четвртак, 23. август 2007.

ŠTA SMO JUČE NAUČILI?

Jedanaest mudrosti za jedanaest orlova:

1. Da smo jedini na svetu koji sebi mogu da dozvole da nakon jedne pristojne partije (Finska) "odu po 3 sigurna boda" u Belgiju.
2. Da Vidić bez Rio Ferdinanda ne vredi onoliko koliko mislimo.
3. Da bez Duljaja teško možemo da ukrotimo brzog i tehnički dobro obučenog napadača.
4. Da pantomimičar (Marko P) može da igra još 10 godina svaki dan za reprezentaciju bez ijednog postignutog gola.
5. Da bez Dekija Stankovića (džibera kome je ovo druga propuštena utakmica zbog dva žuta kartona - i naš drugi poraz) ne možemo da se sastavimo.
6. Da je Nenad Kovačević pripadnik slavne škole "fudbalskih carinika" za koju smo mislili da je nestala povlačenjem Valderame.
7. Da je Krstajić sporiji od Safeta Sušića na zalasku karijere.
8. Da ne umemo da pobedimo ako nam je to imperativ već samo ako isti imperativ ima i protivnik pa se otvori i mi mu uvaljamo gol.
9. Da su moji španski prijatelji bili u pravu kada su mi rekli da ćemo tek da vidimo ko je i šta je Havijer Klemente.
10. Da ništa nismo naučili još od vremena Toze Veselinovića.
11. Da ima puno istine u onom što nedeljom u Blicu piše Gorčin Stojanović, čak i kada guši grobarštinom.

9 коментара:

Анониман је рекао...

Vec dugo ne gledam fudbal, tenis je tako inspirativan, ljudi osim nogu koriste i glavu i sve sto im je bog dao:)

Ivan Bevc је рекао...

Ume i fudbal da bude inspirativan. Ali ne kada ga mi igramo. Poslednji put smo nešto vredeli (mi?) kada je selektor bio Ivica Osim. Sve posle toga je puki odraz naše nemoći, nemaštovitosti i nediscipline.

Анониман је рекао...

Odlican post! sve cestitke komsija!
DB

Ivan Bevc је рекао...

Hvala komšo, služimo web populaciji.

Анониман је рекао...

1. mi smo jedina ekipa koja je sebi dozvolila opustanje posle jedne pobede?
2. covek koji je do ove utakmice bio nas najbolji igrac gubi vrednost kod tebe zbog jedne lose epizode?
9. klemente je najmanje kriv za jucerasnji poraz, ali ti kao da pises za zurnal, ciji je novinar posle prvog kiksa pitao selektora da li ce da podnese ostavku...pozdravi prijatelje i reci im da za njihovu reprezentaciju ne postoji dobar trener.
11. eh taj gorcin...mogao bi da ga angazujes da ti gostuje na blogu, sportsko znanje vam je na slicnom nivou

pozdrav

Анониман је рекао...

Prilicno pogresno. Naucili smo, ako vec nismo znali, da sportski podnesemo poraz, da u fudbalu nekad imas srece a nekada bas i ne, da znamo da igramo i u polju, da ne mozemo da se prosetamo kroz kvalifikacije iz 4. sesira sto izgleda ocekuju bas oni koji najvise pljuju reprezentaciju, da je poraz deo sporta kao i pobeda.
Ivica Osim je ocajan trener, i njegov rad moze da hvali samo neko cije poznavanje ne bih mogao da okarakterisem nimalo pozitivnim ocenama. Niko nikada na prostoru bivse drzave nije imao takav potencijal u reprezentaciji i nije imao toliko ocajan izbor igraca i postavku igre. Covek nema pojma.
Nadam se da smo naucili da gledamo fudbal kao i sav normalan svet, da se radujemo pobedi, cestitamo protivniku ako nas porazi, i da svoje frustracije i svoje uspehe vezujemo za svoje licne kvalitete, trud i rad, a ne da nam sportski uspesi sluze kao substitucija za sve promasaje. Cinjenica da je poraz primljen krajnje kulturno i civilizovano je vazniji kako za tim tako i gledaoce.

Ivan Bevc је рекао...

Djole, tvoje misljenje postujem ali tesko da mogu da se slozim sa njim. Sportsko podnosenje poraza je nesto najnormalnije, a kod nas je, cini mi se, trenutno vise pad bilo kakvih ocekivanja nego iznenadni skok sportske kulture.

Nisam siguran kako to umemo da igramo u polju kada je tu duvalo na sve strane, srednji red gotovo da nije ni postojao, a u takvoj stvarnosti nasa prilicno spora odbrana nema sanse.

Ivica Osim je bio najbolji trener reprezentacije koga ja pamtim (Miljanic, Tosa, Milutinovic..ove posle ne bih spominjao), nije bio sampion vec, sto bi Miljenko Jergovic rekao veliki gubitnik (Videoton, Argentina) ali je dolazio do velikih meceva i onda ih nesrecno gubio. Vrhunac karijere, kada je zaista imao tim na vrhuncu (koji bi potrajao jos par godina( mu je nasilno oduzet, jeste da bi mi to finale izgubili, za razliku od Danaca, ali bi bar igrali finale.

Da bi se izvukli iz 4. sesira moramo da igramo mnogo bolje nego sada inace cemo, za razliku od Hrvata, zauvek tavoriti na dnu kace.

Анониман је рекао...

Za razliku od Hrvata...
Koga briga za Hrvate? Imaju bolju fudbalsku reprezentaciju? Sada?
Wow. Ako neko misli da treba da se premeravamo i odmeravamo sa jednako zaostalim balkancima - Hrvatima, taj nece daleko dogurati. Ako zelimo da napredujemo repere treba postaviti ispred nas, daleko ispred, kod onih na koje treba da se ugledamo u toj oblasti. Odmeravanje sa ostalima iz Balkanskog blata samo usporava potencijalni napredak.
Ako neko nije obavesten, SFRJ ne postoji vec 17 godina.

Анониман је рекао...

11. Da ima puno istine u onom što nedeljom u Blicu piše Gorčin Stojanović, čak i kada guši grobarštinom.

ovo je posebno zanimljivo :)