понедељак, 11. јун 2007.

SOUNDTRACK FOR SUMMER

Ponedeljak je, a ja živim u Srbiji, a još je i vrućina, saobraćajne gužve, loodnica oko planova za letovanje, stvarno zvuči kao razlog za nerviranje. Ili možda ipak ne? Evo malog predloga: batalite slušanje radija u kolima ili na I-podu, mobilnom i nekom sličnom gadgetu kada dolazite na posao. Jutarnji program B92 je postao sopstvena parodija, sponzor sponzora stiže, uključuje se netom probuđeni proleterijat, muzika je neprijatno populistička, kada je ima jer prođe i po 15 minuta u besmislenoj priči, reklamni blokovi traju u nedogled...a Gorica i Dragan upadaju jedno drugom u reč, ali i gostima demonstrirajući ozbiljno odsustvo svesti da nismo mi pored radija zbog njih već su oni za mikrofonima zbog nas.
Evo nekoliko letnjih albuma koji će svaku vrstu kretanja učiniti podnošljivijim, neki od njih će vam za koju godinu biti onaj podmukli podsetnik kako vreme brzo prolazi i kako vam je ovo leto bili možda i najbolje u životu.

KLAXONS – Myths of the Near Future

Potpisnika ovih redova, već opasnog zašlog u 30-te nešto je žacnulo u grudima kada je nakon uvodnih taktova pesme Two Receivers krenulo pevanje i teleportovalo ga kroz vreme u poslednje godine sreće koje ova zemlja pamti, prelaz iz 80-tih u 90-te obeležene između ostalog i ritmovima i sanjivim stihovima mančesterske muzičke invazije. Momci iz benda Klaxons obeleženi su od strane kritike kao predvodnici pravca new rave, tj. legitimni nastavljači onoga što su nam u amanet ostavili Stone Roses, Happy Mondays ali i KLF, Utah Saints, EMF i ostali veseljaci.
Iako mladi očito su dobro proučili materiju, brojne reference na Alistera Kroulija, futuristički manifest, Tomasa Pinčona, kao i posveta bendu Grace DJ legende Pola Okenfolda kroz obradu njihovog hita It is Not Over Yet svedoče o tome da su Klaxons ovde da ostanu nešto duže od svojih uzora, ako stignu da sazreju i prevaziđu problem nedovoljnog broja jakih pesama.

THE FRATELLIS – Costello Music

Ne, Džon, Beri i Mins Frateli nisu braća, ali su uzeli isto prezime štosa radi i pod njim za manje od godinu dana pokorili ostrvsko muzičko tržište prodavši nekoliko stotina hiljada primeraka ovog svog debitantskog ostvarenja. Recept koji su primenili je jednostavan do imbecilonsti, zarazni refreni, praskave gitare i žestoki ritam koji na prvo slušanje evocira uspomene na vesele devedesete iz Oasis-Blur vremena, ali suštinski mnogo više duguje postpank i ska nasleđe britanske scene. Možda vam njihovo ime još uvek ništa ne znači mada ste sigurno nesvesno pevušili Whistle for the Choir i Chelsea Dagger, ali ako ovako nastave ovi momci iz Glazgova postaće ozbiljna konkurencija kolegama sa Arktika. Costello Music zvuči kao dobar soundtrack nekog, nikada snimljenog tinejdž filma.

JUTRO ĆE PROMENITI SVE – Razni izvođači

Kompilacija novih domaćih bendova već je postala kultno izdanje prve polovine 2007. i neophodan informator o tome ko je ko na ovdašnjoj sceni.
Mnoge od pesama sa albuma su kao stvorene za slušanje na putovanjima i mogu da se opkladim da će Ikina pesma Bubble, zarazna numera benda Shiroko pod nazivom Crazy i već legendarna Da, da, da sjajnih Pionir 10 za desetak godina izazivati prijatnu jezu i slatki talas uspomena kod sadašnjih dvadesetogodišnjaka. Osim toga, gde ćete bolji fazon za muvanje stranaca/strankinja, samo im staviti sluške i pokažete da dolazite iz vrlo cool zemlje. Godinama smo kukali kako smo bili premladi ili nismo ni bili rođeni u vreme kada je Paket aranžman pomerao granice muzike. Više nemamo opravdanje.

GRINDERMAN

Novi projekat Nika Kejva i njegovih drugara iz benda Bad Seeds (Elisa, Kejsija i Sklavunosa) izdat je pod novim imenom da bi naglasio izvestan odmak od ranijeg stila. I zaista, garažni rok zvuk sa primesama bluza australijske pustare dosta je daleko od poslednjeg Kejvovog projekta, dvostrukog albuma koji je te 2004. verovatno bio ploča godine, ali ni po čemu nije inferiorniji od njega. Smireni, zreli i baladama skloni Kejv ovde ustupa mesto jednom drugačijem autoru/izvođaču, kivnom, besnom i raspoloženom za gruvanje na tragu davnih Birthday Party momenata. Vejtsovski introspektivno i pomereno, niljangovski buntovno i neprilagođeno i kejvovski razarajuće genijalno moćno i elegantno.

