четвртак, 4. октобар 2007.

SRBIJA DO FRANKFURTA

U stvari do predgrađa istog u kome svakog vikenda za našu dičnu dijasporu nastupaju folk zvezde i zvezdice. U samom Frankfurtu ove godine nećemo biti, bar ne od 10. do 14. oktobra na sajmu knjiga koji je najveća i najvažnija manifestacija te vrste u svetu.
Evo i cele vesti: http://www.b92.net/kultura/knjige/
vesti.php?yyyy=2007&mm=10&dd=03&nav_id=266144

Da nije tužno bilo bi smešno...ili obrnuto, više nisam siguran. Ne znam samo zašto sam ubeđen da će krivci biti kažnjeni više nego simbolično (ako uopšte budu kažnjeni), a trebali bi da odgovaraju zbog rušenja ugleda države, a ne samo zbog proneverenog novca.

Drugi deo vesti je takođe indikativan, naravno da se prošlogodišnji organizatori nisu prijavili jer su znali da od posla nema ništa, a zašto se niko drugi odlučio na taj korak znači ili da su upućeni imali informacije šta se sprema ili da su bili sigurni da pored Udruženja nemaju šanse...naravno da je u ozbiljnim zemljama ovo pitanje od velike važnosti i od strateškog značaja...zamislite da su organizatori zaboravili da organizuju BITEF...pa čak i siroti FEST..s obzirom da je aktuelni ministar glumac verovatno bi frka bila daleko veća.

No, sa druge strane, kakav nam je štand prošle godine bio možda je i bolje što nas nema... prošao sam pored istog nekoliko puta, osim velikih fotografija aktuelnih srpskih pisaca (od kojih su neki svetski poznati) ni po čemu drugom niste mogli da zaključite da se tu predstavlja nečija nacionalna književnost i kultura. Na štandu nije bilo žive duše, ne mislim na posetioce, već na staff, na bilo koga ko bi nekom zainteresovanom dao neki promo materijal, porazgovarao sa njim, uputio ga u književnost konačno samostalne Srbije... treba li da kažem da je Hrvatski štand (na kome su bili i mnogi njihovi izdavači) prosto kipeo od života, desetina gostiju, raznih promocija, hostesa, posluženja....a tek izdavači raznih azijskih i afričkih zemalja...pa to je bila ozbiljan bitka za promovisanje sopstvene kulture.
Našem izdavaštvu obraz spašava jedino Kreativni centar sa svojim malim ali slatkim i maštovitim štandom koji uvek privlači pažnju posetilaca.

Slično iskustvo vučem i sa MIDEM-a, sajma muzike u Kanu, naših nigde, svih drugih u lepim i originalnim izdanjima.

Prosto je neverovatno da jedna zemlja koja, navodno, želi svetske integracije i želi da bude percipirana u najboljem svetlu može sebi da dozvoljava ovakve gafove...diplomatija nije samo beskrajni put Jeremića, Tadića i Koštunice po svetskim parlamentima i nisu samo teniseri oni koji će nam odraditi sav PR.
Dobar deo sveta kulturu i umetnost ipak pretpostavlja sportu i politici, bili bi lepo da probamo i njima da se predstavimo i približimo.

3 коментара:

Анониман је рекао...

Lep tekst, sve lepo i istinito, ali od one prve recenice imam neki osecaj da sam sinoc, iako nisam, bila u nekoj kafancini i slusala cice i cane i jece i cece. Kako dijaspora da se odbrani od ovakve diskriminacije? :)

Ivan Bevc је рекао...

Sorry, nije bila namera da uvredim normalne clanove dijaspore, pa i veci deo moje porodice je na "privremenom radu u inostranstvu" i ne posecuju kafancine sa narodnjacima, ali zato velika vecina to radi. Cak cujem od onih koji to nikada nisu ovde slusali kako tamo ponekad pokleknu jer im treba bilo kakva doza otadzbine ponekad...

Nisu narodnjaci krivi, oni su se lepo organizovali i nude svoje usluge, a sto uglavnom nema nista drugo to je druga prica.

Kada sam leteo za Frankfurt video sam Gogu Sekulic, kada sam leteo za Berlin video sam Zoricu Brunclik, kada sam cekao kevu da stigne iz Svajcarske video sam Bokija Milosevica...

Анониман је рекао...

Ih, Boki je vec klasa :)