четвртак, 27. септембар 2007.

NEOLUDACI

Na kraju se, nakon duge ćutnje, novosadska policija odlučila da zabrani marš neonacista koji su se skrivali pod zanimljivom parolom "Marš za jedinstvo Srbije".

Popularni "Firer Davidović" i njegova ekipa su odabrali interesantan datum za svoje "demonstriranje", 7. oktobar, dakle rođendan Hajnriha Himlera, izvesnog gospodina poznatog posebno po ljubavi prema slovenskom stanovništvu, dakle, teško je zamisliti datum koji bolje pasuje, možda bi samo rođendan "pravog" firera bio bolji.

Uopšte, ako išta može izgledati bednije od neonacista to su neonacisti koji pripadaju narodima koji su posebno propatili za vreme II svetskog rata. Zamislite jevrejskog neonacistu (još bolje, pogledajte odlični film The Believer http://www.imdb.com/title/tt0247199/), pa ćete shvatiti kolikoje to poistovećenje sa sopstvenim krvnicima može biti apsurdno, ali i opasno, "poturica gori od Turčina" reći će naši stari, ili podsetiti na surovost ustaša i četnika koja je često zgražavala Nemce.

Umesto da likovi poput dotičnog zamlate Davidovića duh i telo pročišćuju na nekom prinudnom radu (arbeicht macht frei) oni orgijaju po Srbiji uz prećutno odobravanje "tihe većine" radikalsko dssovske orijentacije. Pitam se da li bi NS Police reagovala da Čanak nije najavio sukob sa nacističkom gamadi (čovek ima dobru osobinu da stvari naziva pravim imenom) pa su se pandurske lale valjda uplašile nereda u vazda mirnoj senci Miletićevoj...

A i SPC bi trebalo da je sramota, svojevremeno su dizali dževu oko nastupa pozorišne trupe u NS čiji performans su okarakterisali kao satanistički...a ima li ičega satanističkijeg od nacizma? Valjda je, ako je naš, srbijanski, ondaK dobar.

I za kraj, pogledajte ovu izvrsnu predstavu (http://www.jdp.co.yu/predstave/predpenzijom.html), čisto da vidite da nismo usamljeni u ovom problemu.

p.s. vratio sam potpunu slobodu komentarisanja, udrite rođaci!

20 коментара:

Анониман је рекао...

E fala na slobodi komentarisanja :)

"Uopšte, ako išta može izgledati bednije od neonacista to su neonacisti koji pripadaju narodima koji su posebno propatili za vreme II svetskog rata".
Sa ovim se više nego slažem!

A što se prinudnog rada tiče. Bojim se da kad bi se odaslali svi oni koji bi malo trebali da se pročiste na taj "arbajt duha i tela", da bi ovo bila pusta zemlja. Ali lepa u pm!!!!

Анониман је рекао...

A ovo što se tiče Čanka. Hm. Pa znaš, poeni se kupe na razne načine, kad zafale!

Анониман је рекао...

...pripadam "dssovsko-radikalskoj vecini" ali naravno da nacisti nemaju precutno odobravanje od mene vec glasno negodovanje. opet teza o klerofasizmu na mala vrata, samardzic je jutros bio nadahnutiji od tebe...

...ponovo poistovecujes/izjednacavas ustase i cetnike cccc :)...

...ovo s crkvom si u pravu...

...da nema canka da nam otvara oci odavno bismo propali :)...

Анониман је рекао...

Ja sam ocekivao da ce svi urbani blogovi da bruje od hvalospeva ministru Jocicu koji je zabranio mars ludaka, kad ono opet ovi urbani udarili po crkvi i Kostunici, a Canak ispao faca zato sto je pozivao na oruzane sukobe. Sto ne bi lepo ove fasiste i cankolizce strpali u istu celiju pa neka nastave sa svojim "demokratskim" delovanjem unutra? A mi normalni da radimo svoj posao i ne slusamo trabunjanja ludaka?

Ivan Bevc је рекао...

