уторак, 17. јун 2008.

ZEMAN ZA ZEMANA

Dok neke zemlje (sat vožnje odavde levo ili desno) igraju važnu ulogu na EP u fudbalu mi se i dalje tražimo. Simptomatično je da smo već godinama među najboljima na omladinskom nivou (Modrića i drugare smo traumatizovali pre nekoliko godina)da bi potom svi ti talenti bili utopljeni u sveopšte mafijaško sivilo ovdašnje.

Vest da Zvezda dovodi Zemana za trenera je u tom smislu prevratnička jer ćemo konačno na klupi jednog domaćeg kluba imati zaista ozbiljnog inostranog trenera. Domaći trenerski kadar je katastrofalan, ali ni "stručnjaci" koje smo viđali nisu bili baš prva liga - i Mateus i Zenga su realno drugorazredni menadžeri kojima je igračka slava još uvek najjača preporuka - mada su i takvi kakvi su ispali sasvim solidne akvizicije. Zdenjek Zeman je dokazano ime, ako bude imao podršku finansijera da napravi solidan tim i ne bude morao da ekipu sastavlja po nalogu mračnih tipova koji su suvlasnici ugovora pojedinih igrača može mnogo da postigne. Pod mnogo ne računam lokalne titule, to se ionako deli sa Partizanom, onako, sezonski. Mnogo za nas sada i ovde je dočekati proleće u Kupu UEFA, a sledeće godine muški odigrati grupu u Ligi šampiona - i nekog pobediti, ako je moguće, vreme je za prvu srpsku pobedu u tom takmičenju. Partizan je imao veliku šansu pre nekoliko sezona, da na čelu nije imao Zekubjeku mogao je da postane respektabilno evropsko ime - poput Olimpijakosa ili Rozenborga recimo, uvek prisutan i neugodan.

Ako su Politika, Zvezda i SANU stubovi srpskog društva onda nam se krov ozbiljno nakrivio... Lepo bi bilo da od Zvezde krene popravak, za ostale dve institucije nisam preterano zainteresovan.

p.s. na svim fotkama Zeman puši kao Turčin, Srbija je obećana zemlja za njega.

12 коментара:

vladimir је рекао...

Zanimljiva je konstatacija za nasu juniorsku reprezentaciju. Dva puta smo kao juniori bili u finalu Evropskog prvenstva. Oba puta izgubili. Jednom od Italije, drugi put od Holandije. I sada kada ti mladi (Ivanovic, Rukavina, Jankovic, Krasic, Smiljanic, Kacar...)cine okosnicu i A tima, mi nista ne mozemo da uradimo. Dok nekadasnji hrvatski osrednji klinci na celu sa Modricem i Da Silvom, u A timu prave dar-mar.

Nasa sredina majstorski upropastava prosperitetnost, svaki talenat vracajuci na nivo osrednjosti. To nazalost vazi za citavo drustvo, a ne samo za sport.

I, sta reci za Zemana, nego kao neprikosnoveni Zvezdas da se ipak nadam necemu. Ligi sampiona u koju vec skoro 20 godina ne mozemo da udjemo, a svake sezone upravo to najvise zelimo, i upravo se za to najvise pripremamo.

Samo da i Zemana ne sjebe ta nasa sredina...

Unknown је рекао...

Evo sad čitam da je, navodno, Zeman dao odrešene ruke 14-torici igrača da odu iz Zvezde i da mu je budžet za pojačanja 4 mil e. Ne znam da li sa tim budžetom može da uradi nešto ali ni sa sadašnjim timom ne može puno. Ne što ljudi ne znaju da igraju nego što su bezvoljni, bezidejni i izgledaju mi kao državni službenici koji samo čekaju da prođe radno vreme pa da idu kući.

Nikola Marković је рекао...

izvor: wikipedia


...Zeman was appointed on March 5, 2006 as new coach of Brescia, taking in his first time ever a team in the half-season. However, Brescia, that was third-placed when Zeman was called, suffered a heavy falling down in terms of results, and the team wasn't either able to maintain a place in the promotion playoffs, with 8 points in 11 matches. After the end of the season, Zeman resigned from Brescia, criticizing his players for not having accepted his figure.

