среда, 6. јун 2007.

YC

Iako tiraž i broj čitalaca stalno rastu još uvek srećem individue koje Yellow Cabu ne mogu da oproste prelazak na kioske i to što sada moraju da ga plaćaju. Čak se busaju u grudi junačke i izjavljuju "od kako se prodaje ja ga nisam čitao". Pri tome nisu u pitanju osobe na socijalnoj pomoći od kojih bi se i dalo razumeti ovakvo posmatranje situacije, ne, naprotiv, ti isti su spremni da izdvoje novac za razne budalaste magazine prepune opštih mesta, izveštaja sa besmislenih koktela i promocija, malo skandaloznog, malo šatro serioznog...jednom rečju šarene laže.

YC je, i u to čvrsto verujem nezavisno od toga što sarađujem sa njima, trenutno najkvalitetniji, najinformativniji i u isto vreme najpomereniji i najurbaniji magazin koji trenutno izlazi na srpskom jeziku.

Pogledajmo činjenice:

160 strana
Precizan vodič kroz gradska dešavanja Beograda i Novog Sada i najave svih zanimljivosti
Intervjui sa interesantnim i kreativnim ljudima
Recenzije aktuelnih bioskopskih filmova, knjiga, stripova, muzičkih i DVD izdanja i TV emisija
Prikazi novih restorana, kafea i klubova
Mnogo autorskih tekstova na temu društva, kulture, umetnosti
Čitav niz sjajnih saradnika: Aleksandar S. Janković, Ljuba Živkov, Boban Jevtić, Jasmina Tešanović, Saša Ilić, Branko Rosić, Mića Vujičić, Mrvi, Jordan Cvetanović, Milutin Stanojević...ovde ću stati jer je lista zaista duga i stalno doživljava osveženja...a svakako je trenutno jača od bilo koje druge ekipe na ovim prostorima.

Oni koji misle da je besplatno bolje mogu slobodno da čitaju razne "Gradove" i slične tvorevine u kojima saradnici redovno ne dobijaju honorare...naravno, ako uspeju da ih pronađu jer su im tiraži mizerni. Da bi nešto valjalo i bivalo sve bolje to mora i da se plati, ako neko misli da je 90 dinara previše za sve ovo što sam nabrojao onda čita pogrešan blog.

Svi Vi ostali, u junskom YC čitajte(između ostalog):

Intervju sa The Chemical Brothers
Prilog o Venecijanskom bijenalu
Najavu koncerta RHCP
Intervju sa Ora Itom
Predstavljanje izvođača na Main Stageu Exita
Intervju sa Disciplinom Kichme
Intervju sa Goranom Skrobonjom
Recenzije filmova: Most za Terabitiju, Na nišanu, Sunce, Spajdermen 3, Čudnije od mašte, Zodijak i Pirati sa Kariba 3
Kratke intervuje sa Alom Paćinom i Brusom Vilisom
Recenzije pozorišnih predstava Klaus i Erika, Madam Baterflaj, Rasprava
Intervju sa Kaiser Chiefs i Bebel Gilberto
Recenzije muzičkih albuma: Gledis Najt, Bjork, Feist, The Corrs...
Intervju sa Zubinom Mehtom
Recenzije knjiga: Čudesne transformacije, Tihi gradovi, Kurosavin nemir svijeta, Glamurama, Sva siročad Bruklina
Pregled novih naslova u knjižarama
Izveštaj sa njujorške umetničke scene

i opet moram da se zaustavim da ovaj blog ne bi bio predugačak...ali valjda vidite o čemu govorim, uporedite ovaj sadržaj sa sadržajem bilo kog drugog mesečnika (i nedeljnika, isto je) i videćete koliko gotovo svi deluju banalno i isprazno.

Ovo nije reklama, YC-u ona više nije ni potrebna, ovo je uputstvo za kvalitetniji život za sve one zainteresovane i gladne kulture, umetnosti i kvalitetne zabave.
YC nema alternativu!

