среда, 4. јун 2008.

9/7

Meni omiljena deveta umetnost ima promenljivu sreću kada je sedma (takođe omiljena) propusti kroz svoje filtere. Napraviti dobar strip ne košta mnogo, napraviti dobar film po stripu košta prilično, a sa velikom lovom stižu i mnogobrojni kompromisi. Ipak, nije da se žalim, bilo je sasvim finih strip ekranizacija ali ono što mene muči jeste što je nepovratno protraćena šansa da se nekim glumcima povere likovi za koje su rođeni.

Nije tajna da je Dilan Dog kreiran po liku Ruperta Evereta. Poluzadovoljenje smo dobili filmom Dellamorte Dellamore koji je ipak urađen samo po motivima stripa i na kraju je ispao poprilično traljav. Everet se još drži ali mislim da je definitivno prestar za ulogu nekoga ko večno ima trideset i nešto.

Tom Berindžer je takođe prestario za ulogu poručnika Bluberija, a tako sam želeo da ga vidim u toj ulozi, ne priznajem inače sjajnog Vinsenta Kasela u brljotini od pre nekoliko godina, to je morao da režira Volter Hil.... i na kraju Korto Malteze, verovatno najizazovniji lik za ekranizaciju, strip koji ima predivne praznine kao Antonionijevi filmovi i zahteva glumca čije lice kamera bez posledica može da fiksira i nekoliko minuta. Ubeđen sam da je Dejvid Bouvi imao to lice pre 20 i kusur godina (1983).

Kog bi vi omiljenog strip junaka voleli da vidite na velikom platnu? I ko bi ga glumio? Čitali ste stripove valjda? Ako niste na pogrešnom ste mestu ;)

10 коментара:

tamburix је рекао...

Mr. No naravno :)

vladimir је рекао...

Kao neko ko je odrastao uz Lunov magnus strip i Zlatnu seriju, svakako da bih voleo da se ekranizuje nesto iz te nezaboravne plejade.

Mister No moze svakako, da ozivimo Amazonsku dzunglu i njegov krs od pajpera. A mogao bi ga glumiti Dzordz Kluni, koji ako nista drugo, fizicki jako podseca na cuvenog strip junaka.

"Dellamorte Dellamor" sad svakako moram pogledati, jer nisam znao za te slicnosti sa mojim omiljenim Dilan Dogom. A sta bi falilo ekranizovati i Martija Misteriju, i to u izvedbi recimo Spilberga. Da bude leprsav i zabavan kao Indi Dzons, ali ne i preterano ozbiljan.

Privlacna mi je ideja i za ekranizaciju Zagora. Ovaj strip u sebi imaginarno sjedinjuje i klasican vestern sa elementima fantastike, avanturizma i dilandogovskog horora... Da se napravi nesto novo i originalno, mogao bi ga rezirati Dejvid Linc, a Zagora da glumi Dzoni Dep. Chiko bi mogao biti Deno De Vito.

Sunca Sin је рекао...

TNT grupa rulez... =)

POWDERFINGER је рекао...

tako je mr.no!! lunov magnus strip i zlatna serija jaooooo kad se setim, mada dobro ni the preacher nije los:). generalno mi ne smetaju lose ekranizacije stripova, svako ima svoju viziju pravi kompromise a nama uvek ostaje strip, uzmimo nesrecni blueberry sa kaselom mislim zaista svako ko je citao zna da je taj film golo g..., nisam siguran da je kluni dobar izbor za mr.noa ni dep kao zagor mi ne zvuci ok, zagor je vise za kristijana bejla!

svracak је рекао...

sendmen, samo da ga ne glumi robert smit i ne režira tim barton

PROCEDURA је рекао...

igrani film o robertu crumbu
i da ga glumi dušan šaponja iz marke žvake

Aleksandar Maćašev је рекао...

Imam mali problem sa ekranizovanjem stripova, posebno omiljenog mi Alana Moore-a (The League of the extraordinary gentlemen, From Hell, V for Vendetta...). Strip ima vise prostora za edgy teme, a film ga samo razvodni (posebno ako je neka A holly produkcija). Watchmen je vidim najavljen za 2009. Moore ce verovatno opet da se ogradi. Voleo bih da vidim njegovu "Prometheu" ekranizovanu.

Sin City se meni cinio kao najuspesniji, posto je bio pod fanaticnom kontrolom autora. Volim i Flash Gordona i Supermena. I Burtonovog (vodviljskog)Batmana. Ovaj novi nije isporucio dovoljnu kolicinu mraka.

