петак, 16. мај 2008.

OVOGA PUTA O BOLU

Ok, što se ove rašomonijade tiče nakon sinoćnjeg pojašnjenja prvobitnog trapavog saopštenja LDP-a sve je jasno. Nema prepreke za DS-SPS vladu u Bg, Čeda and co. će to da podrže, a sada ako je Ivica gadljiv na podršku LDP-a onda jebiga, ko nam je kriv što smo 6. oktobra slavili umesto da primenimo "građanska hapšenja", pa smo doživeli da nam Edge Dačić kroji kapu. Dosta o tome.

U senci te smrdljive trgovine ostaju ozbiljne tragedije poput ove Pirotske (http://www.blic.co.yu/hronika.php?id=41591) koja bi trebala da sitne politikante makar na kratko baci u debelu senku. Nismo usamljeni u ovakvim slučajevim, ima toga svuda ali to nije razlog da se ozbiljno ne zabrinemo i ne reagujemo. Poslovično okretanje glave, pokušaji zataškavanja (direktori škola su tako često kreteni koji bi da sačuvaju "dobar glas" ustanove na čijem su čelu)i slične "akcije" su redovna pojava. Ministar prosvete koji se poslednjih par meseci gotovo u transu obračunavao sa državama koje su priznale Kosovo (toliko da je umalo zaboravio da je vreme za upise na fakultete i srednje škole pa su kvote donošene navrat nanos ovih dana) bi morao da se nacrta u Pirotu i da (ma koliko odlazeći bio) preduzme sve da se ovakve stvari preventivno spreče.

A ko je tu zapravo kriv? Pa mi sami. To su deca koja su rođena tokom "zlatnih 90tih", odrasla u društvu koje ne sankcioniše kriminal, nemoral i siledžijstvo. Svi mi zajedno treba da se sramimo kakva su nam deca jer su ona naša slika i prilika. Dok smo mi imali pametnija posla ona su odrasla u bića bez ikakvih skrupula i sada se sa pravom čude kada ih osuđujemo što razbijaju izloge da bi ukrali patike ili kada se iživljavaju nad školskom drugaricom.

U oba slučaju kamera mobilnog telefona je poslužila kao krunski dokaz. Egzibicionizam počinilaca je suštinski najstrašniji od svega. Setite se škorpiona, i oni su sa uživanjem "dokumentovali" svoje zlodelo. Džaba ti sve što radiš ako to nema ko da vidi. I da u tome uživa.

8 коментара:

vladimir је рекао...

E, stvarno strasno! Brutalnije i od samog zlocina jeste ideja da se tako nesto izvrsi. Pravo pitanje je, kako nekom tako nesto uopste moze pasti na pamet? Ali eto, u savremenom "humanistickom" svetu sve je moguce. Lose vaspitanje,poljuljane vrednosti, televizija, film, savremene tehnologije...mnogo je toga sto nasu decu cini sklone nasilju.

Mladi "monstrumi" koji se tu i tamo pojave, i sve vise ce se pojavljivati, samo su ogledalo monstruoznosti naseg drustva uopste. Spolja je sve izglancano i upakovano u humanisticke manire, a duboka korozija iznutra malo-malo pa izbaci u kakvom pojedincu primitivizam koji smo mislili da ne postoji jos od Kamenog doba.

Aleksandar Maćašev је рекао...

Ali u pitanju su devojcice!!! Svakako drugacije od onih devojcica sa kojima sam ja isao u skolu. Jeza ziva.
Mada se secam incidenta iz svoje skole (par generacija ispred mene) gde su napastvovali decka kisobranom (???).
Ono sto je porazavajuce je totalna nebriga skolske uprave i nesvest ministarstva za obrazovanje.

Par razmisljanja na temu:
Ne treba zaboraviti da uz sav "smoke and mirrors" privid civilizacijskih/tehnoloskih vrednosti XXI veka, covek ipak jeste 95% zivotinja. Da, primitivizam postoji od kamenog doba. I postojace.

Kulturoloski model u kojem su odrastale (rodile se 1994-5.). Kriminal, pretnje, sve moze uz pomoc pesnica i oruzja... Pa ti klinci ni ne znaju da moze i drugacije.

Ne bih toliko krivio tehnologiju, Tv i film... Sto bi rekao Marilyn Manson u "Bowling for Columbine" (taman prigodan film): "Times have not become more violent. They have just become more televised. "
Uzasnog nasilja je uvek bilo i bice... samo je sada vidljivije.

I ne toliko utesan citat iz filma "Scream": " Movies don't create psychos. Movies just make psychos more creative."

Sustina je ipak ko tu nesretnu decu uci sta je dobro, a sta ne. Kapiram da su se popovi na nastavi veronauke ubili od objasnjavanja hriscanske ljubavi prema bliznjemu svom.

andja је рекао...

