четвртак, 31. мај 2007.

STRIPOVI

Ok, dosta smo talasali na dnevnopolitičke teme (što ne znači da su rasprave na njih gotove, naprotiv) te je vreme da opravdamo ono za šta se izdajemo kroz jedan "kulturni" tekst. Elem, ovog puta ću lamentirati na temu uspona, pada i ponovnog uspona devete umetnosti u Srbiji (i šire). Moje detinjstvo (kraj 70tih i prva polovina 80tih) obeležila je sumanuta kupovina svakog strip izdanja koje se pojavljivalo na kioscima.

Ponedeljak: Mikijev zabavnik
Utorak: Zlatna serija
Sreda: Alan Ford, Strip 80/81/82, Marti Misterija (dvonedeljnici)
Četvrtak: Lunov Magnus strip
Petak: Politikin zabavnik
Subota: Stripoteka, Gigant, Spunk, Eks almanah, Yu strip, Mikijev almanah i svaka druga periodika
Nedelja: crveno strip slovo, dan kada se iščitavalo propušteno

Verovatno sam nešto i propustio, ali već i ovo potvrđuje da su stripovi bili nešto obavezno, neizbežno i u toj strasti nisam bio usamljen. Mada, moram da priznam da u osnovnoj školi nije bilo više nikog ovako kolekcionarski nastrojenog, svi su kupovali nešto, jedino ja sve.

Strip je pao kao jedna od prvih žrtava krvavih 90tih, taj period pamtim jedino kroz pokušaje sakupljanja Dilana Doga, otkrivanje grafičkih novela uz pomoć bogatijih prijatelja i veliku sreću da imam 100 maraka u džepu na Sajmu knjiga kada je Komuna spustila cenu Korta Maltezea. Sve ostalo su prekrili snjegovi, ruzmarin i roto hartija.

Novo vreme na srpskom tržištu otpočelo je pre manje od dve godine pojavom izdavačke kuće Beli put (www.beliput.co.yu). Nastao kao deo kompanije BS Processor, dakle na jedini mogući način u Srbiji, kao plod ljubavi, altruizma i bez potrebe da osnivaču donese desetostruki profit preko noći (u Srbiji jedini uslov za biznis), Beli put je za ovaj kratak period već uspeo da postane jedan od najozbiljnijih izdavača na prostoru bivše Yu. Započeli su Vertigove serijale: 100 metaka, Propovednik, Sandman, Batman, Hellblazer, priuštili nam Nadzirače, V for Vendetta i Ligu izuzetnih džentlmena...paralelno sa filmovima odradili Millerove Sin City i 300, a takođe doneli i klasike stripa (Hogar) i integrale fenomenalnih evropskih tvorevina (Bleksad, Tamo gde pogled ne dopire, Sambrovi, Jaguar). Kvalitet njihovih izdanja je uvek na izuzetnom nivou, prevode su radili ljudi koji stripove vole i razumeju njihov jezik, jednom rečju imamo zaista retko zadovoljstvo da na našem (malom) jeziku čitamo dela koja ne postoje na mnogo rasprostranjenijim.

Strip je kroz evropski umetnički strip i britanske i američke grafičke novele u poslednje dve decenije odrastao, ne obraća se više samo klincima kakav sam ja bio na početku ovog teksta već zrelim, inteligentnim čitaocima koji zahtevaju visoke umetničke domete koje i dobijaju kroz rad Gaimana, Moora, Enisa, Millera i ostalih majstora. Dakle, stripovi više nisu nešto rezervisano za decu, vojnike i radnike kod Vukovog spomenika (Zagor forever), izborili su kvalitetom svoje mesto rame uz rame sa vrhunskim književnim dometima, predmet su ozbiljnih izučavanja, a najveći autori užavaju privilegije i dobijaju priznanja.

