субота, 16. фебруар 2008.

EMPIRE V

Daje se na znanje da se u knjižarama pojavila knjiga koja se ne propušta. Pisac je Viktor Peljevin, delo je Empire V. Ruska književnost u najboljem izdanju, duhovita, nadrealna, subverzivna, pomerena i briljantna. Ovakve Ruse volimo.

http://www.plato.co.yu/system/sr-latin/home/shop/viewsingle/_params/shop_item_id/1007472.html

20 коментара:

Анониман је рекао...

Ruska kultura i civilizacija su u velikom naletu. Dolaze lepsa vremena na ovoj planeti.

Ivan Bevc је рекао...

Da si se potrudio da procitas ovu knjigu umesto sto trucas naucenu mantru znao da bi je jedan od kvaliteta ove knjige i to sto zestoko udara po toj istoj ruskoj kulturi i civilizaciji od koje slabo da je sta ostalo u bezglavoj poteri za novcem.

Samo ti sedi i cekaj lepsa vremena koje ce ti doneti Gazprom...

Анониман је рекао...

Baš sad čitam Generaciju P. Odličan je Peljevin.

Анониман је рекао...

Ja citam Akunjina i uzivam. Rusi su nasa braca. Isti duh, iste opsesije, isti mentalitet, isti osecaj za pravdu.

Анониман је рекао...

A šta fali Gazpromu?
Odličan posao za Srbiju, i to za narednih nekoliko generacija.

Ivan Bevc је рекао...

Braca...hahahahaha! Osecaj za pravdu ces naci i kod dobrog pisca iz Amerike, Juzne Afrike i Grcke...nepravedni i pravedni narodi postoje samo u naci bajkama.

btw. Akunjin nije Rus nego Gruzijac, malo predznanja nije na odmet pre diskusije...a i vidim da se Rusija i Gruzija mnogo vole.

Sto se Gazproma tice videli smo kako izgleda kad Rusi u nesto "uloze" na primeru Lukoila. A tek cete u Gazpromu videti svu lepotu ruske verzije kapitalizma.

I bilo bi lepo da je kvalitet te ponud bio proveren na tenderu. Mozda i jeste bila najbolja ali ovako to nikada necemo saznati. A Hrvati su 25% INE prodali za 2 milijarde evra....uzeli su vise nego mi i zadrzali 75% firme. Toliko o tome.

Анониман је рекао...

Sam NIS je tu najmanje bitan. On je deo medjudrzavnog sporazuma koji obuhvata izgradnju gasovoda koji ce za 10 godina da donese cistu zaradu vecu nego sto vredi citav NIS. Tender bi u takvoj situaciji bio glupost - mozda bi dobili malo vise para, ali to je to. Ovako, Srbija dobija puno, puno vise. Konacno imamo nesto da ostavimo buducim narastajima, umesto da samo prodamo i spickamo lovu (ili se jos i zaduzimo kao vajne Titove komunjare).

Анониман је рекао...

Prosto da ne poveruješ kakav stepen rasizma i nacionalizma kod ovih glasnogovornika europskih vrijednosti. Akunjin nije Rus nego Gruzijac. Nije nego. Akunjin je ruski pisac i eksponent ruske kulture. Njegovo etnicko poreklo nema nikakve veze sa njegovim delom, niti kulturom kojoj pripada. Navoditi njegovu etnicnost i na osnovu toga donositi neke sudove svojstveno je najgorim vucibatinama. Radikali i dssovci su civilizacijski giganti za ovakve egzemplare.

etotako је рекао...

Hvala na preporuci.

Ivan Bevc је рекао...

Ne sumnjam da su tebi DSS i Radikali civilizacijski giganti, tesko je verovati ali eto i to postoji. A moj komentar nije bio rasisticki vec sam te samo ispravio posto ocito ne znas o cemu pricas posto ga nazivas Rusom. To je isto kao da Djokovica nazivas Hrvatom, nije zlocin, samo je materijalna greska. Mislim da je rasizam tvrditi da nam je neka nacija bratska, a neka ne...

