недеља, 13. април 2008.

SRBIJA DO ĐUBRIŠTA

Dva članka iz današnjeg Blica (http://www.blic.co.yu/slobodnovreme.php?id=37734, http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=37720) koji postaje sve bolja i odgovornija dnevna novina, među ljudima koji poseduju društvenu, socijalnu i ekološku svest izazvali bi žestoku reakciju. Nama je to nebitno.
Obišao sam mnogo zemalja, po količini đubreta razbacanog gde mu mesto nije i zagađenju vazduha jedino mogu da nam pariraju Rumunija i Bugarska, a i one neće još dugo jer će ih članstvo u EU naterati da se pozabave tom "sitnicom".
Sve velike reči o patriotizmu padaju u vodu pred banalnim svakodnevnim činjenicama, pančevačkim hororom, čestim izlivima i požarima koji imaju veze sa tvarima koje bi morale biti maksimalno obezbeđene, pred sudbinom porodice bistrih potoka oterane od strane austrijske korporacije koja uništava njihov okoliš, činjenicom da će ruske tajkunske korporacije ovde zaobilaziti ekološke standarde uz aminovanje lokalne korumpirane elite, pred divljom gradnjom na planinskim lepoticama Srbije, pred zagađenim vodama naših najvećih reka, pred tonama plastičnih kesa u kojima ćemo se ugušiti...
Jaki smo samo na rečima. Za Koštunicu je Kosovo iznad svega. A šta je sa ostatkom Srbije? Kako se odnosimo prema ovome što nam je preostalo? Rasprodajemo budzašto, nekontrolisano arčimo, planiramo bez plana i ideje da posle nas ne nastupa potop već naša deca i unuci. Možda nas EU i primi preko reda u svoje članstvo...kao nekog pridruženog člana, uz dogovor sa Rusijom i Kinom mogu od nas da naprave sjajan otpad.

p.s. Hrvati su donošenjem zakona po kome svaka prazna plastična flaša i limenka imaju otkupnu cenu od 1 kune (oko 11 dinara) preko noći očistili zemlju od ovog problema, a i našli zgodan način da beskućnicima i najsiromašnijima obezbede legalan izvor prihoda za preživljavanje. Kod nas bi i 5 dinara bila sasvim dovoljna stimulacija za akciju čiji rezultati bi bili odmah vidljivi. Da li treba da spominjem da nisu retki pik apovi koji iz pograničnih srpskih mesta nose prazne flaše u Hrvatsku?

5 коментара:

Milena је рекао...

Flase i takozvana stara hartija su se jedno vreme otkupljivali u Novom Sadu ali zaista ne znam da li je to jos uvek moguce. Placalo se malo, ali nema veze, posto je uvek bilo onih kojima je i to malo znacilo. Nekada su bile organizovane akcije po skolama. Na primer, mi smo kao klinci imali radne subote koje su ukljucivale prikupljanje stare hartije od gradjana.

Cistoca prirodne okoline je veoma vazna i nadam se da ce neko konacno preduzeti drasticnije mere za one koji nemaju nikakvu svest o ocuvanju iste. To je u mnogo cemu i stvar vlastite kulture, ili nekulture... U Svajcarskoj se trenutno placa 80 franaka za baceni papir, opusak ili vec neko trece smece koje pojedinci ostavljaju iza sebe. Medjutim, ovde su to zaista pojedinci, jer vecina vec ima izgradjenu svest o ocuvanju zivotne sredine.

elektrokuhinja је рекао...

A je l' neko primetio tu količinu bilborda po gradovima? Šta se radi- napravi se bilbord, stavi se gde se kome ćefne, a ako je nedajbože drvo ispred, drvo se lepo poseče. Ja videla svojim očima. Pa se onda pitamo zašto su nam gradovi toliko zagađeni.

