уторак, 5. јун 2007.

POLJSKA U MOM SRCU

Moderna Poljska se može uzeti kao zastrašujući primer kako izgleda država u kojoj desnica u sadejstvu i uz podršku crkve drži vlast. Mogu se pronaći mnogi razlozi za trenutnu situaciju: od vrlo oštre komunističke diktature koja je tradicionalno religiozne Poljake pokušala da na nasilan način uvede u ateizam, preko vekovnog katoličko pravoslavnog fronta na granici Rusije i Poljske (gde Rusi uvek predstavljaju opozit)do načina na koji je komunizam padao u Poljskoj tokom 80tih i gde su dve osnovne poluge bili populistički lider Leh Valensa i Papa Jovan Pavle II (Karol Vojtila).

Velika i nacionalno jedinstvena zemlja kakva je Poljska koja je pod raznim vrstama okupacije bila od 1939. do 1989. i nakon pogubne ruske vladavine vrlo alergična na demokratsku levicu zapravo je bila savršen poligon za razvoj klerikalno desničarskog drušva čijem formiranju su doprineli i tzv. "levičari" (Samoobrona) kojima nije bio problem da sa najkonzervativnijim desničarima (Liga Polskih Rodzin) prave koaliciju iza koje je u suštini stajao najmoćniji čovek današnje Poljske Jaroslav Kačinski, aktuelni predsednik vlade koji, da zlo bude veće već ima "svoju" koaliciju PiS.
Situacija u mnogome podseća na Miloševićevo vreme kada je u jednom trenutku on imao čak 4 partije u parlamentu (SPS, Jul, SRS i Nova demokratija) uz uvek kooperativni SPO pa je mogao da kombinuje do u nedogled.

Jaroslavov identični blizanac Leh je aktuelni predsednik tako da ovde zapravo više nije jasno šta je u pitanju, kohabitacija, akumuliranje funkcija ili nešto treće :-)

Uticaj ovih konzervativaca na svakodnevni život Poljaka su već više nego očigledni jer je ideja vladalaca da se Ustav i zakoni države što više približe crkvenim zakonima što izaziva neprijatne asocijacije na arapske države u kojima je Kuran zakon, a mule upravljaju zemljom, tuže i sude...

Abortus je zabranjen još pre više od jedne decenije, dozvoljen je samo u slučajevima kada je trudnoća rezultat silovanja, kada je plod oštećen ili kada je život majke ugrožen. Ali, to nije dovoljno aktuelnim vladarima tako da je nedavno za dlaku u parlamentu otpao predlog da se i ta tri slučaja ukinu te da abortus postane apsolutno nelegalan i zabranjen. Ovakvi anticivilizacijski zakoni naravno izazivaju kolaps tako da je prošle godine u Poljskoj izvršeno više od 100 000 ilegalnih abortusa i još toliko Poljakinja je moralo da plati ogromne sume da bi to obavile van granica.
Abortus je nešto što su sva civilizovana društva usvojila kao legitiman izbor žene. Daleko od toga da mislim da je to nešto divno i krasno, to je atak na organizam žene i trauma i da je sreće svest ljudi, prevencija i životni standard bi smanjili potrebu za njim na jako mali procenat ali ideja da je nekakav "bog" to zabranio i da zato ljudi koji to dete ne žele ili nemaju uslova da ga podižu to moraju je apsolutno idiotska. Nedavno je evropski sud presudio da Poljska mora da plati odštetu ženi koja je želela da izvrši abortus jer joj je vid bio ugrožen, a iako su lekari to potvrdili nije mogla da dobije dozvolu jer nije ulazila u gorenavedene tri kategorije.
Srednji vek i inkvizicija se vraćaju u Poljsku, u školama je kreacionizam deo programa, sve vrste "nastranosti" se tretiraju kao greh i imaju biti istrebljeni iz "čistog" poljskog društva (za to služe vrlo militantni omladinski pokreti stranaka na vlasti) koje je 95% katoličko i čak polovina njih bar jednom nedeljno odlazi u crkvu. Svi političari koriste sveštenstvo u svojim kampanjama i trude se da se pokažu kao "dobri katolici" jer drugačije neće imati šanse na izborima. Radio stanica Radio Maria je jedan od najslušanijih programa sa preko 3 miliona fanova programa koji kombinuje nacionalističku retoriku, crkvene pesme i konzervativne poruke, a veliki uspeh je doveo do širenja medijske imperije na dnevne novine i TV stanicu. A u svim tim medijima koje kontroliše sveštenik Tadeusz Rydzyk najčešći gosti su upravo Kačinski twins.

Naravno, nije cela Poljska poludela, zapravo vrlo je zanimljivo videti kako je na vlasti ultra levo-desna koalcija partija od kojih nijedna zapravo nije preterano jaka. Po broju mandata najjača je Liberalno-konzervativna partija sa preko 30% glasača ali je taj Guliver nadjačan jedinstvom liliputanaca što je može da posluži i kao opomena našem aktuelnom predsedniku. Bili smo svedoci sličnog razvoja događaja prilikom ustoličavanja T.N. za predsednika skupštine i ovakva koalicija nam i dalje visi nad glavom. A kada do nje dođe i "presvetli" V.K. pusti svojoj klerikalnoj mašti na volju eto nama novog Ustava sa novom preambulom u kojoj će umesto Kosova (tada već iščezlog iz kolektivnog sećanja nacije) stajati SPC kao vrhovni temelj društva i 100% srpske duše. Nešto mi govori da će ginekološke klinike u susednim zemljama tada doživeti procvat.

5 коментара:

Анониман је рекао...

zajebana je ta poljska, oduvek. ipak, ta zemlja je (zauzvrat)dala najbolje pesnike 20. veka na svetu (po mom skromnom misljenju). you win some & you lose some.

Ivan Bevc је рекао...

Vrlo je zajebana. Šta tek za Ruse da kažemo, kultura i umetnost koji razvaljuju i u isto vreme kultura življenja običnog stanovništva na niskom nivou uz večiti nedostatak slobode.

Unknown је рекао...

...Svaki dan Poloneza
Zvoni na mojim vratima
poljski jantar
Narukvice
volodjine cuke
Siber u pola cijene
Papa Wojtyla i ja...

tako li bese, zaboravio sam tekst :)

Zanimljivo poredjenje poljske "blage netrpeljivosti" prema drugim nacijama, posebno prema Jevrejima, a koje se ogleda u delovanju mladih snaga stranaka na vlasti, sa situacijom u Srbiji.

Smatram, da naglo jacanje desnicarskih organizacija u zemlji u poslednje vreme nije nimalo slucajno.

Анониман је рекао...

bolesnici blizanci.ali ne bi mogli oni samo od sebe da dodju na vlast...ovo za abortus je monstruozno.

Ivan Bevc је рекао...

Ksenofobija i rasizam nisu ništa novo kod Poljaka...treba pročitati Obojenu pticu, roman Jeržija Kosinskog da bi se videlo koliko su Jevreji u Poljskoj stradavali od Poljaka koliko i od Nemaca.

Mada, imamo i mi čime da se "pohvalimo" kada je o tome reč...setimo se Nedićevih "uspeha" za koje je bio i zvanično pohvaljen od strane nemačke vlade za vreme II svetskog rata.

Recept očigledno postoji, red parlamentarnih stranaka, red podmladaka, red "pokreta", a sve u toplom zagrljaju crkve.