Maare, dobrodosao nazad :)

Vidis, ti mozda ne odobravas ali tvoja politicka opcija svojim cinjenjem i necinjenjem znacajno doprinosi bujanju ovakvih pojava...tribine Obraza nisu nista bolje od ovga.

Sad, ako su tebi cetnici (ili ustase :)) blizi srcu izvini, ali i jedni i drugi su za mene bruka i sramota... a mozda si ti u stvari Parivodic koji ustaje kad cuje ime Milana Nedica?

Nije stvar u otvaranju ociju vec u tome da je on jedini ostro reagovao, zasto nije neko drugi? To bi predsednik i premijer morali da saseku u korenu i da stave do znanja da smo antifasisticka zemlja bili i ostali.

Анониман је рекао...

Naravno da smo antifasisticka zemlja, imali smo dva antifasisticka pokreta. Ali smo i demokratska zemlja koja ima sistem koji ocigledno funkcionise. Predsednik i premijer nema sta da se povlace po novinama sa nekom neregistrovanom grupicom koja nije normalna i koja kalja ugled Srbije i patriotizma. To je posao za policiji i policija ga je resila na pravi nacin.

POWDERFINGER је рекао...

Da je ovo neka samo malo uredjenija drzava (recimo da se zovemo ceska republika) skup neonacista bi bio dozvoljen. meni su ti tipovi ogavni da se razumemo (mada ponekad i komicni koliko su glupi) ali posto nisu zabranjeni imaju svo pravo da protestuju sto nisu na pr. svi romi proterani u indiju ili sto su svi jevreji bogati (pretpostavljam da su na tom nivou). Onda lepo RTS bombarduje obrazovnim programom i dnevnikom u 7.30 pa pokaze sta su i ko su nacisti, ko je bio himler, neke NVO dele letke i organizuju koncert, druge pozovu na pr. divca djokovica i DAK Koju (uzeti potpuno nasumice) da budu u prvom redu svenarodnog protesta protiv zlotvora i ostalih likova oko firera, ljotca itd. Onda se pokaze da Srbi imaju onu stvar i da nas ima mnooogo vise. I da su oni nepotrebni i dosadni. A da, mitinge protiv fasista da vode i stranke da vidimo ko sme a ko bi taj nacionalni front samo ukorio kao Marka Jaksica.

Ivan Bevc је рекао...

Dobro zapazanje Powderfinger, lepa paralela.

Анониман је рекао...

meni je i obraz podjednako odvratan kao i neonacisti. ali mi daj jedan primer cinjenja/necinjenja dss-a od kad je na vlasti u vezi s tim.

nemam nista sa cetnicima samo nisu isto sto i ustase jer nisu fasisti

nisam ni parivodic hehe a ni milan nedic nije isto sto i dimitrije ljotic

koliko mi se cini reagovali su sve stranke iz novog sada, a posebno ostra u osudi je bila maja gojkovic

valjda je jasno samo po sebi da smo posle toliko pretrpljenih zrtava od fasista, nacista, balista, honveda i ustasa (cisto da vidis u kom su oni drustvu krecu, bili su na istoj strani) antifasisticka zemlja.

ja bih isto dozvolio skup da se pitam.

Ivan Bevc је рекао...

Majstore, pa ko je ono bio izglasao Tomu za sefa Parlamenta?

A ko je Tomin sef i ideolog kog se ne odrice?

Ajde da se ne pravimo ludi, gde ces vece uvodjenje fasizma u institucije sistema od bratskog zagrljaja DSS-a i SRS-a.

Ja bih jako voleo da je Srbija dosegla makar hrvatski nivo pa da je DSS kao HDZ, a DS kao SDP pa da se umerena levica i desnica smenjuju na vlasti svake 4 godine, a da su krajnje levi i desni oko cenzusa. Da sustinski nema veze ko je na vlasti jer se zna put kojim zemlja ide...ka Evropi, integracijama i boljem standardu, a izbori da se dobijaju na programu koji ce je brze tamo dovesti.


