петак, 15. јун 2007.

OBMANA I POSLEDNJI DANI

Ima nešto jako trulo u današnjoj Hrvatskoj jer se dogodilo nešto što nije bilo moguće čak ni u najmračnije Tuđmanovo vreme. Najnagrađivaniji, najkvalitetniji i najsatiričniji nedeljnik hrvatski nedeljnik Feral Tribune nije ove sedmice izašao jer je uništen od strane aktuelne vlasti na najperfidniji mogući način: visokim PDV-om, prinudnim naplatama i pritiskom na oglašivače koji u strahu od svakodnevnih poseta poreznika zaobilaze ovaj tiražni medij u širokom luku. Demokratija se pokazuje i dokazuje na neistomišljenicima, ako je po ovome suditi naša zapadna suseda boluje od istih bolesti kao i mi, od onoga čega se zvanično gnuša.

Genezu problema i objavu neizlaska čitajte na njihovom sajtu:
http://feral.mediaturtle.com/

Feral je novina koja je bila i ostala lučonoša slobodne misli tokom poslednjih 14 godina, nepotkupljiva i zajebana ekipa kojoj ništa nije sveto, ta je redakcija izrodila i neke od najboljih hrvatskih novinarskih i spisateljskih pera. Kroz redakciju su prošli i Dežulović i Baretić i Tomić...danas ga uređuju vrsni Ivančić i Lucić, a redakciju čine i Đikić i Hedl...iz Beograda se javlja Pera Luković, iz Amerike Mira Furlan.

Za kraj ovog posta evo mudrih reči Dejana Ilića na današnju temu. Iste je izrekao u prošlonedeljnom Peščaniku:

izgleda da će Feral Tribune prestati da izlazi. Nije moje da pričam kako radi hrvatska država, ali je očigledno da ta država nema sluha za ono što je u njenom suštinskom interesu. I očigledno je da ljudi koji u ovom trenutku vode tu državu smatraju da im je u interesu da taj list ugase. Oni ih guše tako što im blokiraju račun i naplaćuju poreze koji su imbecilno visoki. Toj državi Feral nije potreban. Čemu služe donatorske organizacije u regionu ako se Feral Tribune ugasi. Ako se Feral zaista ugasi, svi oni mogu da se pokupe i da odu odavde. Jedva se borimo sa ovim našim vladama i nije nam potrebna istovremena borba sa donatorima. Neko nam se bar neko skine s grbače. Svoju vladu moram da trpim, ali bar donatore mogu da zamolim - zatvorite kancelarije i terajte se odavde. Kako možete da dopustite da jedan takav list prestane da izlazi, šta imate u tim svojim glavama?

4 коментара:

Анониман је рекао...

Plakao sam od smeha citajuci clanak Pere Lukovica "Kreten a ne navijac" sa sajta Ferala - Topla preporuka. Od stare YU samo su slovenci pobegli u Evropu. Svi mi ostali smo i dalje ista titoisticka govna(u proseku), a prava americka demokratija ne postoji ni u Americi. Ali najveci uspeh djavola je sto je ubedio ljudski rod da ne postoji, tako i Amerika sa maskom Uncle Sema izmahuje batinom po svetu, i "stiti" demokratsko orijentisane narode. To sto ne verujem u americku demokratiju, znaci da verujem u evropsku i velika mi je zelja da se moja zemlja upristoji i krene tim putem, ali avaj! I Srbija i Hrvatska i CG, a specijalno Makedonija su svetlosnim godinama udaljene od tog uzvisenog cilja. Trulez o kojoj pises je zahvatio i kosti, meso je odavno umrlo, a gde ce nam svima zajedno dusa?! Nemam pojma.

Ivan Bevc је рекао...

Trenutno su nam evropske tekovine jako daleko. Lepo kazes, samo da se upristoji. Da se umije, opere zube, upase kosulju u pantalone...nista senzacionalno, tek nesto sto bi trebalo da bude osnova.

Анониман је рекао...

Hvala za ovaj post, zaboravila sam da tamo nije samo lepa njihova tema, a i cenzori odavde su sad srecni zbog stecaja,ISTI su, s obe strane granic(a)e vladajuci otimaci kovcega koji nemaju ogledalo, osim onog sto im govori da su najbolji, najlepsi. Da li Feral moze izlaziti u dijaspori, recimo s Kipra:), plus online i dalje?
Zanimljiv je poziv na zadnjoj korici (papirnog broja od 8.lipnja)da se udubimo u delo Vjerana Zuppa "Ispruzeni jezik", neko (brz)je nesto cuo ili vec citao?

Ivan Bevc је рекао...

Nema na čemu, na žalost sličniji smo nego što to volim da priznamo.