ARCTIC MONKEYS – Favourite Worst Nightmar

Pametni momci, mora se priznati. Nisu spavali na lovorikama mega uspešnog prvenca koji je osvojio sve što se u Britaniji može osvojiti već su, kako sami kažu da se ne bi smarali trogodišnjim promovisanjem jedne ploče, odlučili da urade drugi album I tako održe I čak unaprede svoju poziciju. Ako je suditi po prvim reakcijama u tome su potpuno uspeli. Ponovo pred sobom imamo eksplozivnu smešu histeričnog vokala, nervozne ritam sekcije I brutalnog gitarskog obrušavanja s tom razlikom što su tekstovi kvalitetniji, kvalitet pesama ujednačeniji I ukupna impresija još bolja nego nakon slušanja prvog albuma. Album je stvaran “u komadu” I tako ga valja slušati, ovo je album, a ne zbirka singlova što ove jedva dvadesetogodišnjake izdvaja iz mase tralala brit pop fenomena I daje im oreol benda sa misijom.

12 коментара:

Анониман је рекао...

To kralju, skroz si u pravu za Dizanje na B92 upropastili su mi omiljenu zabavu na putu do posla.

Ivan Bevc је рекао...

Drago mi je da se slažeš, od zabavne urbane jutarnje razbibrige s mozgom postali su radio šarenica...što i nije čudno s obzirom da oboje gostovali kod Žike pre par nedelja...možda im je dao mustru :)

Анониман је рекао...

Ma sta kazes?! Nisam znao da su bili kod Zike, slabo pratim njegov lik i delo... Auuu, B92 polako postaje novi PINK, a PINK je odavno postao PALMA.

Ivan Bevc је рекао...

A Palme vise nema...ali zato je tu Palma plus iz Jagodine, cuvar lika i dela gospodina Palme.

doba_nevinosti је рекао...

Obavezno obratite pažnju na The Fratellis.

Inače, već ih ima na soundtracku za najbolji film godine HOT FUZZ!

Ivan Bevc је рекао...

Stvarno? To nisam znao...ima li nade da se Hot Fuzz nadje u redovnom bioskopskom repertoaru?

doba_nevinosti је рекао...

Pa ja sam na tom pitanju naročito insistirao svojevremeno u kontaktu sa PRom Taramounta, i ona mi je rekla da čekaju da vide rezultate filma.

U svakom slučaju, nije bio ni na najširem spisku naslova koje Taramount planira da pusti u tom nekom .pdf katalogu.

Film je u međuvremenu razvalio u Britaniji i uradio vrhunski posao u Americi i postepeno se otvara na drugim teritorijama.

Ne znam da li će to išta značiti taramountu, to jest da li su ga rezultati nametnuli za distribuciju...

Nažalost, film je Working Title, a to znači Universal, što samo po sebi podrazumeva da je prepušten na milost i nemilost Taramountu a ja mislim da oni nemaju kapacitet da stvore potreban hype za ovakav film.

SHAUN kod nas nije ni bio u bioskopu, išao je pravo na DVD, i mislim da bi mu bila potrebna kampanja kao za LOCK STOCK, a to je ipak radio Tuck u svom heydayu.

Ukratko rečeno, Srbija nije spremna za HOT FUZZ.

No, izašao je DVD rip na DVDu, dakle veliki fajl, kako bombonče.

A ja se kanim da naručim engleski DVD. To izlazi nešto ovih dana.

Ivan Bevc је рекао...

Znajuci potencijale Taramounta tesko da cemo to videti...mada je steta, na ovom isposcenom trzistu jos uvek ima sanse da se napravi desetak hiljada gledalaca ok ciljanom kampanjom (parodija, engleski humor).

Kad sam ja radio u Tucku ovakav film je bio vidjen za 40 000 gledalaca kao nista...ali to su bila druga vremena...sada svi filmovi za vikend ne uzmu kao neki osrednji film tada samo na otvaranju.

Magrit је рекао...

Bogovi, je l ti ovo svakog dana pises po post !? :) Elem, B92 niti gledam niti slusam. Ne od kako su na TVu pustili TeleShop.

Ivan Bevc је рекао...

Magrit, ti si blazena jer si na vreme shvatila kuda stvari idu.

Vidim da si se registrovala na hitrangu i da belezis dosta poseta, svaka cast!

Анониман је рекао...

Dizanje odavno nije Dizanje... Jeste da onu Žanu ne volim, ali dok su ona i Gorica vodile Kokošinjac, bilo je bar zabavno. I Tanja je bila super, ali sada...
Gorica i Dragan su pojeli sami sebe, nevaspitani su, primitivni, a to što nemaju temu, nekad je bilo šarmantno, a sada je vulgarno.

Mogla bih ovako da ih kritikujem u nedogled, ali čemu to? Odavno moram ujutru u kolima da vrtim stanice, tražeći bar dobru muziku, ili neku servisnu informaciju, ima toga, samo treba tražiti.

Ivan Bevc је рекао...

A jel znaš šta je najstrašnije...što na ostalim stanicama, kada nema muzike, vreme kao da je stalo. Ili je smrtno ozbiljno ili je provincijski neprofesionalno... zar je moguće da ne postoji neko dovoljno pametan da iskoristi momenat i nametne se kao dobar i zabavan jutarnji program.
Na Zapadu je to segment oko koga radio stanice ratuju, ovde kod nas TV stanice počinju borbu koja liči na tuču bogalja.