уторак, 20. мај 2008.

PLANKTON IVICA

Pošto sam juče sa uživanjem pročitao Teofilov tekst na temu Ivice Veličanstvenog, napisan u najboljem stilu velikih srpskih satiričara iz 19. i sa početka 20. veka (http://pescanik.net/content/view/681/74/) zamislio sam hipotetičku mogućnost koja bi me suštinski najviše obradovala - situaciju u kojoj na neki način puca Ivičina koalicija i PUPS i JS odnose svoje mandate (5 i 3) ostavljajući našeg Ivicu svedenog na njegovu realnu meru od 12 junaka, gle, slabijeg čak i od LDP-a.
To me je podsetilo na urnebesni crtani film Sunđer Bob Kockalone i epizodu u kojoj arhineprijatelj Plankton uvećan do gargantuanskih razmera teroriše Koralovo da bi, na kraju, kada se smanjio na svoju pravu veličinu, zavrišio pod stopalom jednog od terorisanih.

Zamislite Ivicu u takvoj situaciji, pa zar to ne bi bilo urnebesno. Svi oni maltretirani bi ga zaskočili da mu se osvete za ove dane poniženja. Oreol koalicionog potencijala bi uz glasno PUF! nestao iznad njegove glave i celokupna laž o tome kako je bez njega možda ni sunce neće sutra svanuti postala bi očigledna u svoj svojoj bedi. Kao i laž o ogromnom usponu SPS-a...ko je sabrao rezultate SPS-a i PUPS-a sa prošlih izbora i dodao teoretskih 40.000 Palminih birača dobio je rezultat znatno veći od onog koji je ta koalicija dobila na ovim izborima.

Naravno, ovo je samo moj san koji se verovatno neće ostvariti ali priznajte, bilo bi veliko uživanje prisustvovati tom kopernikanskom obrtu.

9 коментара:

Sunca Sin је рекао...

Ma, moze mu se... I ja bih tako...

Zitoradja u srce me gadja...

Hahahahaha


E gde smo spali. A Iki-Daki je pred komplikovanom odlukom... Tesko je to, raste ti cena, pa prosto ne znas gde ces pre.

Btw, Teofila bas nesto preterano ne gotivim, ali mu je ovaj tekst mnogo dobar.

maare је рекао...

palma i penzos ne mogu da odu, tj. mogu ali praznih saka: vlasnik svih koalicionih mandata je sps; u prevodu: gde mali mujo tu i svi turci.

mislim da sam pisao vec o tome ovde.

kako ti ivane intimno gledas na koaliciju ds-sps?

Ivan Bevc је рекао...

Čitao sam i ja o tome, tj. da ne mogu da odu, ali sigurno imaju neki interni dogovor da se i oni pitaju.

Teško pitanje Maare, naravno da nisam srećan što se SPS išta pita i da znam da takva vlada - kao i ona manjinska koju je SPS podržavao i koja je za mene bila takođe neka vrsta koalicije sa njima - neće imati pun reformski potencijal...ali sa druge strane moram da bude realista, znam šta je alternativa tome i to mi zvuči kao daleko veće zlo.

maare је рекао...

u koalicionom sporazumu pise da se odluke na najvisem nivou donose konsenzusom. naravno da se pitaju, ali sve konce vuce dacic, koji ih koristi kao poligon za pustanje probnih balona.

sto se mene tice, kategorijama reformski - nereformski, milosevicevski- antimilosevicevski, patriota-izdajnik odavno je istekao rok trajanja, osim u demagoske svrhe.

unapred se radujem nekoj reformi koja ce ih zbrisati iz svakodnevnog govora. samo, ko ce je sprovesti?

Ivan Bevc је рекао...

Istekao rok jeste ... donekle, zao mi je samo sto smo duboko korumpirano drustvo gde svaka sledeca vlast amnestira prethodnu jer ne zeli da njih neko kontrolise nakon sto izgube vlast...

DS i SPS mogu biti ok partneri, ma koliko to cudno zvucalo, jeste da ce to biti mlitavo i kilavo ali nas moze izvesti iz vremena ekstrema i uvesti u ono najavljeno "dosadno" vreme koje je Kostunica obecavao, a zavrsio lepeci politickim protivnicima etikete izdajnika.

Bitan je i momenat u kome SPS ipak participira kao mnogo manji u vlasti..u drugom mogucem slucaju SRS je ipak najjaci tako da bi dominirao.

Sylvie је рекао...

ivane, moram ovaj put da se ne slozim sa tobom. i ne samo sa tobom nego svima koji iz nekog razloga misle da su ova dvojica bolji od ivice. ako ja dobro razumem palma je bivsi arkanov drugar a krkobabic je ona osoba koja je opljackala PIO fond a sad se zalaze za vracanje duga penzionerima. tako da ako su njih dvojica ok, onda je i ivica ok. ili nije niko ok. ali nekako ne mogu da ih razdelim, meni su oni na istom nivou moralne neprihvatljivosti a realne neophodnosti. nazalost.

Ivan Bevc је рекао...

Nisam ovde analizirao njih trojicu, za mene su svi oni užasni, ali, recimo, Palmini stavovi ovih dana zvuče ultra napredno u odnosu na Koštuničine, na primer, što doživljavam kao još jedan ovdašnji politički apsurd.

openmind је рекао...

Svi su strasni..i pre i sada. Nema pomoci. Volela bih da se ne secam sta je ko od njih bio ili radio ranije. Ko je mogao i da predpostavi da ce Ivica nekad morati da misli a mi da strpljivo cekamo?
Teofilov tekst odlican. A ko su oni sto su pevali Kaljinku na Listi predloga u Utisku nedelje? Izvinjavam se na neznanju, ipak nisam tamo svaki dan.

Dragon је рекао...

Evo i mene napokon ovde, matori...
Hajde da pocnemo na zadatu temu vedrije (uslovno) - ako jos niste videli - http://www.kobajagrande.com/654_Vojvoda.html
:)