субота, 17. новембар 2007.

SNEG

Provejavanje snega primetio sam sinoć kod prijatelja uzimajući pivo sa terase, nakon sjajne slavske sarme sneg je upotpunio zimski ugođaj. Super je onaj zvuk snega koji škripi pod cipelama, nešto manje super je vožnja beogradskim ulicama koje tada još nisu bile očišćene...oprez ljudi, držite rastojanje, ne zalećite se.

Jutrošnji pogled kroz prozor bio bi gotovo idiličan da ga ne kvari kontinuirani zvuk motorne testere (hrvatski: pile) kojom komšije seku drva za ogrev. Ok, kapiram ja da je struja skupa ali ne mora se to baš raditi subotom od pola 9 ujutru...nije valjda da nema ni cepanice u šteku!

Prvi sneg je, naravno, iznenadio putare i komunalne službe i obradovao najmlađe. Ovo drugo je uvek izvesno, a ovo prvo još uvek pravilo, jutros u lokalnoj bakalnici nema jedinog primerka Danasa (koji se naručuje zbog mene), kažu novine su stigle tek oko pola 10. Kupujem jednu drugu novinu i prijatno se iznenađujem: intervju sa Čedom, tekst o uzavreloj trci za američkog predsednika/cu, o Čavezovom sukobu sa španskom delegacijom, poveliki deo o sportu, prijatan prelom za čitanje...pa onda veliki kulturni dodatak koji donosi intervju sa Edrijenom Brodijem, prikaz knjige "Sneg" Orhana Pamuka, osvrt na festival Slobodna zona... da dragi moji, kupio sam Politiku i, ma koliko ne bio fan izvesnih pojava koje tuda defiluju mora se priznati da tu ima šta da se pročita. Od sada subotom kupujem dve novine.

U jednom tekstu čak citiraju i vašeg omiljenog bloggera što im služi na čast: http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=48002

Obratite pažnju i na metamorfozu Evrope, taj magazin koji je imao svoje svetle trenutke ipak je bilo teško čitati dok ga je uređivao Cvijanović. Sada, pod uređivačkom palicom Dušana Veličkovića to poprima izgled ozbiljnog nedeljnika kakav nam nedostaje jako dugo. Između ostalih u pravljenju učestvuju Čeda Antić, Dragana Boškovski, Branko Dimitrijević, Petar Jončić, Dimitrije Vojnov, Ivan Velisavljević, Vule Žurić...ima tu i dopisnika iz raznih tačaka, a od novog broja (Verica Barać je na naslovnici) ekipi su se pridružili i Miša Brkić, Vukša Veličković, Vid Jeraj i Pol Aron. Novi broj donosi i intervju sa liderom benda Goribor (večeras nastupaju u SKC-u), tekst o Gadafijevim kinematografskim ambcijama, Princu i njegovoj borbi protiv muzičke industrije....a od 6. decembra magazin dobija i novi izgled. 100 dinara dobro utrošenih. Uz Playboy, Yellow Cab i Prestup ovo postaje magazin koji ću čitati...konačno dobra nedeljna novina, kičma žurnalističke scene svakog društva.

11 коментара:

Анониман је рекао...

Ivane,nemoj da me zezas da ti je Playboy dobra novina...?

Ivan Bevc је рекао...

Bato, jesi li čitao domaći Playboy u poslednjih godinu dana? Urednik Perica Gunjić i njihova ekipa su ga preporodili i od verovatno najgoreg Playboya na svetu napravili jedan od boljih.

Trenutno najbolji muški magazin na ovom tržištu...i jedan od najboljih magazina uopšte.

Анониман је рекао...

Nisam bas siguran...ali ok,ti pises tu...:)

Ivan Bevc је рекао...

Jeste, pisem tu...ali nezavisno od toga to je dobar magazin, moje pisanje je samo jedan jako mali deo cele slike. Uostalom, idi kupi poslednji broj i procitaj ga, pa ako i tada kazes da je los onda ok, imas pravo na to.

Nije lako podici upropastenu novinu, ljudi steknu predubedjenje i tesko ih je ponovo pridoboti.

Анониман је рекао...

Politika je u poslednje vreme izrasla u ubedljivo najbolje neovine u sirem okruzenju. Klasa za sebe.

Анониман је рекао...

Ivane,usput da te pitam nesto...Idem verovatno kolima u Istru za Novu godinu,jel frka za auto? Zbog registracije i to...da se ne brinem?

Анониман је рекао...

Nahvaliste Politiku pa cu tacno i ja morati poceti da je citam kad kazete da se tako prodobrila. Od dnevnih, ne zaobilazim Danas, i to njegov vikend dvobroj. Mislim da nijedan dnevnik nema tako opsiran i opsezan kulturni dodatak kao sto ga Danas ima subotom i nedeljom.

Blic mi je OK. Kad hocu onako snogu da prelistam najvaznije vesti i sport uzmem ga. Blic mu dodje nesto kao skracena, uprostena verzija Vecernjih novosti. A koliko znam i nastao je u jeku Slobine diktature, i to kao nekakav pandam rezimskom Vecernjaku. A i ne preteruje sa tabloidnim vestima da bismo ga sad mogli okvalifikovati kao tabloid.

A od nedeljnika, pa ne znam, izuzev, naravno, Yellow Cab-a, ne pratim nijedan redovno. Tu i tamo kupim nekad Vreme, ali i to dozivim kao bacanje para jer sem Teofilove kolumne i njegovih recenzija za knjige i albume, nista drugo ne procitam.

U svakom slucaju, kad ste u situaciji da birate da citate neku knjigu ili bilo koje novine, uvek bih preporucio knjigu. Bez obzira sto je i Andric jednom rekao: "Najvise na svetu, divim se novinarima."

nkl. је рекао...

auuu! pa ti si i u политику ušao :D

elem. sneg je strava i nek pada. večeras je napadao baš dosta i velike su se pahulje mogle videti. čuo sam da će ova zima biti prava sa mnogo snega. ja se radujem. volim zimu sa snegom i kafu s' šećerom (bez mleka)
pozdrav! :)

Ivan Bevc је рекао...

Vladimire, Danas se zesce ofucao, nema tu novca i to se jako vidi. A urednica kulturnog dodatka je presla u Politiku i to daje rezultate.

Vreme je strasno propalo, ne znam dokle misle da padaju...zao mi je.

Ivan Bevc је рекао...

Bato, mi bili u Istri za Prvi maj i na Losinju letos. Nase iskustvo je sjajno, narocito je Istra vrlo prijateljski nastrojena....a tamo vec tradicionalno letuju Srbi tako da ne bi trebalo da bude problema. Uredno smo parkirali kola usred Pule bez posledica...

Анониман је рекао...

Hvala...