Vidim, svi smo zgrozeni. Lepo. I sta ce sad da se desi? Koliko shvatam, te devojcice su dobile ukor Nastavnickog veca!? Sigurno su se mnooogo potresle... Kako ja to vidim,problem je u stvari krajnje neefikasan i besmislen sistem kazne u skolstvu kod nas. Naravno, ne mislim da treba vratiti batinu u skole, ALI mora se uvesti nesto sto realno "boli" delikvente, kao ili obavezne posete psihologu (sa roditeljima i bez njih) ili nista od zavrsetka razreda, ili npr. kada vam neko vec da taj ukor da to ima neku tezinu (tipa: aha, vidi ukor, pa lepo, nista od upisivanja zeljene gimnazije/fakulteta). Ovako se sve svodi na mlacenje prazne slame i cekanja da i ovog cuda bude 3 dana dosta. Eh sad, za uvodjenje tih korenitih, sistemskih promena u skolstvu je potrebna inicijativa Ministarstva prosvete, a oni su( pogodili ste!) neobavesteni.

Ivan Bevc је рекао...

Drustveno koristan rad, kao Ameri...te delikventkinje treba cele sledece godine da ribaju sve wc-e u skoli (a ucenici bi onda namerno srali, pisali i drkali pored solje)...pa da vidis kako bi se prepodobile kad bi nokti i negovane rucice krenuli da se listaju od domaceg deterdzenta i vode.

Aleksandar Maćašev је рекао...

Evo i nesto lepo za decu. Ucestvovah i ja sa jos 4 umetnice, pa reko' da podelim. U pitanju je aukcija printanih rucnih torbi. Siri dalje :)

"U okviru kampanje „Ljubav na ulice!“ Queeria centar u saradnji sa Centrom za integraciju mladih i Švedskim helsinškim odborom za ljudska prava, a uz podršku umetnika:

Aleksandra Maćaševa,
Alise Matović,
Biljane Cincarević,
Billjane Rakočević
i Jelene Jelače

organizuje humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za Svratište za decu sa ulice."

detalji na:
http://queeriacentar.org
http://blog.b92.net/text/3007/AKCIJA%20SOLIDARNOSTI%20SA%20DECOM%20KOJA%20%C5%BDIVE%20NA%20ULICI/

Ivan Bevc је рекао...

Super akcija...steta sto ce 90% Soraba da vas optuzi da vam je cilj da tim printanim torbama od dece napravite g&l aktiviste :):) oni bi svoju decu pre dali Pahomiju na pricest nego da ih vi necemu ucite.

Анониман је рекао...

Toliko mi je muka od svega ovoga, da ne mogu da napisem nista pametno sto vec nije receno.

Ne bih da zvucim u stilu 'e, kad sam ja isla u skolu', ali onda se ipak znalo ko je autoritet i sta je pravo drugarstvo. Ako nista drugo, bilo nas je sramota od skolskih drugara da dobijemo losu ocenu. Kasnije su i deca postala raspustena, i profesori izgubili svaki ugled i kriterijum, a autoritet su nadoknadjivali losim ocenama (sto svakako nije resenje - jedno vreme radila sam u skoli i imala priliku da od najnevaspitanije i naizgled najnezainteresovanije dece dobijem najinspirativnije i najpromisljenije odgovore). Samo ih treba malo podstaci, ne pokazati im koliko ste bedni sto posle skole morate da drzite gomilu privatnih casova da biste prehranili svoju decu, koja za to vreme sede ko zna gde i rade ko zna sta. Treba im pokazati i da ste i vi nekad bili djaci i da sve njihove mangupluke i nestasluke vec odavno znate.

O totalnoj devalvaciji dobrog ukusa i vrednosti ne treba ni raspravljati. Danas nista nije sramota, deca vide svoje roditelje i od njih uce kako se treba ponasati u drustvu i ophoditi prema drugima. Uvek mi je bila najidiotskija scena kad na ulici vidim majku i dete, dete se zarozalo od plakanja, a majka mu najvulgarnijim recnikom psuje majku!? Kad bi se roditelji malo vise bavili svojom decom, kad bi im pokazali da vreme u skoli moze bolje da se iskoristi i da privatni casovi nisu potrebni, da za te pare mogu da se kupe bicikl i patike, kad im ne bi dozvoljavali da gledaju filmove koje nijedan Amerikanac ne bi dao svom detetu da gleda, mozda bi za nekih dvadesetak godina i moglo nesto da krene nabolje (20 godina - al' sam optimista!).

O odgovornosti nekom drugom prilikom. Nasi direktori su posebna stavka, direktorska fotelja sluzi im samo za dobro popunjavanje kucnog budzeta, o moralu i odgovornosti nema ni govora.

Uh, ne mogu dalje, pozlice mi!

Мјауриса је рекао...

Bolesno.
Slažem se sa vama, ali pored zadovoljenja pravde i kažnjavanja, ne mogu da se ne zapitam šta će biti sa žrtvom tog nasilja. Ko će njoj pomoći? Izgleda je najbitnije sačuvati svoje dupe i oprati svoje ruke, ali kada sve prođe i svi se smire, šta će biti sa devojčicom koja je sve to preživela...