalicija osvoji vecinu onda se ubija premijer.

Ivan Bevc је рекао...

A sta ako ipak dodje do koalicije snaga mraka i haosa? Tek onda treba da ih bude sram!!! Nikada ovakva apstinencija radikala nije bila, dakle sansa je bila na zicer...da smo navukli jos samo 100000 glasova imali bi glatku vecinu i 4 godine progresa...a ovako cekamo da vidimo sta ce Ivica da kaze...

tesko dici dupe i otici do birackog mesta...svi su isti, kao...izgovor neodgovornih.

maare је рекао...

mislim da ldp pod hitno treba da menja politiku koja se svodi na napadanje ds, jer sledeci put nece preci cenzus.

dss nije doziveo kolaps, koliko su im davali toliko su i dobili. s obzirom na sve, duplo vise od ldp.

palma ne moze sam u koaliciju sa nekim vec samo u paketu sa dacicem, tako im pise u predizbornom ugovoru.

a dacic je blizi dss nego ds, da ne pricam o ldp (koji ne verujem da ce uci s njima u koaliciju) ali opet ljut na radikale.

tako da je najrealnije da budu novi izbori na koje ponovo necu izaci, jer vajan mi je izbor izmedju fakticke kolonije neo-liberalnih sila i izolovane crne rupe. svodi se na isto, mada je ovo drugo blize ostvarenju, jer se lako moze desiti da ovaj radikalski poraz bude pretocen u ranije "demokratske" pobede, a "demokratska" pobeda postane ona radikalska - pirova. Kostunica od svih ostaje daleko najveci maher kada je u pitanju sklapanje koalicije, a on je svoje rekao.

Tako da hteli ne hteli, opet sve zavisi od njega.

Po meni je casnije da ide u opoziciju, vratice ga brzo reformisti na vlast svojim brojnim evro-sposobnostima :)

Ivan Bevc је рекао...

Mislim da LDP ne treba da menja politiku jer nije sve u prelasku cenzusa, nekada se treba boriti za ono sto verujes, a mislim da ce Srbij a na kraju prici njima, ili makar jedan veci deo iste.

DSS jeste doziveo propast, ne zaboravi da je 2004. sam imao preko 20 posto, a sada 11 i to sa Veljinih bar 150.000 glasova, prema tome nisu bas toliko ispred LDP.

Politicke partije su uglavnom bolje kada su u opoziciji nego kada dodju na vlast. Slazem se da Kostunica treba da se povuce iz politike - ali zauvek, dok nije unistio i poslednje pozitivne uspomene na ono sto je nekada bio. No, iskustvo me uci da u Srbiji niko nije umeo da se povuce na vreme, a kamoli da ponudi ostavku zbog izbornog neuspeha.

maare је рекао...

ukoliko ne promene politiku, pre ce oni nestati iz srbije, no sto ce se srbija prikloniti njima.

srecom, mogucnost da oni vrse vlast je minimalna. ona druga opasnost je realna.

izmedju dss i ns trenutno nema sustinskih razlika. s obzirom na negativnu kampanju i kolicinu histerije i novca koji su u nju ulozeni - rezultat je ok.

Ivan Bevc је рекао...

tja, vreme ce pokazati...a sto se DSS-a tice tu verovatno mislis na novac koji su oni potrosili (najveci na ovim izborima) i negativnu kampanju koju su oni vodili.

Vazno je da je Kostunica zadovoljan rezultatima...imao covek 47 mesta, raspustio Vladu i zavrsio sa 30. Vratio mandat narodu, narod mu vratio paradajz u lice.

maare је рекао...

kao sto kazes, videcemo...

Nebojsa Andrijasevic је рекао...

Kostunica je maher kao sto sam ja euro milioner!
A ne treba zaboraviti da je Dacic svoje usluge prvo ponudio Vuku, pa posto ga je Vuk tretirao kao potrcka otisao Slobi pod jasle. To nije urbana legenda, vec pokazatelj koliko je nekima bitno politicko opredeljenje.
Jedina bitna stvar je igra moci.

maare је рекао...

ma vazi...