четвртак, 8. новембар 2007.

ARHIPELAG

Vredni Gojko Božović je osnovao svoju izdavačku kuću Arhipelag i predstavio se na Sajmu knjiga nizom interesantnih izdanja. Ima tu savremene beletristike, političke teorije, ekonomije, filozofije.

Program je podeljen u nekoliko edicija, Zlatno runo, Element, Kapital, Suma.. i jasno su tematski profilisane.

Od knjiga na koje sam u prvom krugu uspeo da obratim pažnju izdvajam zbirku kratkih priča "U što se zaljubljujemo" Romana Simića (prozna knjiga godine u Hrvatskoj), "Duh teorizma" Žana Bodrijara i "Rečnik straha" Ljubomira Erića.

Imam izvesne zamerke na dizajn knjiga (i web site-a) koji bi mogao i morao biti bolji, moderniji i manje sličan dizajnu izdanja Stubova kulture.

Na web site-u možete pročitati i odeljak koji se zove Arhipelag magazin, a u istom kvalitetne tekstove samog Božovića, Davida Grosmana, Vide Ognjenović i intervju sa Duškom Kovačevićem.

Ako prežive ovaj ambiciozni start i izbore se sa ovdašnjim "retailerima" Arhipelažani će u budućnosti biti izdavačka snaga kakva je nedostajala. Publike ima, još samo da se uhvati za novčanik.

www.arhipelag.co.yu

6 коментара:

Анониман је рекао...

Bravo za Bodrijara makar! Toliko ga tesko naci, da nemam reci.
Odolicno odlicno. I sjajni su mi nazivi edicija.

Анониман је рекао...

Daj Boze da Arhipelagu dobro krene, ali ne znam, ja sam pomalo skeptican. Gojku Bozovicu bi prigovorio isto sto su mnogi gledaoci prigovorili Timefejevu kad je krenula njegova cuvena emisija na B 92. Mozda nisi lep ali mlad si, talentovan, dobar u svom poslu, pa promeni najpre imidz, izbaci iz odevanja retro sakoe kakve je i tvoj pradeda nosio tridesetih godina. "Modernizuj" u skladu sa godinama (Gojko Bozovic je tek '72. godiste, ne znam da li ste to znali)svoju spoljasnjost i poslovno okruzenje.

Timofejev je u dobroj meri prihvatio ove sugestije gledalaca. Naravno, "modernizam" o kojem ja govorim u slucaju Gojka Bozovica odnosi se na celokupan njegov poslovni nastup, a ne samo na fizicki izgled, jer naravno da je to najnebitnija stvar pri prosudjivanju nekog coveka. Inace, on je sjajan knjizevni kriticar i tu nema nikakvog govora. Samo da u Arhipelag ne prenese onu nekakvu "ucmalost", i "staromodnost" Stubova kulture, i jos na kraju sve i moze da bude OK

Анониман је рекао...

Ja se uhvatio za Romana Simića, pa za novčanik, ali nikako da ga pročitam.
Gojko Božović je nekada bio (urednik?) u Stubovima kulture, jel?

Ivan Bevc је рекао...

Ćao Baloo, dobrodošao!

Jeste, Gojko beše urednik tamo ali pobeže. Nadam se da će ovo proći bolje.

Анониман је рекао...

Hvala! Lepo je ovde...

Ivan Bevc је рекао...

Hvala, hvala, trudimo se. Povremeno nesto napisemo, a jednom u 5 meseci i okrecimo.