Gasprom ce nas dovesti u ropski polozaj u odnosu na Rusiju...sto je lose po drzavu...nezavisno od toga ko je na vlasti. Smejali smo se Hrvatima na Danke Dojcland, a sada Putinu dajemo zvanje pocasnog gradjanina svuda po Srbiji...bedno.

Анониман је рекао...

Pratim ovaj blog svakodnevno i iskoristicu priliku da zamolim Ivana Bevca da brise komentare ovih ruskih agenata i propagatora koji se progresivno mnoze. Hvala!

Ivan Bevc је рекао...

Ma nisu to pravi agenti, bar da jesu. Ovo su samo potomci Ilije i Djure Cvorovica...ne rade oni ovo za platu ili iz koristi vec iz ljubavi prema neumrlom drugu Staljinu.

Анониман је рекао...

Ljubav je najplemenitiji motiv. Takvim je ljudima dusa cista.

Анониман је рекао...

Najplemenitiji motiv je subjektivna stvar. Cistota duse je takodje subjektivna stvar. Proseravanja o civilizacijskim naletima i istom mentalitetu su takodje subjektivna stvar, a moje subjektivno misljenje je da ako ti ceo zivot tata, mama ili stariji brat pricaju o velikoj ruskoj braci, fatherland kostunici ili ogulin-karlobag-virovitica granici tesko je - skoro nemoguce popisati se na to misljenje i promeniti ga. Ja to razumem. Ja TE razumem anonimni. Mi ostali smo gladni dekadentnog zapada, tacnije onoga sto nam nudi. Hladno je u Moskvi, jos hladnije u Sibiru, a ni rus ni francuz ti nista nece dati dzabe. Ja bi do Pariza, platicu francuzu, Moskvu cu obici jednom prilikom - mozda. NA

Анониман је рекао...

Mozes ti, i treba, da ides gde god hoces. Pariz je prelep. Moskva takodje.
Jedino sto treba da uradis da bi to postigao je da zasuces rukave i zaradis novac. I onda te nista nece spreciti. Viza - ne budi smesan. Uplati u agenciji i pichi. Nema opravdanja. Sve je uvek do tebe. I nalazis se medju nekoliko procenata povlastenih ljudi na ovoj planeti. Nemoj to nikada zaboraviti. Ti si pobednik i jako si srecan.

Анониман је рекао...

hvala na informaciji.
volim Peljevina.

Ivan Bevc је рекао...

Stvarno nisam ocekivao ovoliko komentara na post o knjizi...steta sto je najmanje o knjizi...ali dobro.

zagyrow је рекао...

Hvala na informaciji. Neko mi je skoro pomenuo nekog pisca iz Rusije koji je u fazonu Marka Vidojkovica, al' sam zaboravio kako se zove. Sad si mi resio tu enigmu.

Svaka cast na blogu i na ucestalosti postova. Pored, predpostavljam, mnogo obaveza uspevas i ovde da napises koju rec.

Tvoj rad pratim jos iz vremena XZ, i cak se secam kad si pobedio na konkursu i poceo da pises za XZ. Iskreno ne znam da li si pisao nesto pre toga jer tada sam prvi put cuo za tebe i sa postovanjem citam, kada na letim, na neki tvoj tekst.

Pozdrav

http://zagyrowing.blogspot.com/

Ivan Bevc је рекао...

Hvala druze!

Unknown је рекао...

@zagyrow

Peljevin u fazonu Marka Vidojkovica!!!!!!!!!!!
Vidim da se spominju Gazprom i NIS.
Peljevin je Gazprom medju piscima. Svakako najoriginalniji savremeni pisac. A Marko je ona NIS-ova pumpa u Sajkasu. Svetogrdje ih je staviti u istu recenicu.