понедељак, 7. јул 2008.

ZEMLJA ISTINE, LJUBAVI I SLOBODE

Pre neko veče prikazan je film snimljen po Orvelovoj 1984. Uz sve manjkavosti prilično veran i potresan film.. Uvek kada ga vidim ili kada se povede razgovor o knjizi, ma koliko pojam "Velikog brata" bio travestiran kroz istoimeni show, setim se prvih mesec dana bombardovanja tokom kojih je u masi knjiga koje sam prvi ili stoti put čitao bila i 1984. Samo što je to čitanje tada bilo posebno, drugačije, posedovalo je esencijalni kvalitet razumevanja koji je karakterističan za konačno utemeljenje u praksi onoga što si u teoriji jako dobro savladao.

Prošlo je 9 godina, reklo bi se da smo napravili pun krug pošto će današnja vlada (vickasto prozvana Cvetković-Daček) simbolizovati sveopšte uprosečavanje i izjednačavanje. Da se razumemo, ovde gde smo sada to je verovatno najbolje rešenje i u sadašnjoj konstelaciji snaga će verovatno potrajati 4 godine uz određenu stabilnost i solidnu stopu rasta i približavanje EU.

Da li je moglo bolje? I da i ne. Recimo, pokazalo se da DS i DSS jednostavno ne mogu zajedno. Dakle, imaćemo ili jedne ili druge na vlasti s tim što zbog radikalnog skretanja udesno DSS trenutno predstavlja veće zlo. Da li mislim da je Tadić veliki reformator? Iskreno, ne. Način na koji vlada strankom kojoj je na čelu signalizira da je poklonik ideje prosvećenog apsolutizma (koja je romantičarski lepa u teoriji, a u praksi završite sa ostarelim Mugabeom) i njegovo preveliko jačanje dugoročno neće biti dobro pošto, uz svo poštovanje njegovog lika i dela, mislim da institucije i zakoni moraju biti iznad pojedinaca jer, ma koliko oni bili "ok" iskušenje prevelike vlasti jednostavno uvek uzima danak.

Daček je odigrao pametno, verovatno sebi i svojoj partiji obezbedio jaku materijalnu korist, od ideologije je ta partija odustala još negde posle prvih parlamentarnih izbora 1990. i vlast je bila i ostala jedina svrha te grupe građana (koja je u zavisnosti od popularnosti umeVAla da bude i masa građana).

A za četiri godine imaćemo najzanimljivije izbore ikada. Radikali će doživeti raskol i pasti ispod 10 posto, DSS će se pročistiti (opoziciono delovanje je kao post) i ako bude pametna ustaliti se na 12 do 15 % (bez Velje), a LDP će pokupiti deo DS-ovih nezadovoljnika i konačno doseći sanjanih 8%. A onda će biti jako zabavno. U svakom slučaju računajte na Dinkića kao na jedinu konstantu svih bivših, sadašnjih i budućih vlada. On i Tomica su jednostavno neuništivi.

4 коментара:

vladimir је рекао...

Jesi li dobio moj mejl u subotu? Imao sam u zadnje vreme nekih problema sa Outlokom,pa ti mozda nije ni stiglo?

Ono nase obicajeno usaglasavanje posla je u pitanju, pa zato pitam

Анониман је рекао...

Sve, sve, ali Cvetkovic-Dacek! :) Ringispil!

P. S. Uzgred, srecan imendan. :)

Анониман је рекао...

Na kakav raskol kod radikala mislis? Seseljevci protiv reformista?

Ajd' da se nadamo i tome.

popkitchen је рекао...

da da tako su se podelili po sektorima i javnim preduzechima da ako bi moglo, oni bi vladali 10 godina.

Korupcija, sporost, prepravljanje istorije (sve pod shifrom "isti bol"), nikakav otklon prema ratnim zlochinima to mi dodje kao ochekivani pratilac nove vlasti.

Ono sto me zanima je sta che EU da uradi. Koliko josh izbora pod krilaticom idemo u Evropu, a praktichno nikako da izadjemo iz njenom shupka.