A spomenuti Parivodic mi je na kraju jos bio i simpatican kada je plakao zbog izbora grobara na mesto sefa Parlamenta...zato je i zglajznuo..

Анониман је рекао...

uh nije ni meni bilo pravo tad, nisam mogao da spavam nocima. srecom nije dugo trajalo. samim tim tesko da je imalo uticaja na institucije imajuci u vidu ovlascenja predsednika skupstine.

Aleksandar Maćašev је рекао...

Iju, meni je strasno sto se to desava U Vojvodini (vec ko zna koji put). (Zadrzite "separatisticki" slur, posto nisam od tih).
To sve kao multi-etnika, pa tolerancija, pa ...neo-nazi. Valjda je previse blizu Austrije :)
Na stranu politicka prepucavanja (svi valjda znamo, a i ocigledno je, ko tu na koju stranu naginje), citava stvar je prilicno zabrinjavajuca. Da ne spominjem veliki desni oblak koji se nadvija nad Evropom.
A u Americi se levica (prakticno nepostojeca) kao nesto budi. Idem danas na neku dvocasovnu govoranciju o istoj.

smrt fasizmu/sloboda narodu
(moram priznati da je korelacija ove dve stavke malo cudna 2007-me)

Анониман је рекао...

Kao sto rekoh beseda se opet nastavila u zivljem ritmu :-)

Ivan Bevc је рекао...

Maare, drago mi je da pripadas toj "struji" u DSS-u, steta sto vas nema vise, svima bi nam bilo bolje da su svi "desnicari" kao ti.

Ivan Bevc је рекао...

I jos jedan dodatak: jel te bar malo sramota kada Marko Jaksic vredja romski narod u Skupstini?

Анониман је рекао...

ha pa ja nisam clan DSS-a, niti cu ikad biti clan ijedne stranke... tesko da sam i desnicar, posto sam veci levicar od mnogih "levicara" koje poznajem. tesko da levica i desnica imaju ikakvu upotrebnu vrednost kao pojmovi u svetu a pogotovo kod nas. bler je levicar, sanader je desnicar, a posebna prica je ldp koji se kao levicarska stranka zalaze za najdivljiji kapitalizam neoliberalnog tipa koji vuce poreklo od rigidno desnicarskih struja u svetu. liberalizam nije komunizam. liberalizam je kapitalizam, a pravi levicari su protiv kapitalizma. na danasnjoj politickoj sceni u srbiji ih ne vidim.

ksenofobija i rasizam su u odredjenom stepenu ukorenjeni u jeziku, kapiram da svima nesvesno ponekad izleti "vidi ga ovaj cigan", "vidi ga ovaj siptar", "koji si ti talijan" ne razmisljajuci u tom trenutku o tome sta je rekao, ne pridajuci tome znacaj jer je ta radnja nesvesna. pristalice "gradjanske srbije" redovno od takvih stvari prave ne znam sta sto je licemerno jer ionako velika se vecina "gradjana" zalaze iz interesa za "napredne" stavove a ne iz ubedjenja (voleo bih da poznajem sto vise takvih ljudi, za sad su moja iskustva takva da je na kraju balade uvek neka racunica).

zakljucujem da marko jaksic nije imao nameru da vredja rome/cigane, a i stranka se ogradila od te izjave. smatram da takva vrsta dijaloga nije primerena urusenoj skupstini, a mene licno je sramota samo kad ja nesto pogresno uradim/kazem.

ziveli

Ivan Bevc је рекао...

Pazi, ja liberalizam shvatam nesto sire, znaci kao antidogmatizam, kao zalaganje za slobodu koja ne ugrozava drugog. Ne slazem se da LDP zastupa divlji kapitalizam, daleko od toga, a tesko da moz' bit' divljiji od ovog koji nam trenutno sprovode vladaoci koji rade po diktatu tajkuna.

LDP je jedini javno istupio protiv Miskovica, ako nista drugo.

Bler nije levicar, naravno, liberal jeste, ali je Britanija danas mnogo ekonomski jaca zemlja nego ona koju je zatekao kada je dosao na vlast.