Pre neki dan prošetam onom ulicom u Beogradu pored železničke stanice. Ono je jezivo! I dalje osećam smrad od izduvnih gasova. Komotno tvrdim da je ono najzagađenija tačka u Evropi.

Mi smo jedna država bilborda i sportskih kladionica. A nijedno nije za izvoz.

Ivan Bevc је рекао...

Milena, moja rodbina zivi u CH i svedoci su kako su nasi ljudi tamo (nakon par udaraca po usima, tj. dzepu) vrlo disciplinovani, a da zato, cim udju u Srbiju krenu da bacaju djubre kroz prozor kola. Objasnjenje: "e, do jaja, ovde smo kod nas, nema kazni".

Elektro, i to stoji, cim odes na neki zapad primetis odsustvo bilborda...to je dobra tema...obradicu je...a to dole je jezivo, ima tih tacaka koliko hoces.

Nebojsa Andrijasevic је рекао...

Koliko god Evropa delovala civilizovanije i oni jedva cekaju da ne postuju ta striktna ekoloska pravila... ali kad dodju u neku zemlju kao sto je nasa! Svaka korporacija ce iskoristiti rupe u nasim zakonima ili pohlepu pojedinaca da napravi sebi veliku ustedu i zanemari poneki toxic waste ili filtere i filtercice jer mi nismo rigorozni u sprovodjenju zakona kao Evropa, a i inspekcije vole "suske" pa da progledaju kroz prste. Samo stvarno velike korporacije - globalni igraci imaju ekolosku kolektivnu svest i drze se standarda gde god da razvijaju posao. U nasem primeru prica od pre neki dan kako je nasa buducnost za izvozne aranzmane Afrika?! Pa to je zato sto tamo nema pisanih standarda HACCP i ISO, i ko zna sta ce sve biti uvaljeno sirotim ljudima. Naravno da je afrikancima skuplje da kupuju iz Evrope, kada ce tamo morati da plate i brend i pakovanje i implementiran standard. Mnogo je lakse prodati novosadsku mineralnu vodu sa cistih izvorista Novoga Sada?!? nego npr Evian ili Perier ili neku zapadnu mineralnu vodu.
Ajde Afrika, a sta tek reci o sirotim ljudima u Boru ili Majdanpeku ili na Kolubari. Da li ste nekad po kisnom danu prosli pored kolubarskog okruga? U vazduhu cadjavi oblacici prave raznorazne oblike - mora da su svi filteri i oprema davnih dana amortizovana po evropskom standardu! Ali kad bi se zezali.
Dok sami sebi ne pomognemo i drugi ce nam uvaljivati ma kakvu svest imali jer profit je na prvom mestu

Анониман је рекао...

U nekim zemljama ne samo sto se skupljaju kao sekundarne sirovine, nego se placa i kaucija za konzerve piva i sl. ili morate da ih zamenite da biste kupili sledecu.

Mi smo, nazalost, tek stigli u fazu "nepovratne" staklene boce. Bolje da i ne govorim o plasticnim kesama svuda, a narocito na pijacnim tezgama, gde ni slucajno ne mogu zajedno da se spakuju sargarepa i krompir, nego sve odvojeno, pa jos jedna kesa pride, jace je, da bolje izdrzi teret...

Stvarno, kad vec toliko kaskamo za svetom, imamo dovoljno vremena da vidimo sta je njihovo lose iskustvo pa da to preskocimo. Nazalost, mi kao da se za to prvo zalepimo i jos damo svoj pecat da uvek moze i gore. :( Sto jednom ne primenimo iskustvo kompjuterasa za vreme nelegalnog softvera - isprobas za dzabe, vidis sta ne valja, i onda koristis samo dobro. Pa i ovo iskustvo iz pametnih zemalja nam je dzabe, samo jos da to umemo da iskoristimo...

Ipak, nije sve tako crno: klinci u mojoj ulici vec nedeljama skupljaju stare novine i spremaju pare za ekskurziju, i ja im zdusno pomazem u tome. :)