четвртак, 15. новембар 2007.

STOP HAŠKOJ TIRANIJI! (Vojislava Šešelja, naravno)

Naslov će valjda privući bar mali deo ogromnog broja zaludnika (700.000) koji su potpisali peticiju da RTS prenosi suđenju legendarnom crvenom vojvodi pa ću moći da se pohvalim odličnim prometom na blogu.

Termin suđenja mi baš ne odgovara pa na vestima odgledam hajlajts, V.Š. i dalje priča isto ono što je pričao i pre 15 il 10 godina (doslednost u gluposti je u Srbiji jedna od većih vrlina), poneka "ideja" je u međuvremenu metastazirala, ali suštinski to je ista priča, jedino što smo se u proteklih 7 godina donekle upristojili pa ga sada veći procenat pripadnika nebeskog naroda vidi onakvog kakav zaista jeste, kao bahatog lucidnog ludaka kome je mesto negde gde će do milje volje propagirati svoje ideje...recimo u nekom parku dok stoji na šamlici....ali pošto ovde čudne i opasne zamisli hitro stiču "kritičnu masu" pristalica onda bi ga možda trebalo smestiti negde gde bi svojim "istomišljenicima" mogao bezbedno da drži banku, naravno, obučen u odgovarajuću odeždu koja se zakopčava na leđima.

A šta ćemo sa onih 700.000 koji su ovo tražili pa mi sada ispaštamo? Neko je duhovito primetio da je ovo u stvari bila ideja Tome Nikolića, pravi čovek spisak besposličara koje će kad dođe na vlast uposliti na javnim radovima. I da li ovo znači da će inicijative za celodnevno prikazivanje Looney Tunes crtanih filmova, filmova Rona Džeremija ili takmičenja u Karlingu takođe proći ako ih podrži 700.000 nekakvih potpisnika? Nisam baš siguran. Ovo mi više liči na jako zlonamernu odluku koja se samo skriva iza demokratije. RTS2 je često bilo jedino mesto na kome se moglo videti nešto pristojno ali od kako su prenosi sednica sramotne Skupštine i suđenja ćosavom četniku uzurpirali taj prostor izgubili smo i poslednje opravdanje zašto plaćamo pretplatu. Osim onih 700.000 hard core fanova, ali oni ne plaćaju ni struju, nemaju ljudi para, treba ih razumeti. A jedini melem na tranzicionu ranu su im tople besede haškog sužnja.

5 коментара:

Анониман је рекао...

umalo me slog nije strefio kad sam videla cifru od 700,000 potpisnika, a taman sam napisala protestno pismo BBC-ju kako ih nije stramota da i dalje pisu kako je Seselj popularan kod nas i da ce mnogi da gledaju njegovo sudjenje zbog njegove "urnebesne" retorike. Zaista sam mislila da smo to prevazisli.
S druge strane, takodje sam razocarana sto ce prenos biti na mom inace omiljenom kanalu RTS 2, sto znaci da nam se ionako mali prostor iole interesantnih emisija ili filmova biti veoma suzen.:(

Анониман је рекао...

Veliki poglavica Seseljuga stvarno predstavlja socioloski fenomen. Sta god da uradi, uvek je u centru interesovanja svog apackog plemena, stesnjenog u mali rezervat, oko cijeg se plodnog tla bore pomahnitali apetiti zlih Bledolikih Evropljana. Ajd dobro, da ostavimo po strani onaj njegov nukleus od 700.000, ili koliki god da je vec, a koji je uglavnom uvek stalan, sto je najgore, znam krsa njih koji nisu radikali ili njihovi simpatizeri, a vole da pogledaju prenos haske utakmice, jer im je zanimljiva njegova retorika. Veliki poglavica, vele, uvek ima nesto smesno da kaze i kao takav je zanimljiv.

Cak iako nepodrzavaju njegovu ludacku ideologiju, mnogi ga smatraju svojevrsnim simbolom antiglobalistickog bunta, simpatisu cisto taj fakat da neki tamo pojedinac sam stoji nasuprot sistemu i suprostalja mu se. To je radio i Ce Gevara. To je samo po sebi cisto kafkijanstvo. Salonski antiamerikanizam je u modi i kod same americke aristokratije. Veliki poglavica Seseljuga, na belom konju i u svecanoj odori, usred neprobojne tvrdjave Bledolikih, ispaljuje na njih svoje male strelice, ne libeci se ni Gvozdenog konja, ni vincasterke, ni topova, ni ostalih tehnoloskih cuda Bledolikih. I kako da Manitu onda ne bude na njegovoj strani. Kako da ga nesmanjena i uvek jako brojna armija sa najveceg apackog socijoloskog dna ne slavi kao svog junaka, kao Robin Huda koji se na sopstvenom primeru bori za njihova prava.

Seselj je klasican primer coveka upropastenog od strane sopstvenih ideja. Umrece u velikoj zabludi. Sto je najgore, u smrt ce povesti i mnoge zabludnele sledbenike. A zavedena sirotinja ce do samog kraja, bas u tome sto je Veliki saman pre svega idealista, videti put ka izbavljenju, ne shvatajuci kako na svetu nema nicega propadljivijeg i kratkotrajnijeg od ljudskih ideologija. A najgore od svega: taj obrazac, pogotovo na Balkanu, neprestano se ponavlja.

Анониман је рекао...

Da li se samo ja secam kako su veliki antiamerikanac i njegovi sledbenici stajalli ispred americke ambasade u Beogradu i nudili se da budu dobrovoljci tokom prbog rata u zalivu.

Анониман је рекао...

!!! Uzasava me sta sve ovaj narod zeli da gleda i u cemu uziva, patologija simbolike tri prsta:prenos iz Skupstine, prenos iz Haga i 24h prenosa Velikog brata....

A Seselj i braca radikali misle da smo zaboravili vojvodu s pistoljem u sred Pionirskog parka...

Анониман је рекао...

Kao da nikome nije stalo do toga što na RTS 2 više nema filmskih klasika u 14:00, a sve češće ni filmova najavljenih za 21:00. Seća li se ko još "Koncerta u podne"? Samo kad se naše pare od pretplate koriste u svrhu obezbeđivanja prava na prenos suđenja, a to što RTS 2 više gotovo i da ne postoji nikog ne brine. Žalosno.