среда, 16. јануар 2008.

O KULTURI

Pričati o tome kako je kulturna ponuda u Parizu fenomenalna gotovo da je suvišna pa ne bih davio, tek ću spomenuti ono što je mene najviše fasciniralo...to da Francuzi i dalje ulažu strašno mnogo, naročito u muzeje. Iako bi mogli do sudnjeg dana da žive od Luvra i Orseja oni nastavljaju da podižu nova fenomenalna zdanja, Quai Branly (slika levo) je muzej umetnosti Afrike, Azije, Amerike i Okeanije..tačnije tamošnjih starosedelaca...i izgleda impozantno.

Bobur je već stara stvar ali i dalje izaziva uzdahe i fascinaciju i plato ispred predstavlja omiljeno okupljalište Parižana. Palais Tokyo je muzej savremene umetnosti, lociran je blizu Trokadera (mesta sa kog je najlepši pogled na Ajfelovu kulu) u kome je moguće videti zanimljivu stalnu postavku kao i stalno neke nove postavke.

Svratili smo i do Orseja, fascinantnog zdanja na levoj obali Sene koje je od nekadašnje železničke stanice preuređeno u muzej umetnosti od 1848. do 1914. godine. Prelep prostor, čitav niz legendarnih dela ... Van Gog, Matis, Mone, Mane, Renoar, Tuluz-Lotrek...ko god vam padne na pamet tamo je.

Pozorišta ima bezbroj, na svakom većem trgu nalazi nekoliko ogromnih multipleks bioskopa sa po 15tak sala, program im je mešovit, ima američkih hitova, ima dosta francuskih filmova, ali i nezavisnih ostvarenja, naročito u lancu bioskopa MK2.
Mi smo stigli da odgledamo samo Ja sam legenda jer je to bilo u "version original", tj. sa francuskim titlom, a ne sinhronizacijom. Ulaznica je koštala 9 evra ali je poništena pre ulaska u deo sa salama tako da smo (da smo hteli i imali vremena) mogli da ostanemo tamo i odgledamo još nekoliko fimova. Inače, ako vas nerviraju reklame pre filma da vas utešim, tamo one traju pola sata! Red filmskih, red običnih reklama...apsolutni teror.

Estetika života i sveprisutni kultura i umetnost (samo fasade zgrada i dizajn metro stanica su dovoljni za ceo boravak) ispunjavaju vas tokom boravka u glavnom gradu Francuske. Gotovo da žalim tamošnje stanovnike koji se stalno sudaraju sa buljucima dosadnih turista i verovatno više i ne primećuju lepotu koja ih okružuje.

p.s. sinoć smo "overili" Ster cinema u Delta cityju...super izgleda, bili smo u sali 6 i pali na dupe kad smo videli kako je dobra, oko 400 mesta, ogroman pad tako da ni Vilt Čemberlen ne smeta ako sedne ispred vas, mesta za noge koliko ti volja (ja sam visok 188cm i imao sam još 15cm prostora od kolena do sedišta ispred), platno GIGANTSKO, bez preterivanja...apsolutno najbolji bioskopski ugođaj u gradu. Nadam se da će Mr. Burns uložiti u promociju bioskopa jer nas je juče na Američkom gangsteru (solidan film) bilo svega 20tak.

4 коментара:

Анониман је рекао...

Neces ni da svratis da obidjes drugara c c c. Btw za promociju i reklamu nije zaduzen ujka Stishkovic nego Ster cinemas koji se iz neznanih razloga jos ne oglasavaju. Moram ovih dana da navatam sitnog grka gandijevskog izgleda koji je "operation" u srbiji za Ster da ga priupitam na tu temu..

Ivan Bevc је рекао...

Sorry druže, utrčali smo u centar, maznuli sushi, uleteli u bioskop, a kad je film bio gotov bilo je 21:00 pa sam skapirao da si već odavno kod kuće....zar ne?

Navataj Grka, objasni mu kako ovde stoje stvari...ako mu treba praktični savet slobodno neka me kontaktira, rado ću mu pomoći jer bi bila tragedija da ono zvrji prazno...ja na te bioskope gledam kao na potencijalne spasioce filma kod nas...kada budu imali 50tak sala Srbija će se možda vratiti na nivo od pre 5 godina kada smo imali skoro 5 miliona gledalaca za godinu dana (ove samo 1,5 miliona..manje od Slovenaca).

Анониман је рекао...

Koja je cena ulaznice za Mr. Burns-ov bioskop?

Ivan Bevc је рекао...

280 dinara...kokice 70...coca cola 70, voda 50....kokice odlicne