понедељак, 19. мај 2008.

SMEĆE

Obrni, okreni, opet je ponedeljak, ali za promenu sunčan, lep, nekako ti nije teško da se iskobeljaš iz kreveta i odeš pod tuš. I sve je teklo potaman dok mi jedan kreten nije digao pritisak. Fin nov VW Polo ide ispred mene, otvara se prozor i sa vozačeve strane konzerva guarane katapultirana leti prema travnatom ostrvcetu koje razdvaja ulicu na dva dela. Zalud moje trubljenje, pokušaj da mu skrenem pažnju na to da nešto nije uradio kako treba, čak sam uspeo da vozim paralelno sa njim nekoliko sekundi, dovoljno da vidim da je u pitanju naizgled fin čovek od tridesetak godina, ispeglana košuljica, naočare, uredna frizura, pored njega takođe uredna ženica...o sebi verovatno misle kao o divnom paru, nikako kao o "seljacima" kojih se sigurno zgražavaju.

Moja žena ima divnu ideju o pravljenju kulturno terorističke grupacije koja bi vršila diverzije na sve mnogobrojnije primitivizatore ove sredine. Recimo, ovom dotičnom gospodinu bih, kada bih znao gde živi, istresao gomilu đubreta na njegov uglačani Polo. Sačekala bi ga i poruka koja bi mu objasnila čime je zaslužio posetu i opomena da če sledeći put đubre zateći unutar automobila. Akcije sličnog tipa sprovodile bi se sa velikim zadovoljstvom i na vlasnicima divlje parkiranih besnih kola, svim onim BMW, Mercedes, Audi i sl. aždajama čiji vlasnici svoje preskupe ljubimce ostavljaju gde im se ćefne...zamislite kako bi im tonus mišića opao kada bi priveli plavušicu do kola i shvatili da ne mogu da ih pokrenu jer su im sve četiri gume (svaka 250 evra) "ispustile"....ili mu je ručka za otvaranje vrata zamazana psećim izmetom, ili su mu misteriozno nestali retrovizori....hmmm...

Ima u filmu 2 dana u Parizu divna scena u kojoj (pravi) otac Žuli Delpi ključevima diskretno grebe besna kola parkirana na trotoaru i objašnjava kako je to njegov vid protesta. Da li smo posle kralja, Tita, Slobe i silnih malih od kužine mi civilizovani postali suviše poslušni i uplašeni za ovakve akcije?

6 коментара:

etotako је рекао...

tata iz filma je car :)

Aleksandar Maćašev је рекао...

Papa Delpy jeste totalni car. Meni je padalo na pamet nesto slicno kada treba da se provucem izmedju kola po trotoaru.
Inace gradom vladaju mega bezobrazni vozaci. Pesaci su ugrozena vrsta, a da ne spominjem bicikliste.

Mislim, svaki veliki grad jeste prljav u vecoj ili manjoj meri, ali frljacenje konzerve na travnjak je bazicna nekultura. Najstrasnije je kada sneg pocinje da se topi i sta se sve ispod njega pojavi na travi.

Sto me podseti i na vlasnike kucnih ljubimaca. Bez obzira na dzaba kese , parkovi i ulice su puni psecih govana. A ja se jos pitam zasto ljudi ovde ne leze po travi u parkovima. Ili je to ono "ne gazi travu, ali mozes da se pokakas".

Ognjenka Lakićević је рекао...

odlicna ideja. zatrpavala bih sve te jadnike djubretom.
sto se tice biciklista i njihove ugrozenosti, procitajte o tome ne www.vladislavradak.mojblog.co.yu
pakao. loveless

Анониман је рекао...

Kod moje bake u komsiluku ziveo je pre tridesetak i vise godina jedan za koga su svi pricali da je malo zvrcnut. Taj je napamet znao sta ko pusi, i kad vidi pikavce pred zgradom, pokupi ih, zvoni ljudima na vrata i ubacuje svakom svoj pikavac u stan kad mu otvore. E, kamo lepe srece da je bilo vise takvih zvrcnutih, ne bismo sad ziveli u ovolikom djubretu!

Unknown је рекао...

Sreca pa ne zivimo u Napulju ili tako nekoj zatucanoj sredini. Tamo su mesecima gradjani zatrpani stotinama tona djubreta. I niko da skloni to. Zaraza & pakao. Haos.

Ivan Bevc је рекао...

Jao bre Vuce, stvarno si majstor da potpuno promasis poentu...haos u Napulju je pre svega politicki problem, sto ne znaci da nije uzasno, naravno...ali od cele Evrope si nasao primer koji nema blage veze. Samo kad smo srecni sto zivimo ovde, nema nigde ove lepote i kulture.