среда, 24. октобар 2007.

SAJAMSKI UTISCI

Svrnuh juče na sajam, utisci podeljeni. Neverovatno je da Anđelko Trpković mrtav hladan pušta ljude da padaju u nesvest od vrućine. Čovek je pre dve godine obećao klimatizaciju i ništa...ne znam da li je čovek probao da prošeta onim prstenom na prvom spratu, ima minimum 35 stepeni i jeziv je nedostatak kiseonika.

U Hali 1 je primetno povlačenje starih socijalističkih izdavača u korist mladih privatnih izdavačkih kuća. Ima dosta novih izdanja, teško je steći pravu sliku na osnovu jedne kratke posete, ići ću još par puta da bih video makar veći deo ponude. I dalje mi nije jasan sistem po kom Plato ima onoliki štand u Hali 1. U toj hali bi trebalo da budu samo izdavači, a ne trgovci i distributeri. Plato jeste respektabilan izdavač ali prostorom u mnogome prevazilazi Alnarija, Lagunu, Deretu i slične kuće koje imaju mnogo veću produkciju, a ponuda Platoovih izdanja čini tek 10% ukupnog prostora njihovog štanda. Ostalo otpada na knjige drugih izdavača i na strane knjige. Po toj istoj osnovi je i IPS trebao da bude tu, naročito jer su konačno ozbiljno zagrizli u izdavaštvo, a kao jedno od prvih izdanjima najavljen je i kultni Flicker Teodora Rožaka, ovde preveden kao Treptaj. Pohvale za urednika Danka Ješića.
rugari iz Mono i Manjane imaju super enciklopedije, Okean je konačno objavio novog Gormengasta, Beli put ima veći štand pa se sada tek vidi šta su sve objavili za svega 2 godine postojanja. Rende, Samizdat, Lom, Fabrika knjiga, Beopolis...svi oni nude neke lepe nove knjige, često ne tako prisutne u najvećim knjižarama.
U Hali 14 ima dosta zanimljivih lokacija, osim pomenutog IPS-a (koji iz nekog razloga insistira da je sada Mamut) vredi videti štand VBZ-a (urednik naš drugar Vlada Arsenijević), štand Kletta, Školske knjige, English book-a, Hrvatskih izdavača, kao i raznih kulturnih institucija (Muzej grada sa super izdanjima o Beogradu).

Osim svega ovoga šetajući štandovima imate velike šanse da sretnete neke poznate i drage pisce, a to daje posebnu draž Sajmu čineći da bude nešto više od ogromne knjižare.

11 коментара:

Анониман је рекао...

Ima li sta zanimljivo iz Hrvatske?
Preporuci nesto sto se moze naci.

Ivan Bevc је рекао...

Nisam imao vremena da vidim ponudu, jedino sam se na VBZ štandu zadržao, oni imaju sjajne knjige, ali preskupe za naše tržište.

Recimo, skrenuta mi je pažnja na subkulturni hit naslov Bad Wisdom (Kriva pamet) čiji su autori likovi iz KLF-a http://www.vbz.hr/
knjiga.asp?isbn=9532015728

ali košta 1300 dinara (tvrd povez)...poprilično za subkulturu.

Анониман је рекао...

Sjajna su im izdanja. Super opremljena.I stvarno skupa.
A nesto savremeno hrvatsko nezavisno od Sajma?

Stefan је рекао...

Fino je na sajmu, jedino onaj gornji prsten hale 1 nije pogodan za zivot, al sta je tu je.
Sto se Platoa tice, oni su mi omiljen domaci izdavac (zbog filozofije naravno) tako da ne vidim problem u njihovom velikom standu jer imaju najraznovrsniju a i vjerovatno najbolju ponudu. Ne treba nijedan stand propustiti jer nikad ne znas gdje se sta interesantno moze naci (ja sam kod onih prasnjavaca u hali 14 gore nasao 2 toma Hegelove Estetike u savrsenom stanju, tj. neotvorene za 200 dinara ukupno). Steta sto veliki izdavaci nemaju neki bolji popust

Ivan Bevc је рекао...

Plato treba da bude u Hali 1, ali njihova godisnja produkcija ne opravdava onoliki stand. To je protekcija koja vuce korene iz vremena kada je Bane Gojkovic organizovao sajam...

Анониман је рекао...

Jedva cekam na sajam!

Marija је рекао...

Hej, ajde mi PLEASE reci gde se nalazi Dokinsova "Zabluda o bogu"?! Danas sam se vrtela 2 sata trazeci, i nigde... To je izdao Heliks, ali kad sam pitala devojke na info pultu, rekle su mi da oni nemaju svoj stand!
Hvala unapred! :)

Ivan Bevc је рекао...

Ima na Platoovom standu, dole, kad udjes pravo do kraja i videces je, izlozena je.

a@super|studio је рекао...

dobro, ima kod vbz-a i ne tako skupih knjiga. recimo, dežulovićeva 'poglavnikova bakterija' i 'drugi poljubac gite danon' miljenka jergovića. istina je da u cro prevode imam više poverenja nego u naše, ali sintagma 'zanimljivo iz hrvatske' za mene pre svega podrazumeva ondašnje pisce.

Magrit је рекао...

Hvala na informaciji da je izasao novi Gormengast ! .... A reci, u cemu je razlika ici na Sajam, i otici u knjizaru? Popust? Kupovina knjiga kojih nema u knjizarama? Vidjeti neke ljude ?

Ivan Bevc је рекао...

Povoljne su te knjige koje si spomenuo ali ih nema bas mnogo. Svakako 250 dinara za Tomica, Dezulovica, Jergovica je bagatela....ali uglavnom kostaju vise od 1000 dinara.

Magrit, sve to zajedno, ali obuci se lagano ispod debele jakne u kojoj ces doci, unutra je prevruce...ponesi i bocicu vode.

Popusti postoje svuda, mada, cena ulaznice od 200 dinara se da opravdati samo kupovinom vecom od par hiljada dinara.

Zanimljivo je videti neka izdanja koja inace tesko mozete videti...ma vredi otici svakako.