четвртак, 6. септембар 2007.

TOOL JE COOL

Spektakularan koncert u Pioniru održali su Toolovci, apsolutni vrh savremene gitarske muzike zvuči još bolje uživo, dodajte tome odlične efekte i vrlo dobro ozvučenje i shvatićete kako se oko 4500 ljudi sinoć provelo.

Slušao sam ih tokom 90tih, priznajem da mi se novi album nije dopao (neko je tu omatorio, ja ili oni..) ali to nije okrnjilo moju ideju o njima kao verovatno poslednjim velikim inovatorima sa gitarama. Osim toga, koga ne opčinjava Mejnardov vokal?

Set lista je bila standardna za ovu turneju:

01. Jambi
02. Stinkfist
03. Forty Six & 2
04. Schism
05. Rosetta Stoned
06. Flood
07. Lateralus
08. Vicarious

svirka je trajala oko 1:40h, taman koliko treba, niko se nije preterano bunio što nije bilo bisa ... na njihovom koncertima toga nema. Iza benda 4 video bima na kojima su se smenjivali njihovi spotovi i video radovi, svetlo izvrsno.

Sedeli smo na montažnim tribinama iza miks pulta i tu je zvuk bio stvarno dobar, za nijasnu jači vokal ne bi škodio ali generalno visoka ocena.

Ogroman minus za organizatore (to je već opšte mesto ovde) jer je ulaz na koncert bio katastrofalno organizovan. Dva velika autobusa stajala su blizu jedina dva ulaza i doprinosila gužvi, na tribine se ulazilo na jedna vrata, na parter na jedna vrata i to je bilo sve. Kada kažem jedna mislim na prava vrata kroz koja odjednom može da prođe samo jedna osoba. Pošto su ta vrata(nca) očito otvorena prekasno (šta je sa ostalim ulazima u Pionir niko nije umeo da kaže) nastalo je neviđeno gaženje, guranje i haos...mi smo se nakon 30 minuta nekako provukli na čistu snalažljivost, a oni manje srećni su ulazili i dosta nakon što je bend u 21:15h počeo sa svirkom. Devojčica pored nas se požalila da je ušla tek u 21:45h. Za 2300 dinara, pola svog mesečnog džeparca, videla je 2/3 koncerta, mašala!

Posebna priča je pljačka od strane obezbeđenja na ulazu. Posetiocima nije ponuđen nikakav prostor da ostave stvari koje nisu mogle da se unesu pa su mnogi morali da trče nazad do kola ili da ih guraju u neke budžake u nadi da će ih naći nakon koncerta. Oduzimane su cigarete, lakovi za nokte, olovke, a poseban nonsens je to što klinci koji su dolazili pravo iz škole nisu mogli da unesu knjige!!! Valjda da ne bi gađali bend udžbenikom, šta li?!

Ulaznicu nam niko nije ni pogledao ni pocepao, to je tek za analizu, ako ne i za krivičnu prijavu protiv organizatora.

Sve u svemu - veliki bend, sjajna publika, odlična svirka i otimači para na srpski način koji će se opet iz svega izvući nekažnjeno.

p.s. nisam zaboravio Mokine moskitose ali mrzim kada sam u pravu za loše stvari, nema tu zadovoljstva, samo ko zna koja po redu potvrda ovdašnje sveopšte neozbiljnosti, improvizacije i šarlatanstva koji su u sportu još i najbenigniji.

2 коментара:

Анониман је рекао...

Vidis Ivane nikome nije interesantna tema, niko da te udostoji jednog reply pa rek`o ja cu...
Postaje potpuno nebitno koji bend je u pitanju (sem kraljeva stonesa) organizatori su sve gori i gori - lopovluk, marifetluk i javasluk postaju nase sveto trojstvo. Vise mi stvarno nije bitno kakva je organizacija u Zagrebu ili u Budimpesti, sada mi je STVARNO bitno da kod nas nekoga kazne, uhapse ili dajboze oderu od batina zbog katastrofalnih organizacija. Jos uvek se secam Bijelog Dugmeta na hipodromu, loseg ozvucenja i "sardina" izlaska od sat i pol! Pri tom sam svo vreme gledao u postere sa natpisima Raka je Car(slobodno tumacenje mog secanja)!
Ovo postaje neka vrsta nagadjanja na kom koncertu cete zajebati, a gde ces se super provesti: RHCP - katastrofa, Rolling Stones - sjajno, Beer fest - meni super, decka oglodase medjedi itd. Kako li ce biti sutra i prekosutra - Happy mondays ok, Ian Brown nabo Jelena(Becksa)? :)

Ivan Bevc је рекао...

Šta ćeš druže, silni pročitaše, niko ništa da napiše...

Idemo sutra na drugi dan Jelen piva pa se sve nadam biće ok, ipak je velika firma i nije im do bruke...mada, koga Tuborg opeče i na Jelen duva.