Svi oni koji su omašili ovaj trend mogu tu grešku da isprave tako što će svratiti u neku od boljih knjižara i prelistati neko spomenutih izdanja, siguran sam da će naći nešto za sebe. One ostale pitam koja izdanja Belog puta su im omiljena, koji serijal prate sa najviše pažnje, ko im je omiljeni autor, šta bi voleli da Beli put objavi u budućnosti....i uvek, naravno, zašto?

Sto mu gromova, hiljadu mi retorti, karamba i karambita...upravo smo stigli do 300tog posetioca!!!
A videli ste šta njih 300 može da uradi.

8 коментара:

Анониман је рекао...

Gde su citaoci stripova? Koliko ih je? Svi se vec samo pale na politicku karikaturu? Da li su i Daltoni pognani skupstinskim zasedanjima? Lepo je podsetiti se na neka strip izdanja koja su nas (nesvestrane) ljubitelje razgaljivala i cijih smo junaka fraze koristili u stvarnom zivotu...Sad je strip zasao u druge medije (jeftinije po dostupnosti)toliko duboko da mislim da otima publiku. Strip postaje luksuz i ostaje za kolekcionare, nesto kao razglednice s putovanja i filatelija? Cuvamo stara izdanja, nekad i zbog posebno dobrih i neprevazidjenih prevoda (npr.stara izdanja Alana Forda). Nisam u toku....?

Анониман је рекао...

...mislim drugi mediji s ugradjenim stripom otimaju publiku, sorry:)

Анониман је рекао...

Slabo sam upućen u svet stripa (ne računajući "Mikijev zabavnik", koji smo svi, bez obzira na generaciju, svojevremeno čitali), ali priznajem da sam odnedavno (ima tome nekih godinu dana) fasciniran "Hellblazerom" (film Constantine je odigrao itekako značajnu ulogu). Beli Put i Tuck su jako kvalitetno odradili pakovanje strip/dupli DVD i za Constantine i za V for Vendetta, a Beli Put je pre više od godinu dana najavio i nastavke "Hellblazera", kojih do dana današnjeg, nažalost, nema.

Ivan Bevc је рекао...

Hellblazer će svoj nastavak dobiti do Sajma, ako je verovati drugarima iz Belog puta.

Tvojoj pažnji osobito preporučujem Propovednika, možda i najbolji strip serijal svih vremena. Izvanredna centralna priča, sjajne bočne epizode, najbolji glavni likovi ikada...i jebeno je dobar taj američki trip u stripu.

Obavezno štivo.

Ivan Bevc је рекао...

Marija, nisi u toku, definitvno, grafičke novele su nešto potpuno drugačije od stripova koji su te razgaljivali. Neki od najboljih savremenih pripovedača rade u savremenom stripu, naročito oni koji bi u nekoj paralelnoj stvarnosti bili najbolji strip scenaristi, a to ne mogu biti jer je film postao suviše korporativno kontrolisan. Ako voliš film noir uzmi 100 metaka, ako voliš romantičnu fantastiku uzmi Sendmena, za furioznu onostranu vožnju tu je Hellblazer, za kritiku savremenog društva Nadzirače ili Betmen: Povratak mračnog viteza, a za sve to zajedno Propovednika.

Анониман је рекао...

Zaboravio sam da kažem: voleo bih da Ghost World doživi lokalizovano izdanje, možda praćen nekim luksuznim re-izdanjem sjajnog filma. Domaće DVD izdanje je toliko jadno, da vam od gledanja zasuze oči pre nego prođe uvodna špica, koja je sve, samo ne tužna.

Ivan Bevc је рекао...

Nisam siguran koliko je realno očekivati da to neko ovde objavi...možda bi Flavio Rigonat, kada bi imao više love bio pravi čovek za takve stripove.

Pretpostavljam da si uživao i u American Splendor?

Анониман је рекао...

Nisam gledao American Splendor, iako sam čuo dosta pozitivnih stvari o njemu. Doći će na red ovih dana, siguran sam, samo bih prethodno voleo da pročitam grafičku novelu (ovde se vraćamo na vašu priču o "magičnih 768 po sekundi", mada je i 256 kao iz raja izašlo). :)