субота, 20. октобар 2007.

MIDLSEKS

Kada knjigu od preko 600 strana pročitate za 4 dana, svaki put prekidajući čitanje jer padate u san, kada vas ta knjiga više puta nasmeje, nekoliko puta natera suze na oči, sve vreme drži prikovanog za radnju i svaki nekoliko stranica natera da pomislite kako čitate pravo remek delo, onda takvu knjigu morate da preporučite svima koje znate i ne znate. Ovaj biser moderne književnosti zove se Midlseks i napisao ga je Jeffrey Eugenides. Verovatno ste čuli za njegov roman The Virgin Suicides po kome je S. Copolla snimila film. Za Midlseks je dobio Pulicerovu nagradu, najviše književno priznanje koje Amerika dodeljuje.
Roman obrađuje neobičnu sudbinu grčke iseljeničke porodice od ranih 20tih godina kada emigriraju iz Smirne (Izmir) pa do današnjih dana. Narator je Kal/Kaliopi, unuk(a) tih iseljenika, a oko pola sam neodređen jer je Kal(iopi).... ma neću vam ništa više reći, knjiga je toliko fenomenalna da je šteta čak i bilo šta nagovestiti.
Knjigu su još pre par godina izdali Mono i Manjana i sramota je što sam ga tek sada otkrio, ali za remek dela nikad nije kasno. http://www.monoimanjana.co.yu/books/book.php?knjigaID=77

3 коментара:

Анониман је рекао...

film Virgin Suicides je idiotizam

Анониман је рекао...

Konektovala sam se iz knjizare ti na blog, jer sam zaboravila naslov, seljanka.

I pazar pao! :)
Taman docitan Sabato.

Ivan Bevc је рекао...

Hvala na poverenju, nadam se da će ti se dopasti :)