субота, 15. март 2008.

ZEITGEIST

Danas je Z Day, dana kada će biti održano na hiljade emitovanja kultnog, i verovatno trenutno najgledanijeg dokumentarca na svetu "Zeitgeist".

Ako ne znate šta je u pitanju posetite sajt http://zeitgeistmovie.com/

Ponešto o tome piše i danas u Danasu: http://www.danas.co.yu/20080315/vikend8.html

Prijatan vikend.

7 коментара:

mmilan је рекао...

Probao sam da gledam taj "dokumentarni" film, ali posle nekih 10-15 min sam odustao zbog ogromne koncentracije besmislenih izjava koje nemaju nikakve veze sa stvarnoscu.

etotako је рекао...

takođe.
ne znam da li sam skoro pogledala veće sranje od dokumentarca.

Milena је рекао...

Nisam pogledala dokumentarac i ne znam o cemu se radi ali nameravam.

Kakvi su tvoji utisci?

vladimir је рекао...

Odgledah ga juce, kad i vecina sveta. I to od pocetka do kraja, i mogu reci da sto vise odmice postaje sve gledljiviji, a kraj u stvari i najzanimljiviji.

Filmu svaka cast na razvijanju kritickog duha prema drustvu u kojem zivimo i vlasti, na demitologizaciji svih onih mehanizama koji i u jednom demokratskom drustvu kao sto je Zapadnjacko, sluze za nedemokratsko pokoravanje i kontrolisanje coveka kao pojedinca. Meni licno su najfrapantniji bili oni delovi koji pruzaju sasvim jednu drugaciju vizuru 11. septembra, neverovatnu i zastrasujucu. Zastrasujuca je i celokupna vizija savremene civilizacije. Od Drzave kao institucije, pa do religije i centralizovane ekonomije - kao Svetog trojstva uz pomoc kojeg bankarsko-poslovni mocnici drze u robovskoj potcinjenosti vecinu covecanstva.

Sve ovo se odnosi na Ameriku, a posto globalizacija znaci amerikanizacija, jer je, kao sto je jednom neko rekao Amerika danas jedina originalna zemlja na svetu a sve ostalo su njene kopije, repekusije se odnose na ceo svet. Ima u filmu dosta pametnih citata i izjava poznatih ljudi. Ima dosta zdravorazumskog probudjenja. Ali ima brate i podosta prostog sranja. Zavera vrhovnih institucija i centara moci postaje paranoidni lajt motiv autora filma, opsesivniji nego sto je imaju i Molder ili Skali.

A nije mi bas najjasnije ni na kakvu nas to Revoluciju pozivaju na kraju?

Sylvie је рекао...

Pogledali smo juce film i ostavio je utisak. Ne mogu bas da determinisem kakav, ali utisak definitivno. Mozda fali malo objektivnih argumenata i druge strane. Volela bih da imam prilike da cujem obe neku ozbiljnu, strucnu i argumentovanu diskusiju na ovu temu, sa naucnicima koji pricaju na osnovu cinjenica i istorijskih dokaza. Kapiram da se to verovatno nece desiti, ali eto, bilo bi lepo.

Unknown је рекао...

Ne mogu da verujem da niste mogli da odgledate film koji vam na jednostavan način poručuje da
živite u virtuelnoj realnosti. Revolucija - osvešćivanje.

pierre је рекао...

Oba dela dokumentarca sam pogledao i smatram da je sve sto je receno u njima apsolutno tacno. Pozivanje na revoluciju, osvescivanje i stvaranje preporucenog VENUS PROJEKTA (ujedinjenog drustva) na kraju predstavlja, po mom misljenju utopiju, pa na kraju covek stekne utisak kao da se radi o nekoj novoj teoriji zavere (nesto kao nova sekta)...vredi i treba pogledati radi balansa misljenja i iskljucenja subjektivnih stavova o globalizmu i tome slicno. Dakle, sve je ok i sve je tacno i sve pije vodu i ja to podrzavam, ali predstavljeno resenje baca senku na celu pricu, jer mislim da je preuranjeno da se iznosi i cela prica treba dobro da se "sazvace" na svim kontinentima...SVAKA PREPORUKA, ODLICNI DOKUMENTARCI