среда, 23. јул 2008.

MRAČNI VITEZ

Ne brinite, naslov se ne odnosi na jučerašnjeg 3D junaka već na globalni fenomen, film The Dark Knight koji je za prva 4 dana prikazivanja u SAD zaradio 182,9 miliona dolara i preti da postane jedan od najprofitabilnijih filmova u istoriji. Svakako će najbrže probiti granicu od 200 miliona dolare, koliko već juče mu je to uspelo čime je za 3 dana nadmašio treći deo Spider-mana. Suštinski, ovo nije nova situacija za Betmena, naime i prva 3 filma su svojevremeno postavljali nove granice samo što to sada, u odnosu na ove cifre, deluje pomalo smešno.
Ovaj film je i dokaz kako sposobna i moćna kompanija može da izgradi mit oko filma i pre njegovog prikazivanja. Sve prve projekcije su bile rasprodate nedeljama unapred, kreiran je strahovit "buzz", a mračna aura koju je film dobio zbog tragične smrti Hita Ledžera nije škodila, čak naprotiv. Osim toga, svi su se prethodnog Nolanovog Betmena sećali kao jako dobrog...uglavnom samo su ga se tako i sećali, pokušajte da se prisetite šta se tačno tamo dešavalo...ja sam pokušavao ali mi nije išlo baš najbolje...on gubi roditelje na početku...i onda...Keti Holms...hmmm

A kakav je ovaj film u stvari? Ambiciozan, vrlo ozbiljan (nekada i preozbiljan za svoje dobro), briljantno snimljen, glumački odličan....i jebeno predugačak. Iz nekog razloga Nolan je propustio da poentira negde oko 110tog minuta filma kada je celu stvar doveo do vrhunca i kada smo mogli imati briljantno zaokruženi drugi deo epa iza koga bi usledilo nešto vedrije razrešenje (otprilike na nivou filma Imperija uzvraća udarac). Film se nastavlja i traje 155 minuta, poslednjih pola sata kao da gledamo početak sledećeg filma, a nakon klimaksa koji smo upravo doživeli gubimo odnos sa dešavanjima na platnu koja su i dalje dobro snimljena, odglumljena, režirana...ali vrhunac je prošao i to počinje da liči na egzibicionističko dokazivanje momka na vijagri pred devojkom koja bi mnogo radije zapalila cigaretu nego "uživala" u daljem seksu.

Elem, Greatest Chance Ever Missed, ali i film koji obavezno morate da pogledate...vrlo je moguće da nećete podeliti moje mišljenje i da će vas film oduševiti kao što već jeste mnoge gledaoce i kritičare.

3 коментара:

Nebojsa Andrijasevic је рекао...

Zasto mislis da je potrebna vijagra? I kakvi su to stereotipi da sve devojke puse? :)
A mozda hoces da kazes da je Betman polno nemocan bez vijagre? :)

A. је рекао...

"A kakav je ovaj film u stvari? Ambiciozan, vrlo ozbiljan (nekada i preozbiljan za svoje dobro), briljantno snimljen, glumački odličan....i jebeno predugačak."

Slažem se u potpunosti! I jebeno dobar, odličan, bre!!! Sjebao mi je moždani centar za sci-fi kao nekad davno Star Wars! I ne tako davno Metabaroni. Izašao sam iz bioskopa ošamućen i tek sad dolazim sebi! Ljudi, ne propuštajte ovo u bioskopima!

Stefan је рекао...

Malo okasneo komentar, al slazem se sa svim sto si naveo.