Nesretnog Corta Maltesea su unakazili onom propranom animacijom. I to po mom omiljenom strip albumu. Knjeginja Simeonova umire u narucju Kortovom i kaze:" Kortuška... zapali mi jednu cigaretu." Jedan od meni najpotresnijih momenata stripa.

Ja bih voleo novu super-sexy Modesty Blaise. I naravo Zagora (cuo sam za neki domaci pokusaj). A voleo bih i da neko odradi Corta k'o svet. I Rip Kirby i Marti Misterija naravno. Mozda bi neko mogao majstorski da odradi i Alana Forda. I Grant Morrisonove "The Invisibles", ali se bojim da ce da zavrsi kao Moorova "V for Vendetta".

Emily The Strange se vidim najavljuje za film. Znam da nije izvodljivo, ali Calvin i Hobbs bi me jako radovali na filmu.
Sandmana bas i ne volim, ali film bi bio zanimljiv.

Mislim, moze prebacivanje iz medija u medij, ali da je uspesno kao Sin City ili Blade Runner (nije strip, ali je najbolja Dickova ekranizacija).

POWDERFINGER је рекао...

3 i 4 deo betmena su mi potpune gluposti, strasni promasaji ali nije da ovaj novi nema dozu tame, u svakom slucaju pozdravljam odluku da se dira u Svetinju, nova verzija Dzokera posle Nikolsona je potez sa mud... Nolana i pokojnog Ledzera. Cini mi se da su Alan Ford pa i ostali italijanski stripovi ovde u statusu Ikona a da u ostatku evrope (da ne govorim o Americi-nezapazeni) Zato bi mozda mogli da ih rade ljudi kao Piter Dzekson ili Giljermo del Toro ili neki englez...a amerima da utrapimo Komandanta Marka to je ionako njihov teren :)

A. је рекао...

Xaxa, Bowie kao Corto! :))

Na platno bi trebalo prebacivati odredjene momente iz stripova koji, kada promene medij, nece izazvati gadjenje fanova. Tu mislim na dugachke serijale, gde je moguce izdvojiti odredjene epizode, uz minimalu adaptaciju i NE MENJATI NISHTA!!! Ekranizacija stripa po posebno napisanom scenariju je prvo chega bi se trebalo kloniti, tj. pokushaji da se par stotina stranica strpaju u 2 sata filma! Tome je jedini izuzetak moj omiljeni "Conan the barbarian" Johna Miliusa, mada sam ubedjen da ne bi bio takav da Roy Thomas nije umeshao prste... I neka ostane izuzetak.

U ovoj deceniji je bilo dosta toga, uglavnom bezveze. Sin city je redak dobar primer, mada je 300 podbacio... Vendetta tu i tamo. Hellblazer je dugachak serijal, ima nebrojeno epizoda koje bi bile sjajna podloga za dobar film, 3-4 graf. romana koje su potpisali Enis i Dillon, na primer. Shane MacGowan iz Poguesa u glavnoj ulozi, samo malo svetlije kose. Nece ni morati da se trezni! :)) Na ono sa Keanuom necu da troshim vreme. A Preachera niposhto ne dirati!

Super- sexy Modesty... :)) mmmmmmm :))

Fantastic 4 sa Silver surferom me je pozitivno iznenadio i voleo bih da dobije zaseban prostor, kao i Thor. Mislim da je to trenutno maximum kad je CG u pitanju i mnogo mi se svidelo. (Samo Letach!)

Анониман је рекао...

Modesty bi bilo lepo videti, ali je bolje sacekati na neke nove klince. Trenutno bi Angelina Jolie verovatno bila jedini izbor a ona je previse eksponirana, i uopste zenske superherojicne likove rade ocajno. Volela bih da me opovrgnu u ovome.

Aster Blistok mi je bio jedan od omiljenih ali je posle poceo da me nervira. Mislim da bi mogao da se od njega uradi dobar film. Orlando Bloom? On mi prvi pada na pamet.

Calvin & Hobbes autor Bill Waterson odbija sve, ukljucujuci Spielberga, i za igrane filmove i za crtane filmove. Nadam se da nece promeniti misljenje.

Secam se da kad sam ovde dosla (Toronto) jedna od prvih stvari je bila da nadjem prodavnicu stripa. Izbor je puno drugaciji od naseg i pretpostavljam uopsteno evropskog. Ne secam se vise (trebala bih da im dam jos jednu sansu) ali nasla sam Asteriksa i mislim da je bio Herman, par njegovih knjiga, i to je bilo sve. A gomile stripova za koje nikad nisam cula, i nisu me interesovali.

Moracu da potrazim malo opet, vec dugo nista ne citam osim sto puta procitanog Calvina i Hobbsa.