уторак, 16. октобар 2007.

THE WORLD IS EVERYTHING

Prelepo veče sinoć u Domu sindikata. David Sylvian otvorio nam je vrata jednog drugog sveta u kom su glupost i banalnost skrajnuti, u kom pop muzika može biti čarobna, inteligentna, harmonična...u kom svaka pesma može biti mala zaokružena priča što oslobođena okova trominutnog singl diktata ume da traje i tri puta duže, a da niko u sali ne trepne tokom izvođenja.

David je vlasnik jednog od onih unikatnih glasova (Cave, Bowie...znate već) koji hipnotiše i umiruje slušaoce. Savršena harmonija koju su on i njegov briljantni bend emitovali sa bine preplavila je dupke punu salu DS, a dirljive su bile emocije kojima je dočekan, gromki aplauzi između pesama, stojeće ovacije na kraju koje su ga dva puta vraćale na binu. Čini mi se da je i on bio iskreno dirnut, rukovao se sa fanovima iz prvog reda, uzvraćao aplauze publici, nije skrivao osmeh dobar deo koncerta.

100 lekovitih minuta, vredelo je čekati.

12 коментара:

Aleksandar Maćašev је рекао...

ajaooooo, Sylvian u Beogradu. Do jaja, nisam ni znao. Juce sam se bas podestio njegovog albuma sa Robertom Frippom "The First Day"... boooozanstveni glas.
A skoro sam nabavio i neki DVD sa spotovima Antona Korbijna (omiljen mi video maker), pa sam naleteo na Sylvianov Red Guitar.
Kad smo kod Korbijna, bila premijera njegovog prvog dugometraznog filma "Control" o Joy Division. Uskoro ce u distribuciju... hura hura. Ne propustiti.

vookashin је рекао...

Podgorica je operisana od kvalitetne muzike. Zavidim vam... Dok smo bili zajedno, sve se to desavalo u mojoj zemlji,a sad...Jbg. Volio bih da pogledate neke moje price na mom blogu. Za sada su tu samo ljubavne price, inace, ne pisem takve. Ubrzo cu postaviti ono sto najcesce pisem.Pozz

vookashin је рекао...

Odlicno si docarao atmosferu, bez suvisnih metafora(citaj proseravanja), tipicnih za vecinu `kriticara`. Kratko, jasno i precizno. Pravo u centar-`voda mi je krenula na usta`. Cijeli dan slusam Sylviana...

Ivan Bevc је рекао...

Aleksandre, uzivao bi na koncertu, siguran sam. Control jedva cekam.

Vookashine, znam da je u Podgorici gotovo nemoguce videti/cuti nesto kvalitetno...mada ne vidim da si neku stvarnu vajdu imao i kada smo bili jedna zemlja....ni da se nesto promenilo, i tada i sada si morao da potegnes do Bg-a, sada ti treba pasos, ali dobro, to je samo dokument koji je lako staviti u dzep, dok ne treba viza sve je ok.

Анониман је рекао...

Puno znaci da li tvoja zemlja dovodi takve ljude ili ne. To puno govori o stanju svesti, odnosu prema kulturi, i pravcu kuda se krece. Sigurno bi tebi bilo svejedno da je Silvijan dosao samo u Bugarsku, a ne u Srbiju. Sta, samo malo putujes, nije nista.
Sigurno bi bilo tako.

Анониман је рекао...

Daj ne lupaj, kakvo stanje svest i odnos prema kulturi? Da nema Dragana Ambrozica ne bi videli ni Silvijana ni mnoge druge savremene umetnike. Licna inicijativa, a ne drzava, mislis da ona ima nesto sa ovim? Odnos drzave prema kulturi se vidi u tome sto nas nije bilo na sajmu knjga u frankfurtu i u 48. sati svadba i Selo gori a baba se ceslja u udarnom terminu RTS-a, u tome sto nema otkupa knjiga i sto piraterija unistava bioskope...e to je drzavna kulturna politika.