Jaksic je jedna primitivna budala, nije mu mesto u skupstini...profiter na muci ljudi sa kojima vise nema nikakve veze. Secas se "terazijskih Crnogoraca"? E ovaj je "terazijski kosovski Srbin", marioneta vladajucih struktura... jedini razuman covek dole je Oliver Ivanovic, naravno, u nemilosti je nasih vlasti.

Анониман је рекао...

jasno da je liberalizam to u teoriji, ali njegov sadasnji pojavni oblik tesko da ima ista zajednicko sa antidogmatizmom.

tacno je da je ldp jedini ustao protiv miskovica, ali mnogi njegovi sadasnji clanovi su sedeli u vladi koja je donela zakone koji su utrli put najdivljackijem kapitalizam kao sto je npr. zakon o radu, koji otvara put modernom robovlasnistvu o cemu je svoju ocenu dala i medjunarodna organizacija rada. da ne pricam o baticevoj uredbi o posedovanju narkotika, kojim su ljudi uhvaceni sa pola grama marihuane prakticno izjednaceni u ocima zakona sa onima kod kojih je nadjena tona heroina, sto je svakako u suprotnosti sa liberalnom praksom poznatom iz teorije lesinara fridmana i vecine drzava u zapadnoj evropi.

o prodaji sartida, koletovim mahinacijama, kreditima marije rasete i perverzijama bogoljuba karica ja ni dan danas nisam procitao nijedan kriticki osvrt u "liberalnoj" stampi koju s paznjom pratim. cak sa izuzetkom karica, to se potpuno precutkivalo ili cak hvalilo...

za jaksica se moze reci da je kosovski seljak koji zivi na kosovu u zemlji u kojoj je 60 % stanovnistva seljacko. znaci da, zeleli mi to ili ne, ipak nekog predstavlja. covek je u dss od osnivanja, tesko da je icija marioneta.

nemam posebno izgradjen odnos prema oliveru ivanovicu, bio je u covicevoj stranci, a kostunica ne moze ocima da vidi covica, jos od kad ga je izbacio iz vlade, posto se nebojsa mnogo bahatio. verujem da su ti poznate epizode dok je bio sef koordinacionog centra da su mu helikopterima stizale vecere iz atine, helikopterima vojske tadasnje scg koju mi placamo putem poreza.

uvek kad se zapodene prica o ovome, ja kazem svojim sagovornicima: vecina ideja su ispravne, skoro svi ljudi koji ih reprezentuju u srbiji su pogresni. zbog toga su te ideje nepopularne. ili kako je to napisala arundati roi u "bog malih stvari": "sve sto je ljudski um vinuo u nebesa, ljudska priroda je smrvila u prah i pepeo."

al sam se raspisao, prijatan vikend...

Ivan Bevc је рекао...

Daleko od toga da idealizujem ikoga, ali prodaja Sartida je na kraju, s obzirom na to da je US Steel najveci srpski izvoznik ispala ok.

Bogoljuba je na kraju Kostunica pustio da pobegne, obe vlade su imale vremena da ga sklepaju ali nisu sto sigurno znaci da je ovaj platio svoju slobodu.

Jaksic je pripadnik one struje koja je uvek bila "na liniji" Beogradu vise nego svojim zemljacima sa Kosova...plasim se da ce na kraju on lepo, kao i mnogi drugi dobiti stan u centru Beograda, a oni koje ubedjuje da ne izadju na izbore ce kod Albanaca po licnu kartu.

Covic nije nista bolji od ostalih...kad je Djindjic ubijen mrtav hladan je probao da se proglasi za novog predsednika vlade... a Oliver Ivanovic je dole najrazumniji i najsvesniji da ce Srbija Kosovo pustiti niz vodu cim ostane bez njega...tuzno ali istinito.

Lepa je to knjiga...

prijatan i tebi, odmori pa se citamo u ponedeljak :)

Анониман је рекао...

mars za odbranu srpstva...tuzno i jadno. nadam se da ce se isti zaista spreciti.