понедељак, 10. март 2008.

OSVRNI SE U GNEVU

Dakle, to je bilo to. Dete koje se rađalo 3 meseca uz buljuk babica (Antonić i Vukadinović kao nurses from hell) ispalo je kilavo, kako i dolikuje ovakvoj zemlji.

Izgubili smo tada 3 meseca, izgubili potom još 10 meseci tokom kojih smo uspeli da drugi put u 9 godina izgubimo isti deo teritorije (nezabeležen uspeh u istoriji), da ponovo demonstriramo koliko smo nesposobni, neozbiljni, primitivni i destruktivni. Lepo je neko primetio "još onomad" da će, kad ne budu više mogli da ruše u susedstvu Srbi početi da ruše u sopstvenoj kući.

I šta sad?

Ok, jasno je svakom ko nije sedeo na tvrdim ušima i velikom nacionalističkom srcu da je ovo sada biti il ne biti, ALI STVARNO. Prethodni predsednički izbori više su poslužili kao ohrabrenje, saznanje da nas zaista ima više, makar i za stotinak hiljada. Da li je ludilo poslednjih mesec dana istopilo tu razliku (čemu se Koštunica nada, zato je i raspisao izbore) ili će repriza gubitka Kosova koštati i ovog lunatika vlasti kao i onog što sad đubri požarevačku lipu, pitanje je na koje nemam odgovor. Ono što znam je da će i ovaj put naša pobeda biti samo četvorogodišnje uzimanje vazduha do sledeće prilike da ovdašnji populus ponovo pokaže kako shvata demokratiju. Naravno da ne mora biti tako. Za četiri godine se može puno učiniti, stabilizovati zemlja, približiti Evropi i svetu, podići standard građana, saseći kriminal i korupciju, detabloizovati i dekriminalizovati medije...jednom rečju učiniti Srbiju zemljom pogodnom za pristojan život. U takvoj Srbiji, na bilo kojim izborima Radikali bi bili zakucani za 10%, a DSS i SPS bi jurili cenzus.

I ne slažem se sa onima koji su za pravljenje nekog novog DOS-a. Suviše je animoziteta čak i među proevropskim partijama. Mnogi u DS-u ne mogu da smisle Čedu. Mnogi u LDP-u Tadića i Dinkića. U politici matematika ne važi. Nekada mnogo znači više, a nekada i manje. Pristalica sam ideje o izlasku u dve proevropske kolone. DS, G17 i Ljajić u jednoj (mogu i Vuka da uzmu, 100.000 glasova nije za baciti).
LDP, LSV, manjine u drugoj. Čisto da niko nema izgovor da nije imao za koga da glasa. Oni sa druge strane (SRS, DSS, SPS) će svojoj opciji ponuditi tri verzije istog, ali različito spakovanog. S tim što, ako zagusti, SPS ima spremnu taktiku prelaska na našu stranu, ali nadam se da to neće biti potrebno i da će ovaj put ostati ispod crte.

Nemoj da sam nekog čuo da neće da izađe.

6 коментара:

Aleksandar Maćašev је рекао...

Meni se cini (konacno) da smo stigli do "ili...ili" izbora. Ili izolacija/ruska gubernija ili Evropa.
Ipak mislim da bi kompletan demokratsko-proevropski blok trebao u koaliciju. Velja i Voja posle toga konacno mogu kombijem kojim su i stigli malo u pm.

Ivan Bevc је рекао...

Aleksandre, situacija ipak nije ista kao 2000. Tada je bila cistija situacija, bilo je MI i ONI.

Sada je deo nas (DSS) postao deo njih, a mi smo se malko podelili medjusobno...strah me da ce cistunci u LDP-u i DS-u bojkotovati ovako veliku koaliciju...pre 8 godina je Milosevic bio faktor koji nas je sve mobilisao protiv, a sada nisam siguran da svi shvataju u sta se Kostunica pretvorio (ako nije sve vreme bio takav) i gde nas vodi.

PROCEDURA је рекао...

gospodo,
predsednik Tadić je juče jasno i glasno u utisku nedelje rekao:
sa LDP - nema šanse
sa DSS - nema šanse
sa SPS - nema šanse
sa G17 + - možda
a sa Ljajićem - uvek

inače ceo taj intervju je bilo nepatvoreno, uvrnuto ludilo, jednog očigledno bolesnog nacionaliste koji nema baš mnogo dodira sa stvarnošću i svetom koji okružuje Srbiju i to njegovo prokleto Kosovo.

Ivan Bevc је рекао...

Tadić pokušava da nešto tvrđom pričom pridobije onaj građanskiji deo DSS glasača, postoje procene da takvih ima oko 250.000...i dobrom delu je Koštunicinog ludila preko glave...slagali se mi ili ne sa Tadićem on je DS doveo do najvišeg rejtinga u istoriji...mi smo još uvek liderski nastrojena demokratija i BT je prihvatljiv najširim slojevima...otprilike kao što je VK bio 2000te. Samo što mislim da će Tadić posle eventualne pobede lako ići u koaliciju sa LDP-om i manjinama jer sa njima suštinski deli stavove.

Neka ga, nek srbuje ako ce to Kostunici oduzeti deo biraca. Populizam sa dobrim ciljem mogu da progutam...nije ovaj narod jos zreo za Djindjica i Jovanovica...a kakva nam je zemlja Tadic je jos i super.

PROCEDURA је рекао...

pa da, u pravu si.

posle će da ga ubiju jer je prvo srbov'o pa posle potpis'o SSP.

i ja se nadam da ce sve biti kao u rumunskoj bajci, i da ce DSS, SRS i ostali da se istope pod suncem prosperiteta i EU integracija, ali se bojim da izolacionisti ne naprave neko sranje na kosovu sa žrtvama, kao što su pokušali u beogradu 21. februara.

POWDERFINGER је рекао...

skoro sigurno ce se ici u dve kolone tacno kako si ih podelio, nemoguce je zbog svega do sad da ldp i ds idu u predizbornu koaliciju, pogotovo ne ldp i g17, mada bi takva koalicija PRE izbora sa par jasno definisanih stavova ciljeva ili nacela bila pametan nastup, mada tesko-ipak sujete su to! zamisli peru lukovica kako podrzava dinkica i obrnuto haha. ali za kraj, mi opet isli u dve tri ili jednoj kolini NE mozemo da pobedimo! na zalost ali je tako. srs plus dss plus sps ce da prave vladu