6 коментара:

Анониман је рекао...

YC vredi svaku paru koju placamo, cak i kad ne stignem da procitam sve sto mi privuce paznju. Imao je oscilacija, ah, ko nema...Pravi je urbani vodic sasvim na nivou svetskih. Kome je skupo-nece da plati, neka pokupi neki besplatni, i tu ima dovoljno informacija bez slaga:)

Анониман је рекао...

Hteo sam da pišem svakojake hvalospeve i kilometarske komentare, ali ću ipak reći samo to da je YellowCab magazin zbog kojeg željno iščekujem svaki prvi dan u mesecu, koji me još nijednom nije razočarao, kao i to da su filmske recenzije, naravno, prvo što uvek pročitam. Samo toliko.

Pogađate, naravno, kojeg saradnika najviše cenim. :)

Анониман је рекао...

Ivane, molim te nemoj da me razocaravas! Zato sto pises za doticni magazin nije razlog da ga reklamiras i opravdavas prelazak sa besplatnog na placeni casopis. I sam znas da postoje casopisi koji zive sasvim pristojno od marketinga, a nisu odlucili da predju na kiosk varijantu. Nemam nista protiv i pozdravljam kvalitet YC, ali smatram nemoralnim da covek koji uredjuje dobar deo magazina koristi svoj blog za reklamu istog. Ja tvoj blog shvatam kao pokusaj stvaralackog uma da dokaze da u ovoj zemlji postoji dovoljan broj visprenih i openminded citalaca koji ce ti dati podrsku i suociti misljenje sa tobom o raznim temama, a ne kao pano na kome ces projektovati svoja dostignuca u novinarstvu i ocekivati sellers fee za to. YC je magazin za respekt i 90 dinara stvarno nije previse, ali smatram da nije moralno da ga ti promovises, kao i da vrsis promociju bilo kog medija za koji pises, jer iako je tvoj talenat neosporan i tvoje pero britko i ostro, ove strane ne treba da budu reklama vec kako ti kazes "uputstvo za kvalitetniji život za sve one zainteresovane i gladne kulture, umetnosti i kvalitetne zabave". Ti nam pruzas interesantne tekstove koji privlace interesantne ljude, a nemoj se molim te baviti marketingom, jer tome ovde nema mesta. Ako sam te ocesao ne zameri, nastavi sa zasiljenim, mastiljavim perom, zakaci kog stignes, ispuni pregrst strana ostrim, jasnim i beskompromisnim tekstom, ali nemoj se baviti reklamom, jer toga nam je previse. Iskreno N A

Ivan Bevc је рекао...

Svo troje hvala Vam na komentarima.

NA, nije mi bila namera da ikog razočaravam, niti, da budem iskren, kada pišem razmišljam o tome...žao mi je ako si ovo doživeo kao reklamu jer ona to nije...prosto sam osetio potrebu da naglas razmišljam jer sam imao nekoliko uzastopnih susreta sa ljudima koji su mi zamerili to što sada moraju da plaćaju ono što je nekada bilo džabe...a blog je ipak dovoljno privatno mesto (ako ništa drugo, besplatan je :)) gde sebi mogu da dam oduška i proverim da li i drugi misle isto kao ja. Zaista nije bila želja da se pravi reklama već samo da se skrene pažnja na nešto što bih promovisao i da ne radim za njih.

Hvala na kritici, na lep i civilizovan način si mi saopštio da ti se nešto ne dopada i to obrazložio...a to je prava retkost.

Magrit је рекао...

Hahahah, koja glupost. Pa jedna Milka kosta isto koliko i YC. Od Milke se goji, i podrzava velika industrija slatkisa. O analogiji sa kutijom cigara da ne govorim. Mislim da si bas i u poslednjem YC pomenuo kako investiranje u strip sa tvrdim koricama kosta koliko i rucak u dobrom restoranu.

- је рекао...

@ivan
sve se to moze naci na internetu ;)
veruj mi.