On June 21, 2006, Zeman returned to Lecce, signing a one-year contract with the giallorossi, which relegated to Serie B in 2005/2006. Because of poor result, he was then fired on December 24 and replaced by Giuseppe Papadopulo.

Ivan Bevc је рекао...

Nikola, da je Zeman bio pozvan i Juventus sigurno ne bi dolazio u Zvezdu :) znam ja da je on prevazisao zenit ali je i dalje klasa za sve ove dunstere ovde... uostalom, zamisli da su stvarno doveli Hrista Stoickova!!!

Nikola Marković је рекао...

ma, ja sam grobar, pa malo peckam zvezdashe :)

ali verovatno jeste bolji od vecine domacih, i ovakav kakav je trenutno.

Ivan Bevc је рекао...

Grobar...Zvezdas...al je ovo izgubilo na znacaju poslednjih godina, zar ne?

Cak je partizanovcima lakse...za njihov kosarkaski i vaterpolo klub ima smisla navijati...ostalo je za potpalu na obe strane.

maare је рекао...

opet naopaka mesijanska logika.

tim za velika dela se ne stvara za mesec dana vec za nekoliko godina. ovde ne postoji smisao pojma dugorocno.

Ivan Bevc је рекао...

Nema tu mesijanstva Maare, covek moze za 2 godine da postavi dobre temelje, napravi tim i igru...ali poenta je posle u kontinuitetu.

A treneri sve redje igde ostaju duze od 2-3 godine...Engleska je lep izuzetak ali nece ni tamo jos dugo, Ferguson je relikt za pamcenje.

maare је рекао...

to je vec uradio zenga s pixijem pa je i taj temelj srusen. ne znam, ja se vise ne nadam, ipak i dalje navijam.

i da, i arsen venger je za pamcenje, ali je gi ru i dalje pojam. no ja nisam pricao o trenerima, vec o igracima. eto ti juce poljaci, imaju extra trenera a ne mogu maltene sansu da stvore protiv drugog hrvatskog tima.

Ivan Bevc је рекао...

Hahaha, Gi Ru iz Oksera, gde ga nadje :) A Vengera volim, mada ima problem sa trofejima, na kraju se pise ko je sta osvojio, a tu matori Ferguson nema premca..

Pojam su mi nekada bili nemacki selektori: Herberger, Schon, Derwall, Beckenbauer, Fogst...svaki je trajao, a onda krece rasulo. Zato i nisu nista osvojili vec 12 godina.

POWDERFINGER је рекао...

1. Zenga i Mateus mozda nisu velika trenerska imena ali su kod nas uradili sjajan posao. Ima nekih trenera koji su tzv. Velika imena a kad promene klub ne mogu da se sastave...
2. Budzet Zvezde ako im verujemo je 4.000.000 evra, sto je mizerija, prava pojacanja nece doci osim ako nemamo neke nevidjene skaute za afriku/aziju
3.nemoguce je polako i sigurno praviti tim koji ce da igra zajedno 2-3-4 godine, jednostavno nam treba budzet vise od 8 mil.evra e onda cemo igrati u kontinuitetu u LS, naravno trener se podrazumeva.
4. Poslednja vest, Gvardiola NE racuna na etoa, deka i ronaldinja eto sanse ako svako da po 5 evra................

A. је рекао...

Mateus je harizmom uspeo da uvede Partizan U LS, a ode chovek zbog Bjekovica i Zeke... Tom timu jedino je falio jedan superstar centarfor, uz solidnog Delibashica... evo Jovetica par godina kasnije, ali ode i on odmah.

Posle njega uspeh je napravio sjajni Vermezovic, ali su se igrachi osilili (Simon Vukchevic pre svih), pa je i on platio ceh. Mozda im je pristupio "drugarski", previshe verovao (slichno kao kosharkashima Zeljko Obradovic na EP 2005., ili Petko fudbalerima...), umesto da nametne autoritet, ali mi je zao shto ga nema u Partizanu... Protraceni talenat, koji je mnogo obecavao.

Zenga nije uradio nishta shto ne bi i neki od nashih prosechnih trenera. Bilo je malo svetla uz Djukica u Partizanu, ali setimo se zabrane igranja u Evropi... i to je to, shto se (klupskog) fudbala tiche...

Svake godine ista pricha, obecanja - chekovi bez pokrica...