четвртак, 6. децембар 2007.

PETAK PRE ROKA ili GORIBOR KAO RAZLOG ZA OPTIMIZAM

S obzirom da sutra ranom zorom Plavim vozom putujem u Suboticu u goste Rotografici post za petak postavljam nešto ranije...

A u postu za petak vam skrećem pažnju sa politike na neke lepe stvari, recimo da su lepa obećanja koja je nova domaća muzička scena dala početkom godine albumom Jutro će promeniti sve (sram vas bilo što to niste kupili!) počela da se ostvaruju krajem godine. Automatic je objavio album benda Goribor i valjda će konačno ovi momci koji su sa pravom popularni u Hrvatskoj postati proroci i u svom selu.
Album je sjajan, blues kroz trip hop kroz tranzicioni krik Srbije, nešto ovakvo nikada niste čuli. Hipnotičko STovo recitovanje/pevanje uvlači vam stihove kroz kožu duboko u koštanu srž. Ultimativni srpski blues zove se St Blues i ide ovako:

Umesto kurca, imam dušu crnca
umesto velikog i opasnog kurca
ja imam napaćenu dušu crnca.

Nisam skupljao pamuk, ali brao sam kupus i celer
Za par engleskih funti osetih kako je
Kad neko u mozak jebe

Radio sam i za dnevnicu od 3,5 evra
Kod ovih domaćih biznismena
E, to je tek beda
Kad te takav lopov opominje zbog nerada

Bio sam i u liftu jedne od poslovnih zgrada
Svi ćute i drhte, otkazi se dele svakog dana
Neka hvala, neka hvala

Umesto kurca...

Po ostatak prošetajte do najbliže muzičke prodavnice. Svi večito seremo kako nema dobre muzike, a slušali bi je za džabe. Laže svako ko tvrdi da nešto voli i podržava, a nije spreman da nečiji trud i rad plati. Tri kafe ili lepo opremljen CD jednog od najboljih bendova u ovom delu sveta, birajte.
I za kraj par stihova iz pesme Bas cunami:

Ruševina sve je više
Demokratija uspešno
Proces kontroliše
Na televiziji i dalje Lepa Brena
Niko se više ne seća
Dobrih vremena

2 коментара:

Анониман је рекао...

E, pa ovi stihovi lepo zvuce a i pogadjaju sustinu. Sad me stvarno stid sto dosad skoro da nisam imao prilike ni da cujem za ovaj bend.

To podhitno moram ispraviti i pohitati u CD shop, jer naspram ovih recitacija i tekstovi Faith No More su mala maca od misaonosti:)

etotako је рекао...

Pozdravi mi rotografiku :)