четвртак, 5. јул 2007.

EDITORS

Verovatno je još rano za izjavu tipa "dobili smo album godine" ali ako neko nadmaši album benda EDITORS An End Has A Start onda će ovo biti jedna lepa muzička godina. Evo kratkog prikaza:

To što su se na sceni pojavili pre koju godinu unelo je pometnju među kritičare željne što obilnijeg “novog muzičkog talasa” pa su ih automatski priključili kolegama iz bendova kao što su Kaiser Chiefs, Franz Ferdinand, Maximo Park i Block Party ne shvatajući da ovde imaju posla sa nečim dosta drugačijim.
Onoliko koliko su Joy Division bili posebni I drugačiji u svoje vreme, toliko Editorsi odskaču (ili stoje po strani, zavisi od ugla posmatranja) u odnosu na pomenutu scenu. Ne sporeći da im je pokojni Jan Kertis uzor oni svoj izraz samo naizgled oslanjaju na svoje mračne uzore. Pažljiviji slušaoci će otkriti tragove slušanja Echo and the Bunnymen, Husker Du, Thindersticks, Nicka Cavea I Therapy?, ali kroz svaku pesmu koju na ovom albumu svojim moćnim baritonom peva Tom Smit opstaje jedinstveni muzički izraz ovog, trenutno možda najuzbudljivijeg benda na Ostrvu. Iako album čini samo 10 numera niko se neće osećati prevarenim jer u 45 minuta momci iz Birmingema isporučuju toliko da jedino što nam preostaje jeste da album odslušamo ponovo i ponovo, onako kako se velike ploče slušaju, a taj običaj smo u ova mp3 vremena gotovo zaboravili.
The Weight of the World je elegija dostojna najmračnijih anđela pop kulture, a uz The Racing Rats ćete otkriti da je moguće đuskati i plakati.
Apsolutno remek delo po kome će se verovatno pamtiti 2007. godina.

15 коментара:

Анониман је рекао...

Prošli album je - bez imalo preterivanja - bio sjajan, a aktuelni singl (jedino što sam čuo s novog albuma) obećava.

Postoji li već i kod nas legalno izdanje?

Анониман је рекао...

Da ne zaboravim - pošto znam da ste veliki poštovalac filma L'appartement - 25. jula DVD izdanje ovog filma izlazi na hrvatske kioske, a kako sigurno tamo imate nekakvih veza, eto, javljam Vam na vreme. :)

Ivan Bevc је рекао...

Mislim da kod nas jos uvek nema legalnog izdanja, nazalost...izdavac je PIAS, a oni, koliko znam, nemaju distributera ovde, mada mozda ce ih raditi neka od lokalnih ispostava majora.

Hvala za info o Apartmanu, potrudicu se da ga nabavim (bicu u Hrvatskoj na moru od 28. jula) pa da konacno taj divan film posedujem na pravom mediju.

nkl. је рекао...

e sad. postoje ploče iz ove godine koje nisu vidljive svima, a bolje su od mnogo toga što se da videti onako kao što "svi" vidimo.

elem. što se tiče ovih što se vide. odlična ploča. zrela, melanholična i totalno drugačija od prve. prva je puna hitova, a ova je prava -muška :D

jedino što nam preostaje jeste da album odslušamo ponovo i ponovo, onako kako se velike ploče slušaju

www.myspace.com/editors music

Ivan Bevc је рекао...

Jaguare, stoji to sto kazes, nemoguce je ispratiti recentnu produkciju muzike, knjiga, filmova...zato i funkcionise sistem preporuka...tako se i otkrivaju biseri...daj ti neki svoj tip za najbolji album koji si cuo u 2007.

nkl. је рекао...

dosta toga sam čuo u ovoj godini kad su nove ploče u pitanju. i kriterijum za najbolju je 10 zvezdica, i ako ne dosegne tu brojku, ne stavljam je u naj, naj. :D

za sada su mi 2ploče ušle u listu the best records in 2007

prva: astrobrite - whitenoise superstar
astrobrite

druga: christian fennesz and ryuichi sakamoto - cendre

cendre

www.myspace.com/fennesz

Ivan Bevc је рекао...

Hvala na informaciji :)

nkl. је рекао...

molim! i drugi put

Magrit је рекао...

Nisam do sada cula za ovu grupu, a medju ovima mojima vazim za nekog ko prati sta se desava u muzici, pa hvala sto si je pomenuo. Evo pogledah par spotova na YouTube (zivio!) - i utisak mi i nije nesto dobar, moram reci. Ne kazem da su losi, ali malo me iritira pjevacev glas. Nekako je suvise napregnut.
Sto se tice moje preporuke, poslije svakodnevnog drogiranja sa Amy Winehouse, presla sam na Kaiser Chiefs ... a ostalo sto mi se ovih dana svidja je

CSS - Let's Make Love And Listen To Death From Above

Gaelle - Give it Back

k-os - Sunday morning

i masa nekih pjesama koje cujem na radiju, a ti mali ljudi iznutra nikako da kazu koje su to pjesme :(

Ivan Bevc је рекао...

Amy je super, novi Kaiseri malo podbacili u odnosu na prvi album...a sa Editorsima budi strpljiva, vokal je takav...uticaji Kejva i Kertisa se cuju ali to je ok.

Анониман је рекао...

U pravu si, kad sam ih prvi put cula, mislila sam je je Nik Kejv iz mladjih dana. :)

svracak је рекао...

dobar album, podseća me na stari R.E.M. (do Out of Time). Mozete ga čuti na http://www.myspace.com/editorsmusic

Анониман је рекао...

Čini li se to meni, ili je blog iznenada postao ćiriličan? :S

svracak је рекао...

Samo mali njegov deo :)

Ivan Bevc је рекао...

Da, povremeno se cudne stvari desavaju sa izgledom bloga...ali dobro, ok je ovako, oba pisma zastupljena, podrzavam.

Vidis, REM mi nisu pali na pamet, ali zaista ima i toga, volim kad čujem ljude koji prave muziku pre svega da oni budu zadovoljni i da se njima dopada...bez toga nema umetnosti.