петак, 21. септембар 2007.

OTADŽBINO...GORKA SI KO VINO

Kako neke vesti mogu lepo da se uvežu, a još kada im prethode izvesni događaji prosto sve izgleda kao nekakva burleskna predstava.

Kuršumlija, Beograd -- Pedesetak policajaca izbacilo jutros iz zgrade SO Kuršumlija bivše vojne rezerviste koji protestuju zbog ratnih dnevnica.Vlada Srbije juče je usvojila Informaciju u vezi sa isplatom ratnih dnevnica vojnim rezervistima iz 1999. Donet je Zaključak o obrazovanju Radne grupe od predstavnika ministarstava odbrane, pravde i finansija, koja će razmotriti osnovanost zahteva udruženja ratnih veterana i vojnih invalida za isplatu tih dnevnica, navedeno je u saopštenju sa sednice Vlade.

Vranje -- Vojne obveznike u rezervi u Vranju uznemirio poziv za određivanje novog ratnog rasporeda. Pozivi koji su im iz vojnog odseka stigli na kućne adrese naslovljeni su sa "Otadžbina te zove", a vojni obveznice se pozivaju da se jave u vranjski vojni odsek radi "saopšavanja ratnog rasporeda".

Dakle, kako ovo protumačiti? Šta to nije u redu sa zemljom koja zbog štrajka jednog sveštenog lica (a mi smo navodno sekularna država u kojoj su sve crkve jednake...samo što su neke "jednakije") sumnjive prošlosti pravi međunarodni incident i potom bez ikakve komisije, već samo ad hoc odlukom jednog ministra reši da potroši novac poreskih obveznika na izgradnju nikom potrebnog crkvenog objekta? A onda dozvoljava da joj desetine ljudi koje je poslala da vode unapred izgubljeni rat moraju da mole za dnevnice, zasigurno manje od iznosa koji će se dati za spomenuti religijski objekat.

I ista takva država se potom igra socijalističkih vremena šaljući bez ikakve najave nešto na čemu piše RATNI raspored. Ok, terminologija vojske je čudna, ali nismo li izašli iz neprijatne dekade u kojoj smo ozbiljno poljuljali sliku o sebi kao o velikim ratnicima...gde god smo stigli dobili smo po ušima i valjda naučili da je bolje da se manemo ćorava posla...naročito kada vidimo kako prolaze oni koji su se na poziv OTADŽBINE odazvali. Da li se oni to zezaju ili stvarno očekuju veliki odziv...i to u vranjanskom kraju, tik uz administrativnu granicu?

I da ne zaboravim: Kosane odlazi!

1 коментар:

Unknown је рекао...

Ova drzava i oni koji je vode nemaju nikakve kriterijume i ne postuju zakone, vladaju kao i njihovi predhodnici raznim "uredbama", evo sad se spore oko ustavnog zakona koji su sami doneli i mozda ce ga menjati. Pravoslavna crkva se ponasa kao ordinarna politicka stranka koja ima simpatizere u vlasti.
Ovo s ratnicima iz proslih ratova nije bas sve sasvim jasno i cisto, a sto se tice RATNOG RASPOREDA, to je mozda glupa zaostala socijalisticka forma obavestavanja, i verovatno nije opasno, naprotiv mislim da se odnosi na transformaciju pozicije aktivnih rezervista u tzv. "trecepozivce" koji dobijaju ratni raspored u svojim firmamam, ili nigde, tj. zavrsili su s vojnim vezbama, nece dobijate nove uniforme, rashodovani su u vojnoj administraciji:)
Cak i u ova mracna vremena verujem da nam sleduje profesionalna vojska i drugaciji rezervisti-bez ratnog rasporeda.