A Silvijan nece svirati u CG jer tamo prosto nema dovoljno ljudi koji su za njega culi. Premalo trziste, ne svira ni u Lihtenstajnu ni u Luksemburgu, ni u Monaku pa nikom nista....

vookashin је рекао...

Opet, sve to ima veze sa drzavom. Mozda ne direktne, ali ima. Do prije 17 godina nije bilo privatnih medija, sve je bilo drzavno. A uloga medija je jako bitna u emancipovanju ljudi. Zasto Rambo Amadeus nije ostao u CG, nego je morao da dodje u Srbiju i tamo pravi karijeru...
Drugo, dok smo bili u istoj drzavi, glavni grad mi je bio BG, a sada ova provincija u kojoj zivim. Odem preko, pitaju me odakle sam. Kazem Podgorica. Pitaju gdje je to. Kazem Montenegro, pitaju gdje je to. Kazem Srbija. Oni kazu Beograd...
Ja sam jedan od onih koji su buducnost zemlje vidjeli u zajednickoj drzavi i sada sam zbog toga neprijatelj...

Ivan Bevc је рекао...

Kapiram o čemu pričaš, ali me nervira što će te po leđima tapšati oni koji su nacionalizmom i doveli do razdvajanja SR i CG.

Meni je bilo jako žao kada su Postojnska jama, Istra, Dubrovnik, Plitvice, Zagreb, Sarajevo, Kornati, Ohrid redom odlazili iz zajedničke države. I dan danas mislim da bi takva Jugoslavija u okviru Evropske unije bila super zemlja, ali su je budale željne vlasti i novca razbucale. Realnost je ovakva kakva je.

A CG ima ok budućnost ako budete pametni, sjajna pozicija, divna priroda...a kada imaš para ništa ti nije daleko... osim toga, ni Srbija ni Beograd više nisu toliko dobra referenca... šteta što u CG ne vidim političare koji bi od CG napravili gotivan brend.

vookashin је рекао...

Na vlasti u Crnoj Gorije je mafija. Mi, 21. maja 2006. nismo dobili drzavu, nego je Milo privatizovao CG i pretvorio u svoj feud. Stvarni vlasnici su njegov brat, on i jos nekoliko ljudi, odnosno porodica koje su stekle bogatstvo tokom ratova... Mislim da je stepen demokratije ispod onog u Srbiji od prije 5. oktobra. Urednik jednog od dva najtiraznija dnevnika je ubijen, ovaj drugi isprebijan i polako se i tu nazire autocenzura. Milo za razliku od Sloba donosi demokratske zakone. CG ima mozda najliberalnije zakone u Evropi. Ali to je samo parce papira i na njemu neka slova...
Ministar pravde je djever specijalnog tuzioca. Specijalni tuzilac je kum drzavnog tuzioca. Drzavni tuzilac je najbolji prijatelj sa predsjednikom apelacionog suda. Predsjednik apelacionog suda je prva dama CG. Njen brat je tuzilac u advokatskoj komori, a brat njenog muza je predsjednik te komore.itd.

Ivan Bevc је рекао...

Nije mnogo bolje ni kod nas. Vladajuće partije su se jako brzo dogovorile i sada gotovo da više nema disonantnih tonova...reklo bi se da su javna preduzeća bila najveći "politički problem". Sada kada je sve leglo neće biti problema.

CG je manja i sve se još bolje vidi nego ovde. Lakše je sakriti se u masi od 8 miliona nego među 600.000. A i ima više da se ukrade.

vookashin је рекао...

Slazem se. Medjutim kod vas, stranke dobijaju i gube na izborima, a nas diktator je napravio super mehanizme uz pomoc tajne policije. Bukvalno je nepobjediv. Kontrolisati 8 miliona je tesko, ali zato 600 000 je pickin dim za sefa.

Анониман је рекао...

Nekako sam sklon da vise verujem coveku na terenu nego beogradskim komentatorima i analiticarima bez dana radnog staza ali sa lepim primanjima i nejasnim diplomama.
Narod u Srbiji se zalagao za zajednicku drzavu. Za razdvajanje su se zalagali Milovi lopovi. To je bar jasno kao dan.