четвртак, 17. април 2008.

EAST vs WEST

Mada već dosta dugo ne pratim NBA ligu, realno još od kako je odlaskom Jordana iz Čikaga i Malonea iz Jute umrlo poslednje veliko rivalstvo...a i snaga je potpuno nadvladala tehniku i ovim današnjim klincima je teško objasniti da je nekada tamo igrana sjajna košarka, ipak, jedna vest mi je izmamila osmeh na lice. Naime, na kraju regularne sezone prvo mesto na istoku osvojio je Boston, a na zapadu L.A. Lejkersi. Hej, pa baš kao pre dvadeset i nešto godina kada smo činili prve pokušaje praćenja neke tamo NBA (en be a) lige, slušali legende o Džabaru, Dr. J-u, Dominicu Wilkinsu, Robertu Parishu, Jamesu Worthyju, Mosesu Maloneu i najviše o najvećim rivalima: Larryju Birdu i Magicu Johnsonu. Znam da to danas zvuči smešno ali sećam se da smo išli u video klubove da iznajmljujemo video kasete sa snimcima utakmica finalne serije (nismo znali rezultat) i all star utakmice. Danas kada na netu ili preko mobilnog svi rezultati najopskurnijih liga postaju dostupni u deliću sekunde ovakve priče zvuče kao drevna prošlost... ali bilo nam je super.

Čujem da se Boston nešto opasno pojačao, da su Lejkersi doveli Gasola i odmah odskočili (ništa bez dominantnog centra...osim ako imate Jordana i jaku četvorku), vidim da OBN prenosi ponešto pa će verovatno moći da se gleda i finale...ali nisam siguran da ću gledati. Volim da pamtim onaj Jordanov koš preko Maloneove ruke u finalu od pre jedne decenije (au, zar je već toliko prošlo?) kao poslednji, završni takt jedne lepe pesme koja se više nikada neće čuti.

5 коментара:

Unknown је рекао...

A Clyde "Glide" Drexler & Terry Porter? A Shawn Kemp? A New York Nicks i Pat Ewing? A Pistolsi sa Bad Boysima? Baby Magic et al. A David Robinson koji je upamtio kako smo ga karali?
Koliko smo samo voleli te Amere, i koliko su oni pali. Covece.

Ivan Bevc је рекао...

Lista moze da traje do sutra, ko je bolje kucao, da li Wilkins, Kemp ili Xavier McDaniel?

Snaga je odnela prevagu nad tehnikom, svi izgledaju kao monstrumi na steroidima...sada mi Shaq izgleda ok u poredjenju sa novim mutantima... kad se setim mrsavih nogu i ruku igraca iz 70tih i 80tih...veliki majstori, a zaradjivali su 10 puta manje od ovih danasnjih papana.

vladimir је рекао...

Ne zaboravite da sad u Lejkersima imamo i jednog naseg coveka - Radmanovica. Ne treba zanemariti ni njegov uglavnom kluparski doprinos sampionskoj tituli Zapada:)

A i nesrecni Milicic je jedini Srbin koji je osvojio Prsten. Iako tada uopste ni nije igrao za Detroit

openmind је рекао...

U Lejkersima je i Sasa Vujacic
(24), slovenacki kadar srpskog porekla, guard pozicija, ovo mu je vec treca godina, igrao pre toga za Udine, otac Vaso Vujacic, srpski kosarkaski trener. Ivane, kako je prosao intervju sa Vedranom?

Ivan Bevc је рекао...

Prosao je super, Vedrana je opicena skroz..valjda uspem da ga spremim za sledeci YC.