субота, 6. октобар 2007.

STALJIN KAO NEPRESUŠNA INSPIRACIJA

Igrom slučaja u poslednjih mesec dana pročitao sam dva romana u kojima je lik Josifa Visarionoviča Staljina epizodan ali ključan. Prvi je zabavan i napet triler Roberta Herisa "Arhangelsk", književna konfekcija ali vrhunska, dakle, ako je nekome do kvalitetnog "odmora mozga" preporučujem mu ovaj roman u kome je u centru pažnje legendarna izgubljena Staljinova beležnica za kojom tragaju istoričari, ruske tajne službe i čelnici partija koje smišljeno evociraju uspomenu na "velikog vođu" koji je, btw. najveći masovni ubica u istoriji čovečanstva, odgovoran za smrt najmanje 30 miliona sovjetskih građana svih nacionalnosti.
http://www.laguna.co.yu/index.php?m=naslov&id=599

Drugi je delo Vasilija Aksjonova, modernog ruskog klasika, Moskva, kva-kva, fenomenalna knjiga o ranim 50ti u Moskvi, o crvenoj buržoaziji sastavljenoj od vrhunskih umetnika, naučnika, stručnjaka svih vrsta, koja u siromašnom i napaćenom SSSR živi paralelnim životom u luksuznim stanovima, sa poslugom i mogućnošću da dođe do svega onoga što je ostatku naroda nedostupno. Briljantna knjiga u kojoj se osim Staljina, Berije, Hrušćova pojavljuju i J.B. Tito i njegovi najbliži saradnici, ekipa koje se Staljin paranoično plašio kao najveće pretnje po njegovu vlast. Obavezno štivo! Lepo je videti kroz ovu ali i knjige Viktora Peljevina i Borisa Akunjina da moderna ruska književnost vraća prestiž koji je nekada imala.
http://www.geopoetika.com/book.php?id=571

6 коментара:

Анониман је рекао...

Preporučujem još istoimeni album Erik Truffaza. Ahrangelsk. Brilijantan!

Анониман је рекао...

E i da. Bila sjajna emisija o poslednjim danima Staljina, mislim na historiju. I pijanim mu noćima pred samu smrt. I "smaknuće"...jer barataju i s tim terminima.

I hvala za preporuke. Ovo se mora pročitati :)

Анониман је рекао...

jurij poljakov? citao? "jare u mleku".

hvala za preporuke.

Ivan Bevc је рекао...

Ej, nema na čemu. Nemojte propustiti ni Autobiografiju Josifa Staljina, napisao Ričard Luri, kod nas objavio Clio.

Čudo je Staljin, iako je bio veliki zlotvor nikada nije zaista poređen sa Hitlerom jer je najviše pobio "kod kuće"...a takve ipak mora sopstveni narod na prokaže.

popkitchen је рекао...

Chitala sam kritiku novog dokumentarnog serijala americkog dokumentariste Kena Burnsa (kod nas su pushati njegov serijal o jazzu na B92) o drugom svetskom ratu. Slichno Spielbergu u Spashavanju redova Rajana, gledajuchi Burnsov dokumentarac, chovek bez ikakve istorijke svesti i znanja bi pomislio kako niko nije uchestvovao u drugom svetskom ratu sem Amerikanaca. Britanski novinar primechuje da nacizam nisu samo porazile americke snage (u to vreme su postojali rasno odvojeni vodovi), vec da je znachajan udarac nacizmu i "pobedi zapadne demokratije" zadao Staljin, chovek koji je koncept demokratije nije mogao da smisli.

Ako pravimo listu predlazem Jerofejeva i "Dobri Staljin"

Ivan Bevc је рекао...

Ameri vole da sebi dodeljuju ključnu ulogu i gde treba i gde ne treba...no, seti se našeg školovanja, u glavu nam je sve vreme utuvljivano da bi bez mudrog Titovog vođstva Hitler verovatno prevladao..

Staljin jeste bio jedan od najbitnijih faktora nemačkog poraza, ali ne zaboravi da je taj isti sklopio pakt o nenapadanju sa Hitlerom...naravno da ga je ovaj odmah ispalio...