субота, 23. фебруар 2008.

MAGIC NUMBERS AND PARALLEL WORLDS

Srbi su i inače skloni preterivanju, a tokom 90tih smo se kroz mnogobrojne mitinge nagledali sjajnih procena o broju prisutnih. Vuk Drašković je svojevremeno bio šampion jer nije bilo mitinga na kome je on govorio, a da nije bilo 100.000 ljudi...ako njega pitate. Rašomonijada sa brojkama je prisutna i oko ovog nesrećnog "događanja naroda" koji je rezultirao demoliranjem i smrću nekog nesrećnika što je krenuo da posluša Velju Ilića i sprovede demokratiju.

200.000? 300.000 (pljačkaša, ako je verovati onim besprizornicama sa You Tube-a), pola miliona, milion... elem, matematika je egzaktna nauka i ne trpi licitiranje sa "larger than life" emocijama. Ako želite da smestite milion ljudi na neki prostor po sistemu 3 na metar kvadratni (što već čini finu gužvu) treba vam prosto od 300.000 metara kvadratnih. Aha, a kako dobijate toliku površinu? To je dobro pitanje, pošto ulice u Beogradu teško da prelaze 50m širine to bi trebala da bude kolona te širine i oko 7 kilometara dužine, tačnije ako bi počinjala kod Doma Sindikata završavala bi se negde iza Cvetkove pijace...ehm...dakle toliko o milionu.

O onim drugim brojkama, koliko je sve to koštalo, koliko će tek da košta i zašto će na kraju zaista ispasti da je Kosovo najskuplja srpska reč, niko ne progovara. Kada se istopi ovo malo ušteđevine nakupljene od 2000-te do danas i ponovo na vrata zakuca beda 90tih istopiće se i retorika povampirenih lešinara Tome, Ace, Ivice i ostalih koji su trebali biti sudski zauvek isključeni iz političkog života Srbije posle 5. oktobra zbog "zasluga za narod".

I zaista sve podseća na 90te, prođite užasnom Slavijom, trgom koji bi trebao da bude centralno mesto Beograda...i videćete kako nekakav ubogi svet neometano na tezgama prodaje gaće, čarape i razni neki tekstilni užas...slika koja izaziva jezu. Buvljak se vraća u centar grada, nisu za Srbe lepe prodavnice, možda tek da ih polome i opljačkaju...za Srbe su tezge za turskim boflom, gomila razvučene sumnjive robe koju će da razvlači rukama i tobože joj procenjuje kvalitet i veličinu.

Na istu dekadu podseća i ponovni beg u paralelne svetove. Lepo nam je sinoć bilo na promociji knjige Borisa Dežulovića "Jebo sad hiljadu dinara" u CZKD-u, a i nakon toga u maloj sali SKC-a gde su fino svirali Autopark i Shiroko (mala primedba: omladino, na indie-go večerima ima vas kao žutih mrava, a kada domaći bendovi nastupaju dođe vas 70tak...podržite scenu pobogu, za koga oni to rade ako ne za vas?). Ali sve vreme smo imali onaj grozan osećaj kao da smo se negde tek sklonili od potmule buke koja dopire od spolja i kako smo suviše umorni da ponovo prolazimo kroz isto.

4 коментара:

thinking of linking је рекао...

Ako vec toliko mrze zapadnu robu, sto onda pljackaju i nose te patike i sl.? Da je srece i normalne drzave, svi oni ne bi bili medijske face, vec bi odavno trunuli po zatvorima. Nazlost, nema sanse da ovo jos dugo postane normalna zemlja.

Unknown је рекао...

Treba proterati sve ruske diplomate i skenjati njihove plaćenike Nikolića i Koštunicu koji su na unapred dogovorenom mitingu pod pokroviteljstvom Putina hteli da promovišu sebe u ulozi novog predsednika i njegovog premijera. Tadić im je malo porematio planove tako da su pomahnitali Rusi ustima onog nebitnog novinara pozvali na likvidaciju Tadića baš kao što je Nikolić pozivao na Djindjićevu. Da li treba ponovo da idemo na sahranu sa parolama "Izvini što ti nisam verovao" dok ruski ambasador orgija i slavi smrt Tadićevu kao onomad Djindjićevu? I prete Rusi da će kao primeniti silu što predstavlja podršku usmerenu na izazivanje krvoprolića svim ovim frikovima ovdašnjim koji se pale na to? Naravno, ne pada im na pamet nikakva sila jer će popiti nebesku kitu direkt u ljubinku i oni to jako dobro znaju. Jedini ko ne zna je ovaj retardirani nakot ovde. Mislim narod. E, što nisam Franko?

sancho pansa је рекао...

Ivane ne znam da li se jedan od tvojih tekstova gde kazesh da "su mnogi posecivali tvoj blog da bi citali ono sa cime se (ne)slazu" odnosio na mene(ja sam onaj shto isprozivao ekipu sejtanovog ratnika)
e sad, kao prvo tvoje misljenje vrednujem kao i svacije drugo a to da li neko ima korist od toga zaista nije bitno... moram napomenuti da me nekada strasno iritira taj tvoj neki ego-kul-urbani nacin pisanja...sto ne znaci da cu prestati da citam, samo kazem... nishta licno...ali neki put "zvucis" kao da si uveren da sve apsolutno sve znash, kao da si mesija... mislim da sve shvatash previshe licno... nema potrebe da iskaljujesh toliki bes na svom blogu... i ja takodje mrzim ovaj narod i jos vise mrzim ovu drzavu i taj problem me prati vec 2godine...sve mi se gadi... ali recicu ti iskreno takodje mi se nemile ni ovi koji su kao b92/kul/casual/urbana ekipa... sa tim njihovim Jaser Arafat maramama i ekscentricnim frizurama i pirsinzima na kojima se vide male zastave evropske unije...smesni su i isfolirani ali ja od toga nedobijam nishta i maksimalo se trudim da se iskuliram(mada sam ovijeh dana jos vishe popizdeo zbog svega)... Zamisli kako je to kad mrzish ljude koji bi samo da putuju u Amsterdam(bez vize naravno) da bi mogli da usmrknu malo evropske beline sa sisa neke evropske kurve i onda tako napucani da filozofiraju ispred nekog spomenika dok piju dobro evropsko pivo...a onda pogledash domacu stoku koja bi samo da tuce svakog ko nemisli isto shto i ona(iskljucivo ako je taj neko slabiji) i koja bi da se dere pijana po prakovima o ratu o kojem niko od njih nishta ne zna(a verovatno i imaju vezu u vojsci tako da su bezbedni)...tesko je mrzeti vecinu oko sebe, zaista tesko... a pritom shta god da kazes za evropu ili kosovo(a za oba me bash zabole k....) ispadash glup jer se neslazesh sa nekom od dve grupe... oni koji su u sredini(kao ja) su na najvecoj jebovetrini...

Ivan Bevc је рекао...

Sancho, razumem te apsolutno. To sto ja zastupam odredjeni stav ne znaci da sam nekriticki nastrojen prema bilo cemu. Licno mislim da nam nema buducnosti bez EU, da je alternativa tome ropski status prema Rusiji sto je mnogo losije, ali daleko od toga da se lozim na sve sto iz te EU dolazi i sta nam se servira. Sto budemo bedniji, siromasniji i neobrazovaniji na kraju cemo biti primorani da se jeftinije prodajemo i da na sve pristajemo. Treba postati clan EU, iskoristiti sve benefite toga i gledati da ne ponovis greske onih koji su taj put vec prosli.

Nastavi da me citas i da me kritikujes.